Tancurile care au fost scoase să lupte cu revoluţionarii din Timişoara sunt încă intacte într-o unitate militară din Lipova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tancurile de la Unitatea Militară din Lipova FOTO S.Miat
Tancurile de la Unitatea Militară din Lipova FOTO S.Miat

În timpul Revoluţiei de la Timişoara, Ministerul Apărării Naţionale a acţionat împotriva timişorenilor şi cu unităţi de tancuri.

Tancurile care au acţionat pe străzile Timişoarei, şi care provenea de la Unităţile Militare din Buziaş, Lugoj şi Timişoara, mai există şi astăzi. Nu au fost topiite, ci sunt grupate în Parcul Rece al unei unităţi militare din Lipova (judeţul Arad). 

Tancurile au fost fotografiate de jurnalistul timişorean Sergiu Miat, care ne-a pus pozele la dispoziţie.
 

Recuperarea tancurilor din Calea Girocului

Mii de persoane au protestat în după-amiaza zilei pe Calea Girocului. La intersecţia Căii Girocului cu strada Lidia, au fost oprite cinci tancuri ale U.M. 01115 Timişoara. Conducătorii tancurilor au fost molestaţi de timişoreni.

Tancurile ar fi trebuit să ajungă în centrul oraşului pentru a-i împrăştia pe demonstranţi. Aveau 275 de obuze. Revoluţia eliberatoare a fost trăită ca un război de timişorenii din Calea Girocului. 

Tancuri la Lipova

Ştefan Mariş a fost unul dintre cei care şi-au dat viaţa în Calea Girocului, la sosirea comandoului care avea misiunea să recupereze tancurile blocate de manifestanţi.

„După ce am luat masa de prânz, am auzit zgomotul maşinilor mari. Veneau tancurile de la Unitatea Militară din Giroc. Soţul mi-a spus că e ca la război afară. S-a îmbrăcat şi a plecat. Demonstranţii au atacat tancurile şi i-au dat jos pe militari. Au ridicat baricade din ce au putut. Un firobuz a fost postat de-a lungul drumului. Am avut o stare sufletească ciudată. Ştefan mi-a spus că dacă vor veni ajutoare să elibereze tancurile va fi prăpăd. Am văzut un TAB de pe care au coborât militarii cu armele întinse şi strigau: «Intraţi în scări că trag!» În acel moment, au şi tras. L-am văzut când a picat. A fost împuşcat în gât şi a paralizat de sus în jos. Eu m-am apropiat de el şi i-am spus că nu m-a ascultat! Spunea că nu îl doare nimic, dar a vrut să fie dus la spital. Avea măduva secţionată. L-au operat, dar pe 23 decembrie a murit“, a spus Rozalia Mariş, soţia eroului Ştefan Mariş.

Tanc în Timişoara

Tancurile din centrul Timişoarei FOTO Urban Tamas
 

Soldaţii veniţi să recupereze cele cinci tancuri blocate de revoluţionari au ciuruit tot ce au prins în jur. 11 persoane au murit, 22 au fost rănite.

Din ordinul generalului Ştefan Guşe, militarii de la U.M. 01140 Lugoj, conduşi de maiorul Vasile Paul, au deschis focul fără milă. După Revoluţie, maiorul Paul a fost avansat general şi chiar a ajuns profesor universitar la Universitatea de Vest din Timişoara. În zonă, au acţionat şi militari de la U.M. 101125 Timişoara, U.M. 01008 Timişoara şi U.M. 01380 Arad.

Tanc în Timişoara

Un tanc în Piaţa Operei FOTO Urban Tamas

Citeşte şi:

EXCLUSIV FOTO Momente de speranţă şi deznădejde la Timişoara, surprinse de un fotograf din Ungaria, în decembrie 1989

22 decembrie 1989. Primarul comunist al Timişoarei i-a acuzat pe revoluţionari de tulburarea liniştii şi a vrut să le ia boxele
 
21 decembrie 1989. Planul „Tunetul şi Fulgerul”. 50 de tancuri, TAB-uri, elicoptere şi 22.000 de olteni se prăgăteau de măcel în Timişoara

20 decembrie 1989.  Ziua în care Timişoara a rămas ruptă de România. Oraşul se declară liber de comunism

19 decembrie 1989. Muncitorii au refuzat să înceapă lucrul. Prim-secretarul Radu Bălan a fost sechestrat la ELBA. L-au eliberat după sosirea generalului Guşă


18 decembrie 1989. Elena Ceauşescu ordonă: „Trageţi cu tunul în Catedrală, să terminaţi odată cu ea!”

17 decembrie 1989. „Într-o oră să fie restabilită complet liniştea în Timişoara“. „A început să se tragă deja. Coman vă raportează...“

16 decembrie 1989. Timişoara a început lupta de una singură: “Se acţionează cu două plutoane de securitate şi 100 miliţieni care fac ordine”

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite