Sentinţă - şoc într-un dosar de luare de mită şi grup infracţional organizat în care apare şi numele fostului primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu
0
Judecătorii timişeni i-au obligat pe procurori să înceapă urmăririrea penală într-un dosar de luare şi dare de mită şi constituire de grup infracţional organizat în care apar, printre alţii, fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu şi secretarul Ioan Cojocari. Secratarul primăriei spune că el şi Ciuhandu nu ar fi vizaţi de anchetă, plângerea împotriva lor fiind retrasă. Numele celor doi apare, însă, pe portalul Tribunalului Timiş.
Scandalul iscat într-o asociaţie de locatari din centrul Timişoarei din cauza unei antene de telefonie mobilă montată pe acoperişul blocului ricoşează la nume grele din actuala şi fosta administraţie timişoreană. Un locatar nemulţumit de montarea antenei pe acoperişul blocului s-a războit în instanţă cu operatorul de telefonie mobilă şi cu Primăria Timişoara, care a emis autorizaţia de construcţie pentru montarea antenei, şi a reuşit să obţină, prin sentinţă, demontarea antenei.
Cu sentinţa civilă în mână, timişoreanul s-a dus la Parchet şi a depus plângere penală împotriva preşedintelui asociaţiei de locatari, a fostului primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a secretarului Ioan Cojocari, a fostului arhitect-şef Ciprian Cădariu, a şefului Direcţiei de Urbanism, Sorin Ciurariu şi a altor trei funcţionari din primărie: Codreanu Cristina, Kolozsi Terez şi Simona Drăgoi. Procurorii au dispus clasarea dosarului, iar timişoreanul a făcut plângere împotriva rezoluţiei procurorilor în instanţă. Judecătorii i-au admis cererea, dispunând scoaterea dosarului de pe rol şi trimiterea cauzei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş „pentru a se efectua cercetări şi a se dispune începerea urmăririi penale relativ la comiterea infracţiunilor de corupţie, respectiv luare şi dare de mită, respectiv constituire de grup infracţional organizat, sesizate prin plângerea penală, urmând ca acelaşi parchet să se pronunţe şi asupra celorlalte fapte sesizate în plângere”. Sentinţa este definitivă, dar motivarea deciziei nu este redactată.
Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere. Secretarul Ioan Cojocari a declarat, însă, pentru „Adevărul”, că el şi fostul primar nu ar fi vizaţi de urmărirea penală din acest dosar, timişoreanul care i-a reclamat la Parchet retrăgându-şi între timp plângerea formulată împotriva celor doi. „Plângerea a fost făcută împotriva tuturor (n.r. celor amintiţi mai sus). După aceea, cel care a făcut reclamaţia şi-a retras plângerea împotriva mea şi a lui Ciuhandu. Eu am semnat, cu ştampilă, certificatul de urbanism, în care era trecut acordul vecinilor. De asta pe mine m-a scos din cauză. La autorizaţie sunt nişte tabele cu acordul vecinilor, dar fără acordul lui. Cei de la Urbanism au considerat că el nu e direct afectat pentru că antena se montează pe casa liftului. El a mers în civil, i s-a anulat autorizaţia şi a mers după aceea în penal. El zice are probe şi indicii că s-a luat mită. Eu cu Ciuhandu am semnat certificatul de urbanism, care nu a fost anulat”, a declarat Ioan Cojocari. Timişoreanul care a depus plângerea nu a putut fi contactat pentru a spune dacă şi-a retras plângerea formulată împotriva lui Ciuhandu şi Cojocari, dar pe portalul instanţei de judecată apar atât numele fostului primar cât şi al secretarului Ioan Cojcoari. De asemenea, surse judiciare au declarat pentru „Adevărul” că în cazul infracţiunilor de corupţie reclamate prin plângerea din acest caz, infracţiuni pentru care se pot face cercetări şi la sesizarea din oficiu, nu se poate retrage plângerea. Tocmai din acest motiv, spun sursele „Adevărul”, procurorii trebuie să facă cercetări împotriva tuturor persoanelor care apar în plângere.

Extras de pe portalul Tribunalului Timiş, care a dispus începerea urmăririi penale în acest caz

Fostul primar al Timişoarei şi secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, sunt cercetaţi într-o anchetă DNA care vizează finanţarea echipei de fotbal Poli Timişoara în perioada în care clubul era patronat de Marian Iancu. De asemenea, Ioan Cojocari este urmărit penal într-un dosar de abuz în serviciu deschis în urma unei plângeri a unui reprezentant al clanului Cârpaci. În trecut, Cojocari a primit o amendă administrativă într-un dosar de abuz în serviciu în care a fost acuzat că a refuzat să elibereze o autorizaţie de construcţie pentru o mansardă.