Reabilitare în Charlottenburg, singurul sat rotund din România. Opt case tradiționale, reparate prin PNRR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), comuna Bogda din Timiș ar putea beneficia de reabilitarea a opt case tradiționale din Situl rural „Satul Charlottenburg“. Cererea de finanțare se ridică la 480.000 de euro, suma maximă care poate fi accesată.

Satul rotund Charlottenburg FOTO Facebook/Alin Nica
Satul rotund Charlottenburg FOTO Facebook/Alin Nica

Consiliul Județean (CJ) Timiș atrage fonduri pentru singurul sat rotund din România, declarat monument istoric în integralitate.

Satul Charlottenburg are majoritatea caselor dispuse circular, în jurul unui parc (în trecut, plantație de duzi) cu raza de aproximativ 210 metri.

Unele gospodării au suferit degradări, altele intervenții neconforme cu statutul de monumente istorice.

Restaurarea unor gospodării va crea modele de bune practică pentru toți ceilalți proprietari ai acestui tip de clădiri.

Inițiativa este și un exemplu de bună colaborare între instituții deoarece pe parcursul procesului de documentare al proiectului ne-am bucurat de tot ajutorul Direcției Județene de Cultură Timiș. Felicit primarul comunei Bogda care a fost extrem de receptiv și interesat să valorifice turistic situl Charlottenburg și îl asigur de sprijinul și asistența de specialitate din partea Consiliului Județean Timiș. Proiectul se află în prezent în perioada de evaluare. Dacă toate documentele vor trece de filtrul organismului finanțator, contractul de finanțare ar putea fi semnat în luna octombrie”, a transmis Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Conform cererii de finanțare, pe lângă reabilitarea celor opt case, un traseu turistic tematic, pedestru și velo ar deveni o atracție pentru elevi, studenți, dar și pentru pasionații de arhitectură rurală și natură.

Planul de valorificare turistică include organizarea de tururi tematice, ridicări cu balonul, organizarea de evenimente culturale, ateliere sau evenimente gastronomice.

Se așteaptă ca antreprenorii să fructifice oportunitățile date de serviciile complementare, vor produce și comercializa produse locale, vor dezvolta infrastructuri pentru cazare și masă pentru grupuri de participanți la evenimente. În plus, crearea de locuri de muncă și de oportunități de completare a veniturilor va asigura viabilitatea localității.

Inițiativa completează foarte bine demersurile deja lansate de Consiliul Județean în materie de turism. Menționez aici doar punctul muzeal de la Parța, reabilitarea și refuncționalizarea Conacului Mocioni de la Foeni și demersurile legate de pista de biciclete de pe malul Begăi. Charlottenburg merită toată atenția noastră, are un potențial deosebit. Îi asigurăm astfel pe colegii noștri de la Bogda de sprijin în accesare și implementare”, mai spune Alin Nica.

Sat construit de coloniștii germani

Charlottenburg este singurul sat rotund din România (iniţial şi Şandra, tot în Timiş, a fost un sat rotund, însă construcţiile ulterioare au mărit localitatea), realizat de coloniştii germane în 1771.  

Charlottenburg FOTO arhivă Adevărul
Charlottenburg FOTO arhivă Adevărul

Satul a fost întemeiat cu 32 de familii (171 persoane) din Provincia Trento, actuala regiune Trentino-Tirolul de Sud, Lorena şi Baden-Württemberg. 

Charlottenburg (sau Şarlota), aflat la 35 de kilometri de Timişoara, are un diametru interior de 210 metri. În mijlocul cercului a fost construită biserica, aici au săpat prima fântână, iar mai târziu în cerc s-a ridicat şi şcoala. 

Renumitul geograf şi pedagog maghiar Magda Pál (1770-1841) a numit Charlottenburgul „cel mai frumos sat din Ungaria“ din acea vreme.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite