Timişoara se oferă să fie capitală europeană a culturii în 2022 sau 2023, dacă se amână evenimentele din cauza pandemiei de coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoara este pregătită să fie capitală europeană a culturii anul viitor, dar dacă evenimentele se amână din cauza pandemiei de coronavirus, aşa cum există discuţii la nivel european, oraşul de pe Bega se oferă şi este pregătit să găzduiască evenimentele pentru capitala europeană a culturii în 2022 sau 2023, anunţă Asociaţia Timişoara 2021.

Din cauza epidemiei de coronavirus, care a blocat evenimentele culturale în toate ţările europene, există discuţii la nivel european pentru amânarea capitalelor culturale din 2020 şi 2021 cu unul sau doi ani. Este vorba desprecele cinci oraşe desemnate să fie capitale europene în 2020 şi 2021: Galway - Irlanda şi Rijeka – Croaţia (alese pentru anul 2020), precum şi Timişoara – România, Elefsina – Grecia şi Novi Sad – Serbia (pentru anul 2021).Bruxelles-ul urmează să decidă anul în care vor avea loc evenimentele pentru capitala europeană a culturii în România.
 

Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, reprezentanţii Primăriei Timişoara şi Ministerului Culturii au transmis o scrisoare către Comisia Europeană, prin care şi-a manifestat disponibilitatea de a găzdui evenimentele în 2022 sau 2023, în cazul în care cele de anul viitor se amână.
 

„Prin adresa noastră transmisă la Bruxelles, am explicat că Timişoara şi România sunt pregătite să găzduiască evenimentele anul viitor aşa cum era programat iniţial, dar dacă acestea se amână, suntem pregătiţi şi ne oferim ca Timişoara să fie capitală europeană în 2022 sau 2023. Sperăm ca decizia finală să se ia cât mai curând, pentru a putea regândi programul cultural”, a explicat Simona Neumann, directorul executiv al Asociaţiei Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.
 

În 2016, Timişoara a fost desemnată oficial Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021 în urma unei competiţii naţionale. Proiectul Timişoarei - „Luminează oraşul prin tine!” - a convins juriul de experţi independenţi, responsabil cu evaluarea candidaturilor. În 2019, în primul an de producţie propriu-zisă,

Asociaţia a derulat împreună cu partenerii săi peste 400 de evenimente culturale la care au luat parte peste 130.000 de persoane. 
 

Iniţiativa capitalelor europene ale culturii datează din 1985. Susţinerea oraşelor culturale din toată Europa evidenţiază diversitatea culturală, dar are şi un impact pe termen lung asupra culturii acestor oraşe şi regiuni, dar şi asupra situaţiei economice şi sociale. 


Citeşte şi:
 

Pandemia de coronavirus ar putea decala capitalele culturale europene. Timişoara 2021 ar putea deveni Timişoara 2022

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite