Primul muzeu românesc al obiectelor din comunism, la Timişoara: „Înainte de '89 ne-am mirat noi de occidentali, acum să se mire ei de ce aveam noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Timişoara va fi inaugurat, sâmbătă, unicul Muzeu al Consumatorului Comunist din România. Muzeul cuprinde cam tot ce aveau românii acasă în epoca socialismului.

Muzeul Consumatorului Comunist din Timişoara este amenajat sub forma unei locuinţe “obişnuite” din Epoca de Aur, cu sufragerie, camera copiilor, bucătărie, debara, hol şi baie.

Cuprinde cam tot ce aveau românii acasă: obiecte de uz casnic şi decorativ de producţie românească, mobilier, bunuri provenite din marfa de contrabandă, obiectele handmade ale vremii, îmbrăcăminte şi accesorii de vestimentaţie, încălţăminte, articole de uz casnic, electrocasnice, jocuri,  jucării, casete audio, discuri vinil, produse cosmetice, papetărie.

Nimic nu lipseşte patrimoniului Muzeului Consumatorului Comunist, de la păpuşile Arădeana, la ţigările Carpaţi şi Amiral, de la discurile şi casetele cu muzică pionierească, la sticlele de lapte şi de bere, sacoşele de rafie “de ţinut rând la Alimentara” sau săpunurile Cheia. 

“Ideea de muzeu mi-a venit în urmă cu aproximativ cinci ani. Nu există un asemenea loc în România care adună toată obiectele deţinute de români în timpul comunismului. Nu e un muzeul politic-ideologic. Acum cinci ani am început să strâng obiecte vechi. Primele obiecte au fost discuri şi toate tipurile de jucării. Apoi am ajuns la electrocasnice, unde sunt foarte multe lucruri”, a declarat Ovidiu Mihăiţă, gazda muzeului.

image

Este o iniţiativă 100 la sută privată, fără nicio implicare a autorităţilor locale. Va fi însă unul din noile obiective turistice ale Timişoarei. Muzeul va fi interactiv, vizitatorii vor putea vedea, atinge, folosi obiecte care au traversat epoca comunistă, vor putea răsfoi ziarele, revistele, almanahurile vremii, vor asculta muzică patriotică, iar copiii  se vor putea distra cu jucării. 

image


   

“Oamenii se pot uita prin sertare, prin dulapuri, unde vor descoperi multe surprize. Sunt foate multe lucruri de care îşi vor aduce aminte celor care au trăit acele vremuri, ceilalţi vor avea ocazia să vadă cum s-a trăit. Cele mai vechi obiecte sunt de la sfârşitul anilor ’40, dar majoritatea sunt din perioada industrilizării, anii ‘70-80", a mai spus Mihăiţă. 

“Aproape zilnic vin obiecte”

Muzeul Consumatorului Comunist este o iniţiativă culturală privată, realizată din donaţii, sponsorizări,  din investiţia iniţiatorului său şi prin efortul a numeroşi voluntari implicaţi în proiect. 

Am strâns obiecte de la cei care şi-au golit debaralele, podurile. Unele obiecte le-am cumpărat din piaţă şi târguri, altele de pe Internet. Vin oameni să ne lase obeicte. Aproape zilnic vine un obiect nou. E o muncă mare. A trecut destul timp, am investit mult timp, bani şi energie, s-au strâns multe şi am considerat că e timpul să dăm drumul la muzeu”, a mai declarat Ovidiu Mihăiţă. 

“Debarasaţi-vă debaraua!” este sloganul sub care Ovidiu Mihăiţă îi invită se devină cofondatori ai Muzeului Consumatorului Comunist pe toţi cei care au păstrat, în cotloane nostalgice, relicve, fantome, obiecte ale epocii, demne de a fi expuse, lărgind astfel patrimoniul muzeului.

image

“Muzeul nu are caracter politic sau ideologic. Scopul său principal este de a recupera memoria pierdută a obiectelor epocii socialiste şi de a lansa în circuitul public un obiectiv turistic original, un  nou <hotspot> al Timişoarei. Accesul publicului va fi liber. Vizitatorii vor putea face donaţii şi vor putea primi suveniruri comuniste”, a mai spus Mihăiţă.
 

“Se va face turism cultural”

Muzeul Consumatorului Comunist este amenajat în imobilul de pe strada Arh. Szekely Laszlo nr.1, din Timişoara,  în subsolul Teatrului “Auăleu” şi ale cafenelei „Scârţ - loc lejer”. Chiar şi grădina interioară este amenajată cu obiecte din timpul socialismului. Este vorba în principal de obiecte mari, în special firme şi reclame care au fost demontate de pe clădirile din oraş.

image

“Nu ne-am gândit că vom realiza un veritabil centru cultural, care curpinde oferta de teatru şi muzeu. Ghizii se plâng că nu avem unde duce turiştii. Iată că şi oferta turistică a oraşului s-a îmbogăţit. Avem deja rezervări din America, dar sunt ineresaţi şi alţii. Am avut deja oaspeţi din Ungaria şi Germania, la finalul săptămânii vin din Republica Moldova. Înainte de '89 ne-am mirat noi de ce aveau occidentalii, acum să se mire ei de ce aveam noi. Se va face turism cultural aici. Plus că nu ştiu câte muzee s-au deschis în România în ultimii 25 de ani. În Timişoara, niciunul”, a mai declarat Ovidiu Mihăiţă, iniţiatorul Muzeului Consumatorului Comunist, artistul care a fondat, în urmă cu 10 ani, primul teatru independent în Timişoara, Auăleu Teatru.

image


 

Inaugurarea oficială a Muzeului Consumatorului Comunist va avea loc sâmbătă, 16 mai 2015, între orele 16-23. 

Teatru independent Auăleu

Ovidiu Mihăiţă face parte din grupul de tineri actori din Timişoara care au demonstrat că se poate face teatru, cu succes, şi în afara structurilor „oficiale“. Şi-au creat propria instituţie şi propriile reguli după care joacă şi se organizează. Ei au pus pe picioare teatrul independent Auăleu Teatru. Trupa de actori nonconformişti s-a închegat în 2007 şi are un public fidel în Timişoara.

Barul “Loc Lejer - Scârţ” este de câţiva ani un loc foarte popular în rândul tinerilor artişti şi nu numai. Toţi cei care vin din afara oraşului şi intră în Scârţ spun că nu credeau că există aşa ceva în România. O casă istorică a fost transformată înt-un spaţiu inedit. Pereţii sunt desenaţi, peste tot sunt texte artistice, afişe, caricaturi, scrijelituri, discuri de vinil, jucării şi numeroase obiecte salvate de pe vremea comunismului. 
 




 

image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite