Un român a revoluţionat sistemul de credite imobiliare din Anglia. „Am început să angajăm şi în România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vadim (stânga) şi Ştefan Boroneau au dezvoltat o afacere înfloritoare în Anglia. FOTO Arhivă personală
Vadim (stânga) şi Ştefan Boroneau au dezvoltat o afacere înfloritoare în Anglia. FOTO Arhivă personală

Un tânăr economist român cu studii la Oxford a revoluţionat piaţa creditelor imobiliare în Anglia. Recent, el a primit o finanţare de 150 de milioane de lire din partea unui fond de investiţii britanic, iar acum se uită şi spre piaţa românească.

La 31 de ani, Vadim Toader are dublă licenţă la Oxford în economie şi inginerie, iar din 2019 a deschis alături de un prieten, Ştefan Boronea, o afacere care a revoluţionat piaţa creditelor din Londra, iniţial, apoi în toată Anglia. Concret, prin Proportunity, compania de finanţe şi tehnologie fondată de el, oferă credite ipotecare.

Ideea sa e simplă şi originală, ceea ce i-a oferit cheia spre succes. Noutatea e că Proportunity oferă circa 20% din banii pentru achiziţionarea unei locuinţe, ca avans. Apoi, clienţii se duc la bancă, unde obţin un scor mare şi li se dă creditul. „În momentul de faţă trebuie să pui numai 5% avans, dacă apelezi la noi, pentru o casă în Anglia. Noi îţi dăm până la 150.000 de lire. Şi dacă înainte îţi permiteai o casă de 300.000, acum îţi permiţi una de 450.000. De banii ăştia, în afara Londrei poţi să îţi iei chiar casă cu cinci dormitoare”, spune tânărul. 

Până acum, pe platforma lui sunt 30.000 de clienţi, iar între 2023 şi 2030 vrea să ajungă la un milion de clienţi. Obiectivul pare SF, dar e realizabil ţinând cont că în viitor, englezii suspendă programul  Prima Casă. 

Se bazează pe inteligenţa artificială

O altă noutate este că Proportunity foloseşte inteligenţa artificială pentru a stabili dacă locuinţele vizate merită investiţia şi că nu există riscul deprecierii proprietăţilor în timp.

„Noi analizăm foarte multe date istorice. Nu o facem noi manual, ci ne bazăm pe inteligenţa artificială, sau mai exact avem un sistem de tehnologie cu machine learning. Şi ne uităm la toate datele: ce şcoli sunt în zona în care e casa, care sunt notele la şcolile alea, ce se construieşte, ce salarii au oamenii din zonele alea, cum e şomajul, cât de uşor ajungi în zona centrală.

Avem un fel de index al proprietăţilor, pentru că avem toate tranzacţiile din Anglia. Toată baza de date, câţi au vândut, când, cât de mare era casa, câte dormitoare, analizăm o mulţime de surse. Şi până la ce cafenele mişto s-au deschis, care e preţul mediu în zonă, parcuri. Corelăm toate chestiile astea cu indexul preţului pe metrul pătrat pe apartamente, pe case şi vedem care sunt zonele unde se schimbă factorii fundamentali în bine”, explică Vadim. 

Compania ar urma să se extindă în Europa, dar şi în SUA. România intră în planurile sale şi deja a început să facă angajări aici, chiar dacă nu ştie momentul exact când va intra pe piaţa locală. 

Vadim a vorbit şi despre diferenţele şi asemănările dintre piaţa imobiliară britanică şi cea din România. Dacă la Cluj un metru pătrat locuibil costă între 2.000 şi 3.000 de euro, la Londra e între 7.000 şi 10.000. Evident, salariile londonezilor sunt mult mai mari decât cele din Cluj sau Bucureşti, oraşele unde se câştigă cel mai bine în România.

„Casele din Londra şi Manchester sunt mai scumpe ca cele din Bucureşti şi Cluj. Un oraş ca Liverpool e mai ieftin decât Clujul. Dacă în România sunt cei mai mulţi proprietari de case din Europa, Anglia e pe 2. Spre deosebire de nemţi şi francezi, care preferă să stea în chirie, englezii vor să fie proprietari, ca românii. Evident, nivelul de trai e altul. Dacă în Cluj sau Bucureşti salariul mediu e 4.000 de lei, la Londra merge spre 3.500 de lire”, a conchis Vadim.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Vicleşugul prin care un român ar fi furat 22 de milioane de euro. Irlandezii îi aduc 25 de capete de acuzare

Previziunile unui specialist despre scumpirile la energie şi la produse din România INTERVIU

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite