Președintele CJ Timiș: „Austria subminează conceptul de Uniune Europeană prin atitudinea injustă față de România”
0Alin Nica, prim-vicepreședintele Comisiei CIVEX a Comitetului European al Regiunilor, organism care s-a reunit la Timișoara, a vorbit despre frustrare legată de faptul că România și Bulgaria nu sunt încă în Spațiul Schengen, din cauza opoziției făcute de Austria.
Comisiei pentru cetățenie, guvernanță, afaceri externe și instituționale (CIVEX) a Comitetului European al Regiunilor s-a reunit în ședință la Timișoara ca să dezbată provocările actuale ale Uniunii Europene, în contextul alegerilor europarlamentare din vara anului 2024.
În cadrul evenimentului, Alin Nica, președintele CJ Timiș și prim-vicepreședintele Comisiei CIVEX, a vorbit și despre frustrarea românilor pentru faptul că țara noastră nu este încă în Spațiul Schengen.
„Din păcate, Austria subminează însăși conceptul de Uniune Europeană prin atitudinea total injustă față de România și Bulgaria, pornind de la anumite argumente egoiste ce țin de politică internă. Chiar dacă ei încearcă să spună că sistemul nu funcționează și de aceea se opun, că n-au opoziții față de România și Bulgaria, ei sunt contraziși de realitate. Păi dacă sistemul nu funcționează, de ce ai acceptat Croația anul trecut?
Deoarece croații i-au amenințat pe austrieci că nu-i mai lasă să ajungă la plajele și insulele croate sau că acel port de GPL ar putea să fie inaccesibil companiilor austriece, atunci, sigur că s-a ajuns la această decizie favorabilă. Eu nu cred că șantajul și acest troc ieftin, meschin trebuie să-și aibă locul în Uniunea Europeană ca mecanism de luare a deciziilor. Eu cred că trebuie să revenim la fundamentul construcției europene care se bazează pe valori și pe niște principii clare și relevante pentru întregul continent”, a spus Alin Nica.
Liderul liberarilor timișeni susține că nu se poate face o predicție cu privire la momentul intrării României în Schengen, în condițiile în care “te confrunți cu absurditatea. cu niște acțiuni pe care noi nu le putem controla”.
Alin Nica a susținut rolul strategic pe care România îl poate avea în procesul de reconstrucție al Ucrainei.
„Cred că firmele private din România au capacitatea să acceseze fonduri europene dedicate reclădirii Ucrainei și îmi doresc ca, pe viitor, acestea să se mobilizeze în procesul de integrare în UE al vecinilor noștri încercați de prea multe suferințe. Acest punct de vedere l-am susținut în cadrul ședinței CIVEX a Comitetului European al Regiunilor, ocazie cu care am scos în evidență și dorința autorităților locale și județene din România de a contribui cu asistență tehnică instituțională în Ucraina.
Modul în care va fi configurat mecanismul de finanțare pentru reconstrucția Ucrainei si pentru pregătirea acesteia în vederea aderarii la UE este un subiect de mare actualitate în Europa, iar în cadrul ședinței CIVEX organizată de Consiliul Județean Timiș am subliniat oportunitatea și necesitatea implicării țării noastre în reformarea Ucrainei”, a mai spus Alin Nica.
La Timișoara s-a discutat și despre procesul de extindere al Uniunii Europene. Nica a cerut condiții egale pentru Republica Moldova, un grup de lucru special care să accelereze procesul aderării Moldovei la standardele europene.
La Timișoara a fost prezent și Patrick Molinoz, președintele Comisiei pentru cetățenie, guvernanță, afaceri externe și instituționale a Comitetului European al Regiunilor.