Timișoara 2023. Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, așteptați să confirme participarea la marele eveniment

0
Publicat:

Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, condamnă absența președintelui Klaus Iohannis și a primului-ministru Nicolae Ciucă de la deschiderea programului Timișoara-Capitală Europeană a Culturii.

Prezentarea programului Capitalei Culturale Europene FOTO Timișoara 2023
Prezentarea programului Capitalei Culturale Europene FOTO Timișoara 2023

Peste o sută de oficiali de rang înalt din 41 de țări și de la Comisia și Parlamentul European vor fi prezenți la Timișoara în weekendul deschiderii oficiale a Capitalei Europene a Culturii, din 17-19 februarie 2023.

Casa Regală a României va fi reprezentată de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române și Alteța Sa Regală Principele Radu al României.

Președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Nicolae Ciucă nu au anunțat încă în programul lor oficial prezența la Timișoara, de obicei agenda primilor doi oameni în Stat fiind publicată pe site-urile instituțiilor (presidency.ro, respectiv gov.ro) cu puțin timp înainte de participarea la un eveniment.

Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, critică dezinteresul președintentului, cât și a premierului față de un eveniment istoric nu doar pentru orașul de pe Bega, ci și pentru România.

Acum, pentru prima orară, proiectul unui oraș din România a câștigat concursul. Timișoara este, în acest an, Capitală Culturală Europeană. Deschiderea oficială va fi în câteva zile.

Dar pentru presa din România nu pare un subiect important. Pe TVR 1 vedem un mesaj de interes public, cu câteva fotografii (superbe, de altfel) din Timișoara, cu textul <Timisoara 2023> . Și cam atât.

În Franța, Germania sau Austria au apărut, însă, coloane pe primele pagini ale unor ziare importante, referindu-se la acest subiect.

Ministrul român al Culturii a rostit, la început de an, un discurs, vorbind despre marile acțiuni culturale ce vor avea loc pe parcursul a 12 luni. Nu a amintit nici un moment de evenimentele culturale din Timișoara, care tocmai devenea capitală culturală europeană.

Cineva din staff-ul ministrului ar fi spus că, probabil, personajul respectiv pregătește o conferință de presă, special pentru acest eveniment. Probabil”, a notat Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, într-un articol intitulat „Tăcerea guvernamentală pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană”.

„Nu se va deplasa aici, se pare, nici primul-ministru, nici președintele Iohannis"

În 2023 la Timișoara vor fi peste 1.000 de evenimente culturale, va fi cea mai mare expoziție Brâncuși în România din ultimii 50 de ani, concertul Orchestrei Naționale a Franței, vor fi la Timișoara regizoarea Adina Pintilie, dirijorul Cristian Măcelaru, actorul John Malkovich.

Și atunci, de ce aceasta tăcere? La deschidere, la sfârșitul acestei săptămâni, vor fi prezente zeci de personalități de primă mărime din Europa.

Reprezentanți ai Parlamentului European, ai Comisiei Europene, primarii mai multor orașe din Europa care au fost sau vor fi capitale culturale, primari ai orașelor înfrățite cu Timișoara, peste 40 de diplomați, ambasadorii țăilor din Uniunea Europeană și chiar din afara ei, președinți ai parlamentelor din Europa.

Din România au fost anunțati că vor participa miniștri și parlamentari. Nu se va deplasa aici, se pare, nici primul-ministru, nici președintele Iohannis, fost primar de capitală europeană, cel de la care am aflat, în urma cu 16 ani, cam ce înseamna acest titlu.

Mi se explică, în cafeneaua din clădirea care găzduiește trei teatre naționale, în trei limbi diferite, că e o problemă politică. Mai sunt doi ani până la alegerile locale și scaunul de primar al Timișoarei e vânat cu îndârjire”, a mai scris Florian Mihalcea.

„Și nesupunerea face parte din <spiritul Timișoarei>"

Președintele Societății Timișoara crede că un eșec al proiectului „Capitala Culturală” ar zgudi puternic fotoliul deținut acum de atipicul primar Dominic Fritz, „care, însă se pliază perfect peste ideea care a câștigat titlul pentru Timișoara“, recunoaște Florian Mihalcea.

„Ideea aceea de oraș multicultural, multietnic și multiconfesional. Aceste calități, recunoscute și apreciate de Parlamentul European, se definesc prin sintagma Spiritul Timișoarei (...). Nu știm cât va mai dăinui acest <spirit>, ținând cont de rezultatele ultimului recensământ, care vorbește de o schimbare dramatică a componentei etnice și religioase din Timișoara și din Banat, dar avem această datorie, de a menține <spiritul Timișoarei> viu, în ciuda evidențelor demografice. Este poate chiar principalul motiv pentru care conducerea administrației de la București ar trebui să facă o mică deplasare la Timișoara, lăsând la o parte disputele politice”, a mai scris Mihalcea. 

El a mai remarcat că Timișoara a fost mereu evitată de președinții României, în călătoriile lor prin țară.

Pentru Iliescu, motivul a fost însăși existența Punctului 8 al Proclamației de la Timișoara, pentru Constantinescu neaplicarea punctului 8 de către o coaliție ajunsă la putere pe valul nemulțumirilor legate de menținerea unui comunism cu față umană. Băsescu a primit, aici, primele critici, iar Iohannis a fost nevoit să părăsească aceeași clădire a celor trei teatre, care conține și balconul Revoluției, printr-o ușă laterală, lângă cafeneaua cu bârfe de care aminteam, atunci când se înfiripa prima alianță PSD – PNL care l-ar fi avut ca posibil prim-ministru pe el, primarul unei capitale europene… Uitându-ne la istoria ultimilor 33 de ani, am putea spune că și nesupunerea face parte din <spiritul Timișoarei>”, a punctat Florian Mihalcea.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite