România schimbă foaia faţă de Austria. Face Austria jocurile Rusiei?

0
0
Publicat:

Preşedintele Iohannis, premierul Ciucă s-au purtat cu mănuşi cu Austria, chiar şi după ce a votat împotriva intrării României în spaţiul Schengen. Atitudine confirmată şi acum de ministrul Predoiu care spune că „este o idee prematură că România să reclame la CJUE poziţia Austriei, şi că trebuie continuat pe cale diplomatică”. Care cale nu dă niciun rezultat de ani buni!

Premierul Ciolacu nu mai ţine cont de poziţia lui Iohannis şi atacă violent Austria:

Dacă-i așa de distrus Schengen-ul nu am nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen să-și facă ziduri kilometrice cu sârmă ghimpată și electrice. Dacă Austria dorește această abordare cu garduri să și le plătească, să iasă din Schengen și noi o să ne descurcăm în interiorul Schengen fără probleme.”

Abordarea Austriei, cum că Spaţiul Schengen este defect şi nu poate fi extins acum, este ipocrită şi mincinoasă, dacă ne amintim că Austria a votat în decembrie 2022 pentru intrarea Croaţiei în spaţiul Schengen, o ţară vecină cu Austria şi cu tranzit de migranţi mult mai mare decât cel prin România. Cum explică Austria această diferenţă? N-o explică deloc, în toate luările de poziţie de până acum. E drept că nici ziariştii nu insistă pe această temă.

Premierul Ciolacu a trimis conducerea OMV la plimbare

Şi în cursul întâlnirii cu conducerea OMV,  premierul Ciolacu şi-a menţinut poziţia. El a refuzat cererea OMV de a revizui legea offshore, şi a cerut şefilor OMV să-şi folosească „diplomaţia economică” pe lângă cancelarul  Nehammer pentru a-l determina să-şi schimbe poziţia faţă de aderarea României la spaţiul Schengen.

Austria are importante legături comerciale cu România, OMV fiind doar una dintre mari companii cu afaceri în ţara noastră. Este cunoscută compania Schweighofer, care mai legal, mai ilegal, a exploatat şi folosit lemnul din pădurile noastre. Au fost numeroase articolele de presă care ilustrau „şmecheriile” la care se deda firma austriacă. Mai nou, compania pare că părăseşte România, pentru că nu mai ţine jaful din pădurile noastre.

Face Austria jocurile Moscovei?

Întrebarea este legitimă şi caută un răspuns la întrebarea de ce Croaţia este „bună” pentru spaţiul Schengen, iar România nu este. În ciuda afacerilor economice şi comerciale importante pe care firme austriece le au în ţara noastră.

Austria este dependentă de Moscova la importurile de gaze naturale. Conform publicaţiei Politico, Austria continuă să depindă de gazul rusesc, în proporţie de 55%, deşi politica UE a fost şi este reducerea acestei dependenţe spre zero. La ce prețuri beneficiază Austria de gazul rusesc, şi ce i se cere la schimb?

Cel mai probabil i s-a cerut, şi Austria a acceptat, să pună beţe în roate dezvoltării UE, iar spaţiul Schengen este una dintre căile cele mai sigure, pentru că Austria are drept de veto. 

Coloane lungi de TIR-uri stau la graniţele României cu spaţiul Schengen, uneori multe zile, conducând la costuri şi pierderi importante pentru România şi UE. Sunt pierderi şi în turism, pentru România şi Bulgaria, care nu pot fi legate cu Grecia pentru a facilita trecerea turiştilor prin cele trei ţări.

Cum România şi Bulgaria, spre deosebire de Croaţia, sunt de partea Ucrainei  şi participă la transferul de arme occidentale către Ucraina, Rusia a cerut şi primit din partea Austriei împiedicarea extinderii spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria. Este o posibilă explicaţie a diferenţei pe care a făcut-o Austria între Croaţia şi România. Să ne dea cancelarul Austriei altă explicaţie, dacă aceasta nu este cea corectă.

Este drept că într-o vizită în Croaţia, cancelarul Nehammer a încercat să explice diferenţa:

"Croaţia şi-a îndeplinit angajamentele corect. Vom sprijini intrarea Croaţiei în Schengen, dar vom fi foarte critici faţă de eforturile Bulgariei şi României", a spus Nehammer la o conferinţă de presă la Zagreb.

Doar că datele instituţiilor europene spun invers, că prin România trec puţini migranţi către Austria.

Eşecul României în privinţa controlului traficului de droguri nu are legătură cu pretenţiile Austriei, care se referă la migranţii ilegali.

Este de neînţeles cum UE şi instituţiile sale tolerează poziţia Austriei, care sabotează dezvoltarea economiei statelor UE, ba mai mult, face probabil jocurile Rusiei, în contextul războiului din Ucraina.

Premierul Ciolacu ar trebui să ceară la Bruxelles o poziţie dură a UE în privinţa „jocului” Austriei în favoarea Moscovei. De la preşedintele Iohannis nu mai avem nicio pretenţie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite