Sentinţa din dosarul mafiei imobiliare de la Timişoara, rămasă în pronunţare după cinci ani de proces. Ionelaş Cârpaci: „Am copii, sunt bolnav. Nu mai suport”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionelaş Cârpaci (dreapta) îşi aşteaptă prima sentinţă din dosarul mafiei imobiliare, între Crăciun şi Revelion
Ionelaş Cârpaci (dreapta) îşi aşteaptă prima sentinţă din dosarul mafiei imobiliare, între Crăciun şi Revelion

Zece persoane printre care un notar, patru funcţionari publici de la Primăria Timişoara şi Cadastru, un om de afaceri şi baştanul Ionelaş Cârpaci au fost trimişi în judecată în 2010 într-unul din cele mai ample dosare de escrocherii imobiliare din Timişoara. După mai bine de cinci ani de proces, prima sentinţă a rămas în pronunţare.

Curtea de Apel Timişoara a programat, luni, dezbaterea finală în dosarul „mafiei imobiliare” în care au fost trimise în judecată 10 persoane acuzate că au contribuit la preluarea unor terenuri cu acte false din patrimoniul Primăriei Timişoara. Procurorii l-au considerat pe Ionel Sandner, alias Ionelaş Cârpaci, principalul beneficiar al falsurilor, baştanul având şi cele mai grele acuzaţii din dosar. La termenul de luni, avocaţii inculpaţilor au susţinut pledoariile finale, majoritatea apărătorilor cerând achitarea clienţilor. În cazul lui Ionelaş, avocatul acestuia Ramiro Mancaş a invocat mai multe chestiuni de procedură, susţinând că procurorii competenţi să trimită în judecată acest dosar nu erau cei de la Parchetul Curţii de Apel Timişoara, ci procurorii DNA sau DIICOT. Când a avut ultimul cuvânt, Ionelaş i-a cerut judecătoarei măcar o pedeapsă cu suspendare pentru că „am copii, sunt un om bolnav şi nu mai suport presiunea la care am fost supus”.

La rândul său, avocatul notarului Teodora Noţingher, judecată în dosar pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, după ce a legalizat falsurile mafiei imobiliare, i-a solicitat judecătoarei să constate că atât pe vechiul Cod Penal, cât şi pe noul Cod Penal, fapta de care este acuzată Noţingher s-a prescris. Avocatul Teodorei Noţingher a mai cerut şi respingerea de constituire de parte civilă a Primăriei Timişoara, arătând că printr-un proces civil s-a stabilit cine trebuie să achite prejudiciul de 326.000 de euro.

Avocatul Daniel Sabou, care îi reprezintă pe funcţionarii de la Cadastru acuzaţi în dosar, Remus Crudu şi Petru Turpan, a solicitat, de asemenea, să se aplice legea mai favorabilă şi să se constate prescrierea faptelor. Avocatul a mai cerut ca în ipoteza în care se va trece şi de această excepţie, clienţii săi să fie achitaţi pentru că fapta nu există.  

Alexandru Cătălin Puşa, avocatul care îl reprezintă pe Manuel Comşa, unul dintre inculpaţii din dosar acuzat de mai multe infracţiuni după ce ar fi manipulat actele mafiei imobiliare, a cerut achitarea clientului său pentru toate acuzaţiile care i se aduc. Avocatul a depus la dosar şi o întâmpinare de două volume pentru a susţine nevinovăţia clientului său. În faţa instanţei, Comşa a declarat că a ajuns să fie inculpat pentru că a refuzat să declare împotriva notarului Safta Criste. La rândul său, Dorel Julean, avocatul lui Costel Măndoiu, funcţionarul de la primărie acuzat în dosar, a spus că fapta de care este acuzat clientul său este o abatere disciplinară, dar nu o infracţiune.

Sentinţa din dosarul mafiei imobiliare, întins pe o perioadă de cinci ani, a rămas în pronunţare pentru data de 28 decembrie. Cel puţin o parte dintre acuzaţiile din acest dosar au şansa să fie anulate prin aplicarea legii mai favorabile şi intervenţia prescripţiei.

Acuzaţiile aduse inculpaţilor

Dosarul „mafiei imobiliare” de la Timişoara este unul complex, cuprinzând o schemă elaborată prin care terenuri ale Primăriei Timişoara au fost luate cu acte false. Rechizitoriul arată că Ionelaş şi asociaţii săi au pus la punct o reţea prin care au falsificat semnătura şi ştampila primarului, dar şi alte acte, reuşind astfel să ia mai multe terenuri ale primăriei. Mai mult decât atât, terenurile au fost vândute unei firme private care a construit acolo un bloc.

Ionel Sandner, alias Ionelaş Cârpaci, a fost arestat preventiv şi trimis în judecată pentru 13 infracţiuni, dintre care mai multe falsuri. Cea mai gravă acuzaţie adusă baştanului este înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

„Creierul" acuzat de 9 infracţiuni

Francisc Kelemen, 
arestat şi trimis în judecată pentru nouă infracţiuni printre care asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi mai multe falsuri. Francisc Kelemen, considerat „creierul" mafiei imobiliare care a reuşit să pună mâna pe terenuri.

image

Barabas Pal, cetăţean maghiar, arestat şi trimis în judecată pentru opt infracţiuni, riscă de asemenea până la cinci ani de închisoare. Boschetarul maghiar a fost practic un pion în toată afacerea, fiind un intermediar în tranzacţiile cu terenuri realizate de Ionelaş Cârpaci şi asociaţii săi.


Teodora Noţingher, notar public, a fost trimisă în judecată pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Noţingher este acuzată că a legalizat mai multe falsuri ale mafiei imobiliare.„Notarul public nu a solicitat inculpaţilor nici certificatele fiscale obligatorii la autentificarea actelor întocmite, fapt dovedit prin aceea ca nu le-a putut prezenta la solicitarea organelor de urmărire penală şi nu se regăsesc nici în evidenţele Primăriei Municipiului Timişoara", arată rechizitoriul Parchetului..

Sorin Johann Todor, cetăţean german şi asociat al lui Ionelaş Cârpaci, a fost trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni de fals şi tentativă de înşelăciune. Todor şi Cârpaci au încercat să-i vândă omului de afaceri Jabri Tarbrizi un teren luat cu acte false. Sirianul a descoperit falsurile şi a făcut denunţ penal, iar de aici a pornit toată ancheta soldată cu trimiterile în judecată. Ulterior s-a dovedit că Ionelaş şi grupul său au reuşit să pună mâna şi pe alte terenuri pe care chiar le-a vândut firmei Italrom.

Din „lotul Ionelaş” mai fac parte patru funcţionari publici de la Primăria Timişoara şi Cartea Funciară, care au fost folosiţi pentru mascarea legală a falsurilor.

Costel Măndoiu, funcţionar la Direcţia Fiscală a Primăriei Timişoara. Măndoiu este acuzat de mai multe falsuri. „A acceptat o copie de pe o aşa-zisa carte de identitate pe numele Berger Robert, cu rubricaţii incomplete, potrivit legii maghiare si a completat, in fals, doua declaraţii de impunere pe numele Berger Robert emiţând, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, doua certificate fiscale", mai arată comunicatul emis de procurori. Între timp, Măndoiu a fost dat afară din primărie.

Cristina Vasilescu, consilier juridic la Primăria Timişoara, trimisă în judecată cu acuzaţia de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. „Prin desfăşurarea activităţii de verificare a încheierii de carte funciară privind dispoziţia de restituire a celor trei terenuri de pe str. . Asachi nr. 1, Asachi nr. 1A şi Neculce nr. 2, cu neglijenţă, nu a sesizat nelegalitatea încheierii si nu formulat calea de atac prevăzută de lege", arată comunicatul procurorilor.

Petre Turpan şi Remus Crudu, funcţionari la la Oficiul de Cadastruau fost trimişi în judecată pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. „Au dispus emiterea încheierii de intabulare fără a verifica cele doua dispoziţii de restituire. În plus, au acordat mai mult decât s-a solicitat, respectiv au radiat construcţiile demolate, deşi nu existau la dosar acte de la Primăria Timişoara", mai specifică documentul citat.

Manuel Comşa, consilier juridic la mai multe firme din Timişoara. Comşa este acuzat de mai multe infracţiuni de fals, uz de fals şi falsuri în înscrisuri oficiale, fiind acuzată că a fost şi el un pion în reţeaua care a pus mâna pe terenuri cu acte false.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite