Restaurarea porţilor istorice din Timişoara cu bani de la Institutul Naţional al Patrimoniului. Sunt adevărate bijuterii arhitectonice FOTO
0
Poarta unui imobil de pe strada August Treboniu Laurian din Timişoara a fost restaurată spctaculos în urma unei finanţări din partea Institutului Naţional al Patrimoniului prin proiectul Timbrul Monumentelor Istorice.
Asociaţia de Proprietari de pe strada August Treboniu Laurian nr.2 din Timişoara a primit 35.200 de lei de la Institutului Naţional al Patrimoniului, prin proiectul Timbrul Monumetelor Istorice, pentru restaurarea porţii imobilului din cartierul Elisabetin.
Lucrările la poartă au început efectiv în octombrie 2021, iar acum se poate spune că arată cu adevărat civilizat.
Mii de porţi vechi ale clădirilor istorice din Timişoara aşteaptă încă să fie restaurate, acestea putând chiar să fie incluse într-un traseu turistic. Oraşul de pe Bega are în portofoliu uriaş de porţi multiseculare de patrimoniu, adevărate bijuterii arhitectonice în lemn sau fier, care vorbesc despre istoria economică, socială şi culturală a comunităţii.
Pe lângă poarta din cartierul Elisabetin, Institutului Naţional al Patrimoniului, prin proiectul Timbrul Monumetelor Istorice au mai fost finanţate două proiecte: Refacarea faţadei exterioare a unei clădiri de pe strada Mercy nr.3 (în valoare de 100.000 de lei) şi reabilitarea şi înlăturarea unor intervenţii anterioare de înlocuire ale tâmplăriei de lemn de pe faţada principală la imobilul din Piaţa Traian nr. 4 (100.000 de lei).
Institutul Naţional al Patrimoniului acordă prin Timbrul Monumentelor Istorice finanţări nerambursabile pentru proiecte care au ca scop protejarea şi promovarea monumentelor istorice. Pentru finanţările din 2022, termenul limită de depunere a proiectelor este 15 februarie.
Suma disponibilă pentru finanţare nerambursabilă pentru sesiunea de finanţare I / 2022 în cadrul subprogramului “Timişoara, Capitală Culturală Europeană a Culturii” - lucrări de întreţinere şi reparaţii curente este 1.000.000 lei.

Bani de la cei care vând produse şi servicii care promovează sau utilizează imagini cu monumente istorice
Timbrul Monumentelor Istorice este o taxă extrabugetară destinată finanţării lucrărilor de protejare a monumentelor istorice. Aceasta este o taxă obligatorie pentru operatorii economici ce desfăşoară activităţi generatoare de venituri din vânzări de produse şi servicii care promovează sau utilizează imagini cu monumente istorice, imobile de patrimoniu sau în zona de protecţie a monumentelor istorice. Mai precis, se aplică în procent de 2% asupra vânzărilor de produse şi servicii care promovează sau utilizează imagini cu monumente istorice (cărţ poştale ilustrate, plicuri, mărci poştale, hărţi, pliante, broşuri, reviste, ghiduri turistice, cărţi, albume, filme artistice şi documentare etc.).
“Conform Hotărârii de Guvern nr. 691 / 12 septembrie 2019, ce clarifică şi detaliază cadrul legal cu privire la utilizarea fondurilor obţinute din aplicarea timbrului monumentelor istorice, finanţările din fondurile obţinute din aplicarea timbrului monumentelor istorice vor fi acordate în urma unei selecţii de proiecte depuse de persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietar, deţinător al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosinţă pentru o durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare al unui monument istoric”, anunţă cei de la INP pe site-ul lor oficial.

Lucrări de intervenţie de urgenţă la monumente istorice
În prezent, fondurile obţinute din aplicarea timbrului monumentelor istorice sunt acordate de Institutul Naţional al Patrimoniului pentru lucrări de intervenţie urgentă la monumente istorice, amenajări în vederea pregătirii monumentelor istorice pentru vizitare gratuită, pentru realizarea unor programe sau proiecte culturale, precum şi pentru finanţarea elaborării de reglementări tehnico-economice, de norme şi metodologii privind elaborarea de documentaţii specifice, executării de lucrări, realizării de achiziţii, contractării şi decontării de lucrări privind monumentele istorice.

În continuare INP primeşte propuneri de finanţare pentru lucrări de refacere a integrităţii şi funcţionalităţii sistemelor de acoperire (şarpante, învelitori, decoraţii) şi a sistemele de colectare şi evacuare a apelor pluviale (jgheaburi, burlane, vazoane, sisteme de prindere, rigole, racorduri la canalizarea pluvială), lucrări pentru instalarea de sisteme paratrăsnet, lucrări la finisajele exterioare şi interioare, pavaje/pardoseli, dar pot include punctual şi lucrări de conservare a componentelor artistice integrate în aparatul decorativ al faţadelor, lucrări la tâmplăriile exterioare - porţi, ferestre, vitrine, obloane (înlocuiri locale ale elementelor sau părţilor din elemente componente care sunt deteriorate.





Vă mai recomandăm să citiţi:
Transformare spectaculoasă a unei porţi din Timişoara: „Poarta cu nasturi” vorbeşte despre o breaslă dispărută






