Satul circular unic în România ar putea fi distrus. Pericolul care amenință așezarea devenită monument istoric

0
Publicat:

Unicul sat rotund din România este în pericol din cauza noilor construcții care apar în zonă și strică monumentul istoric din județul Timiș. Astfel, farmecul localității Charlottenburg riscă să se piardă în următorii ani. Astfel, farmecul localității Charlottenburg riscă să se piardă în următorii ani din cauza imobilelor care nu țin cont de specificul locului.

Singurul sat rotund din România FOTO cjtimis.ro
Singurul sat rotund din România FOTO cjtimis.ro

Case noi au apărut chiar la intrarea în Charlottenburg, unicul sat rotund din România, relatează observatornews.ro. De altfel, acest lucru i-a adus faima și l-a așezat pe lista monumentelor istorice de clasa A încă din 2010. În justificarea deciziei, Ministerul Culturii arăta că toate casele satului sunt dispuse circular, în jurul unui parc cu raza de aproximativ 210 m.

În ultimii ani însă aici au început să răsară construcții noi, care nu țin cont de peisajul imobiliar din zonă. Totul din cauza lipsei unui plan urbanistic de zona protejată. Întocmirea acestor documente depășește cu mult posibilitățile financiare ale administrației locale. 

"Tendința e de a se mări satul, sunt mulți doritori, care vor să-și cumpere teren, să-și construiască imobile. Ne aflăm într-un blocaj imobiliar la Charlottenburg. Noi funcționăm pe baza unui PUG vechi din 1997, care a fost prelungit în mod repetat. Legal stă în picioare, însă el trebuie updatat. Ca și costuri ar fi de nesuportat pentru mine, ca primărie, undeva la 100.000 de euro", a explicat Iasmin Iovănuț, primarul comunei Bogda, de care aparține satul Charlottenburg. 

Fără un PUZ special care să stabilească ce se poate construi și unde, oamenii se feresc și să  repare fațadele caselor-monument în care trăiesc de frica unei amenzi. Nici Direcția de Cultură Timiș nu știe exact cum ar trebui să stea lucrurile: dacă cei care construiesc ar trebui să aibă sau nu un aviz special. "Nu au aviz de la Direcția pentru Cultură și în lipsa unui plan de urbanism clar sau actual nici nu știm dacă trebuie sau nu trebuie să aibă aviz de la Direcția de Cultură. Dacă nu avem un plan de urbanism e posibil să apară și alte extensii ale satului", a spus Sorin Predescu

Bani pentru realibitarea a opt case tradiționale

Singurul sat rotund din România beneficiază de un proiect menit să îi pună în valoare patrimoniul de care dispune. 

În urma unei inițiative a Consiliului Județean Timiș, comuna Bogda a depus un proiect prin care a obținut finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), contractul fiind semnat în 24 octombrie 2022. Banii vor fi folosiți pentru reabilitarea a opt case tradiționale. Suma accesată se ridică la 480.000 de euro.  Charlottenburg este declarat în integralitate monument istoric.  

Sat construit de coloniștii germani

Charlottenburg este singurul sat rotund din România (iniţial şi Şandra, tot în Timiş, a fost un sat rotund, însă construcţiile ulterioare au mărit localitatea), realizat de coloniştii germane în 1771.  

Satul a fost întemeiat cu 32 de familii (171 persoane) din Provincia Trento, actuala regiune Trentino-Tirolul de Sud, Lorena şi Baden-Württemberg. 

Charlottenburg (sau Şarlota), aflat la 35 de kilometri de Timişoara, are un diametru interior de 210 metri. În mijlocul cercului a fost construită biserica, aici au săpat prima fântână, iar mai târziu în cerc s-a ridicat şi şcoala. 

Renumitul geograf şi pedagog maghiar Magda Pál (1770-1841) a numit Charlottenburgul „cel mai frumos sat din Ungaria“ din acea vreme.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite