Rugăciunea unei paciente „jupuite” de doctoriţa care îi aproba pensia: „Doamne, arată-i şi dă-i plata”. A doua zi, procurorii au descins la cabinetul medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctoriţa Adriana Camelia Rămneanţu este cercetată în libertate sub control judiciar FOTO Cetăţeanul
Doctoriţa Adriana Camelia Rămneanţu este cercetată în libertate sub control judiciar FOTO Cetăţeanul

Medicul din Lugoj acuzat de procurori că dădea avizele pentru pensia de handicap în schimbul unor sume de bani rămâne în libertate sub control judiciar, după ce a plătit o cauţiune de 10.000 de euro. Între timp, o pacientă care nu este încă martor în dosar le-a relatat jurnaliştilor de la un ziar local cum a fost nevoită să-i dea medicului mită şi cum s-a rugat pentru doctoriţă cu o seară înainte de descinderile procurorilor.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au declanşat o anchetă de amploare împotriva medicului de la Cabinetul de expertiză a capacităţii de muncă de pe lângă Casa de Pensii Lugoj, Camelia Adriana Rămneanţu. Singura din zona Lugoj - Făget care stabilea capacitatea de muncă a bolnavilor şi aviza dosarele de pensionare pe caz de boală pentru un număr de aproximativ 3.500 de persoane, doctoriţa Rămneanţu este acuzată că a luat mită în schimbul emiterii unor avize favorabile.

Cu ocazia percheziţiilor, într-o cutie de valori pe care medicul o avea la bancă, procurorii au găsit 270.000 de euro. Adriana Rămneanţu a fost propusă pentru arestare preventivă, iar judecătorii au decis cercetarea ei în libertate sub control judiciar, cu condiţia achitării unei cauţiuni de 10.000 de euro. După ce medicul a plătit cauţiunea, judecătorii i-au stabilit, miercuri, şi obligaţiile medicului pe perioada controlului judiciar. Doctoriţa nu mai are dreptul, în următoarele 60 de zile, să profeseze, poate părăsi Timişoara doar cu acordul procurorului, nu are voie să intre pe teritoriul Lugojului şi trebuie să dea explicaţii săptămânal pentru mijloacele de existenţă.

Mărturia şocantă a unei paciente

După declanşarea cazului de la Lugoj au apărut şi mărturii care arată cum proceda medicul de la Lugoj. Maria Izvernar, o femeie din Făget, a declarat pentru ediţia tipărită a ziarului local „Cetăţeanul” că la fiecare evaluare a capacităţii de muncă a dat câte 50 de euro, iar în momentul în care nu a mai avut bani să dea i-a fost redus gradul de handicap, pierzând mai bine de 200 de lei din pensia de 600 de lei. „Eu sunt bolnavă grav cu inima de la naştterea celui de-al patrulea copil. Atunci am fost aproape moartă. Am fost de mai multe ori la ea, dar nu i-am dat bani la început că nu aveam de unde. Numai medicamentele sunt peste 300 de lei la două luni. Odată a vrut să mă trimită la Timişoara la o evaluare suplimentară şi am rugat-o insistent să nu mă mai trimită, că nu am bani să cheltui pe transport şi mă lasă picioarele şi cad pe stradă. Am zis <<vă dau mai bine banii dumneavoastră decât să-i dau la benzină şi la consultaţie>>. Şi a zis <<de ce nu aţi spus de la început treaba asta?>>. I-am dat 250 de lei şi de atunci, în fiecare an, i-am dat câte 50 de euro, cam din 2008 până în 2013”, a povestit femeia.

Pacienta a mai povestit că după ce nu a mai avut bani să plătească şi i-a fost redus gradul de handicap şi a ajuns să se roage la Dumnezeu să i se facă dreptate: „Duminică, am dat drumul la televizor să ascult slujba. M-am pus în genunchi, vă spun sincer, atâta m-am rugat la bunul Dumnezeu: <<Doamne, fie-ţi milă măcar de mine, arată-i şi dă-i plata cum crezi de cuviiţă>>. Am plâns poate mai mult de jumătate de oră şi m-am rugat”. A doua zi, luni, doctoriţa a fost „săltată” de procurori. Maria Izvernar nu este, încă, martor în dosar.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite