Programul Televiziunii Române din 22 decembrie 1989. Limbajul de lemn prin care au fost îndoctrinaţi românii să-şi iubească patria şi conducătorul ei VIDEO
0Românii au fost lipsiţi în urmă cu 27 de ani de bucuria televizorului. Singurul scop al Televiziunii Române a fost îndoctrinarea politică şi socială, însă şi aceea a fost făcută cu mijloace rudimentare.
Au trecut 27 de ani de la căderea comunismului, însă mai există şi astăzi nostalgici care regretă acele vremuri de tristă amintire. Cei care s-au născut după Revoluţie nu îşi pot închipui cum era viaţa fără libertate şi drepturi, fără polisbilitatea de a călătorii liberi, de a vedea lumea, fără prea multă mâncare în comerţ, fără căldură în calorifere, cu apa caldă cu porţia, cu întreruperea curentului electric, cu condiţii de ev mediu în spitale. Dar mai cu seamă, nu îşi pot imagina cum era fără televizor.
Televiziunea Română emitea câteva ore pe zi. Erau emisiuni de o calitate foarte scăzută, în care principalul scop a fost îndoctrinarea politică şi socială, manipularea şi "spălarea creierelor" românilor.
S-a făcut o propagandă ieftină, o „cântare a României”, se făcea chemarea la luptă de clasă, se cultivara naţionalism învechit, care, a şi prins la mulţi dintre români care nu aveau alternative.
Mai norocoşi au fost doar cei care prindeau şi posturle iugoslave şi maghiare din zonele de graniţă.
Dar iată cum arăta programul TVR-ului în data de 22 decembrie 1989. Acest program era stabilit cu o săptămână înainte, ca atare schimbările aduse de revoluţia anticomunistă nu erau în plan.
După masă, TVR avea programat un scurt program de două ore. Începea la ora 13, cu Telejurnalul. La ora 13.25 de minute era programat "Agricultura – programe prioritare", iar de 13.45 rubrica „Deplina unitate în patria română: versuri patriotice, revoluţionare". De la ora 14, românii se puteau „delecta” cu Cântece munictoreşti: „Un singur când, o singură voinţă”.
La ora 14.20 venea la rând documentarul „Construim mult şi frumos”. Nu înainte de pauza de după-masă, mai era programat un documentar de mare "interes": „Mândria de a fi cetăţean al României socialiste”. La ora 15.00 intra mira.
Seara, la ora 19.00, românul, care trebuia să fie „bine informat”, se punea din nou la Telejurnal. Aici afla din nou despre activitatea lui Ceauşescu, realizările PCR-ului şi al „bravului popor” care construia cu stoicism socialismul.
La 19.30, începea "Congresul al XIV-lea. Congresul marilor victorii socialiste, programul partidului –program de muncă şi de viaţă al întregului popor".
La ora 19.50, „România în lume”: politica externă realistă şi constructivă de pace şi largă colaborare internaţională. La ora 20.10 era programată rubrica „Hotărârea Congresului al XIV-lea al partidului – mobilizator program de muncă întregul nostru popor”. La ora 20.30: „Copiii cântă patria şi partidul”, un program literar-muzical-coregrafic.
La ora 20.50 începea emisiunea „Tinereţe-educaţie-spirit revoluţionar. Pregătirea politico-ideologică, componentă esenţială a educării revoluţionare a tinerei generaţii”. La ora 21.10: „Cu patria în inimi. Cântece patriotice revoluţionare”. În final, la ora 21.40 venea din nou Telejurnalul. Iar apoi trebuia să urmeze somnul.
În 22 decembrie 1989, acest program nu s-a mai respectat pentru că după fuga lui Ceauşescu, revolţionarii au pus stăpânire pe televiziune, iar apoi a început să emită Televiziuniunea Română "Liberă".