Poliţist necruţător cu un biciclist care a călcat pe zebră. Cum a anulat amenda în instanţă fără să ştie legislaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un biciclist amendat cu 870 de lei pentru că a circulat pe trecerea de pietoni fără să coboare de pe bicicletă a obţinut anularea amenzii în instanţă după ce judecătorii au constatat că agentul a încadrat greşit fapta. Sentinţa care îi dă dreptate biciclistului nu este definitivă.

Judecătoria Deva a pronunţat marţi, 9 iunie, o primă sentinţă într-un dosar în care un biciclist a contestat o amendă de 870 de lei pe care a primit-o de la un poliţist pentru că, „ la data de 22.01.2020, deplasându-se pe bicicletă, a traversat marcajul pietonal aflat pe bulevardul 22 Decembrie în dreptul Vista Bank”. În instanţă, biciclistul a arătat că „faptele reţinute de agentul constatator nu sunt adevărate, în momentul traversării trecerii de pietoni acesta nu se afla pe bicicletă, ci pe lângă aceasta”.

În cererea sa, bciclistul nu a făcut referire la niciun articol de lege, judecătorii constatânt că petentul şi-a motivat cererea doar în fapt, nu şi în drept. Cu toate acestea, Judecătoria Deva a anulat amenda aplicată de Poliţie, constatând că procesul-verbal este nul pentru că poliţistul a încadrat greşit fapta biciclistului.

Instanţa reţine că fapta contravenţională imputată petentului a fost greşit încadrată în drept, ceea ce a dus la aplicarea unei sancţiuni din altă clasă decât cea corectă. Instanţa reţine că, inclusiv în materie contravenţională, se aplică principiul legalităţii în situaţia în care nu există corespondenţă între fapta reţinută şi norma juridică în care fapta a fost încadrată”, se arată în sentinţa Judecătoriei Deva.

Judecătorul a mai arătat că „nu se poate substitui agentului constatator pentru a da încadrarea juridică a faptei contravenţionale, în raport de situaţia de fapt, fiind ţinută doar de verificarea legalităţii şi temeiniciei procesului-verbal de contravenţie prin care a fost constatată săvârşirea unei contravenţii si aplicată sancţiunea amenzii contravenţionale”.

Prin urmare, instanţa reţine că procesul-verbal de contravenţie în cauză a fost întocmit cu nesocotirea principiului legalităţii, încadrarea juridică a faptei fiind una greşită, de natură să atragă aplicarea unei alte sancţiuni contravenţionale (mai mare) decât cea incidentă prin raportare la fapta reţinută în sarcina petentului, fiind astfel evidentă vătămarea pricinuită acestuia, motiv pentru care va dispune anularea procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, cu consecinţa exonerării petentului de la executarea sancţiunii contravenţionale”, se arată în sentinţa Judecătoriei Deva, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Tribunalul Hunedoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite