Timişoara se poate lăuda cu peste 1.200 de invenţii şi premiere istorice. „Nu cred că există vreun sector timişorean care să nu fie prezent în aceste premiere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia "Invenţii timişorene"
Expoziţia "Invenţii timişorene"

Expoziţia deschisă la Timişoara cuprinde invenţii din toate perioadele Timişoarei, începând cu Evul Mediu, trecând prin perioada habsburgică şi cea Austro-Ungară, ajungând apoi la ultimul secol românesc.

O parte din realizările celor care au trimis Timişoara în elita europeană, pot fi văzute la Mansarda Facultăţii de Arte. Este vorba de aproximativ 150 de invenţii şi premiere timişorene şi bănăţene, transpuse pe panouri care conţin informaţii şi imagini. 

Expoziţia cuprinde invenţii din toate perioadele Timişoarei, începând cu Evul Mediu, trecând prin perioada habsburgică şi cea Austro-Ungară, ajungând apoi la ultimul secol românesc. 

Evenimentul a fost pus la cale de inventatorul timişorean Remi Rădulescu, care se poate lăuda cu 13 invenţii brevetate . 

“Eu am umblat în această lume. Am văzut la civilizaţi că ştiu să îşi promoveze valorile. Am vrut să promovăm valorile noastre istorice. M-a motivat să fac această expoziţie dragostea pentru aceste locuri. Sunt bănăţean din moş-strămoş, din zona Lugojului. Dar şi dragostea pentru istorie. Şi acest proiect este o inovaţie. Avem un sistem expoziţional pe care l-am creat în premieră, e bazat pe arcuri, în se aşează foarte bine materialele. Avem şi câteva machete, vitrine unde sunt prezentanţi iluştri dascăli timişoreni”, a spus Remi Rădulescu, care a expus şi patru dintre invenţiile sale. 

“Sunt premiere mondiale, prototipuri funcţionale. Este sistemul detector exhaustor pentru gaze, distilatorul solar cu recuperator de căldură, captatorul solar şi instalaţia pentru tăiat sloiuri de gheaţă”, a adăugat Rădulescu. 

Expoziţia "Invenţii timişorene"

Peste 1.200 de invenţii în Timişoara

Expozitia prezinta doar o mică parte din premierele Timişoarei. Conform istoricului Ioan Haţegan, care a scris două cărţi pe acest subiect (şi lucrează la a treia), există peste 1.200 invenţii la Timişoarai. 

“M-a preocupat să adun informaţii despre premierele Timişoarei. După 11 ani, am ajuns să spun că sunt peste 1200 de premiere în Timişoara, în plan naţional, central european, european şi chiar câteva mondiale. Primele două volume au fost publicate în germană, maghiară, română şi sârbă – cele patru limbi bănăţene, plus engleză şi franceză. Al doilea volum s-a încheiat cu anul 1948. Volumul trei e cam gata, e despre realizări de până în zilele noastre. După 1990, medicii au avut câteva sute de premiere, tehnicienii la fel, au fost multe şi în plan cultural. Nu cred că există vreun sector timişorean care să nu fie prezent în aceste premiere”, a spus Ioan Haţegan.

Expoziţia "Invenţii timişorene"

Premierele pot fi văzute până în 14 februarie

Printre premierele timişorene despre care vizitatorii pot afla mai multe se află: prima pompă hidraulică comandată de Contele Mercy (după 1718), pentru ridicarea apei din Bega. Un asemenea sistem a mai fost doar la Londra, Paris şi Augsburg. Apoi, prima centrală telefonică publică (1879), care avea iniţial 53 de abonaţi. Din 1881, Timişoara era legată de telefonic de Budapesta şi Viena.

În 1854, se inaugurează linia de telegraf morse Viena-Timişoara-Sibiu. 
 

Expoziţia "Invenţii timişorene"


Prima Cameră de Comerţ şi Industrie de pe actualul teritoriu al României (1850), primul oraş iluminat public din Europa (1884), prima Fabrică de Spirt (1869), prima Fabrică de Ţigarete (1846) sau prima Fabrică de Bere (1718) de pe de pe actualul teritoriu al României. În 1823, Bolyai Janos a inventat la Timişoara teoria geometriei neeuclidiene. În 1819, s-a făcut primul vaccin antivariolic. Monografia lui Johann Nepumuk Prayer este prima monografie a unui oraş aflat astăzi în România. Prima maşină de jucat şah a fost perfecţionat la Timişoara, în 1769-1770. 

Expoziţia "Invenţii timişorene"

Expoziţia de la Mansarda Facultăţii de Arte va rămâne deschisă până în 14 februarie 2019, atunci când inventatorul Remi Rădulescu speră să deschidă un muzeu privat al invenţiilor bănăţene. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite