Povestea mIRC-ului, cândva cea mai populară platformă de socializare. Tinerii plăteau bani grei la internet-caffe-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cei din generaţia Facebook le este destul de greu să îşi imagineze cum funcţiona mIRC, deşi principiile chat-ului nu sunt foarte diferite.

MIRC FOTO Wikipedia.org

La sfârşitul anilor ‘90, începutul anilor 2000, în perioada computerelor 386 şi 486, înainte de apariţia Pentium, tinerii din toată lumea erau înebuniţi să comunice virtual, pe chat. Începea era mIRC-ului. Era prescurtarea de la Internet Relay Chat (IRC), creat în 1995, pentru Microsoft Windows. Amul care l-a creat şi dezvoltat este Khaled Mardam-Bey.

Nu toţi tinerii din România aveau un calculator acasă, aşa că existau internet-caffe-urile, unde plăteai o sumă de bani pe oră. Pentru cei din generaţia Facebook le este destul de greu să îşi imagineze funcţiona mIRC, deşi principiile chat-ului nu au fost foarte diferite. În fapt, utilizatorul îşi făcea un cont. Acesta putea comunica prin reţea cu alţi utilizatori.

Pentru a comunica cu alţi utilizatori IRC, era nevoie de un client IRC (mIRC este cel mai popular client pentru Windows) pentru conectarea la un server IRC. O dată ce conexiunea a reuşit, se putea alege unul sau mai multe canale de discuţii. 

Acestea grupeau utilizatori cu interese şi subiecte de discuţie comune.

În momentul în care un utilizator tasta un mesaj, acesta era văzut implicit de către toţi utilizatorii conectaţi pe canalul respectiv. Dar exista şi posibilitatea de a trimite mesaje private.

De la mIRC se trag celebrele prescutări folosite de cei care comunică online. 

Atunci când găseai un prieten nou, care putea să fie de pe orice parte a globului, lansai, pe scurt, o întrebare: asl.pls. Adică: “age, sex, location. please” (vârsă, sex, locaţie. vă rog).    

mIRC s-a dezvoltat pe parcurs, a început să ofere numeroase opţiuni. Se puteau face download la filme, muzică, jocuri. 

O altă caracteristică importantă era abilitatea de partajare a fişierelor prin mIRC, via protocolul DCC, datorită serverului de fişiere integrat.

Era însă şi destul de vulnerabil, pentru că hackerii puteai intra uşor în computerul celui cu care vorbeau. 

mIRC a fost descris ca "unul din cei mai populari clienţi IRC disponibili pe Windows. A fost descărcat de peste 38 de milioane de ori din serviciul lui CNET Download.com, aflăm de pe Wikipedia.org. În 2003, Nielsen/NetRatings a clasat mIRC-ul în top 10 cele mai populare aplicaţii din Internet.

MIRC FOTO Wikipedia.org

S-a pierdut interesul pentru mIRC odată cu apariţia Yahoo Messenger, care a devenit unul din cele mai populare softuri de chat şi interacţionare socială pe internet, el putând fi descărcat gratuit, iar utilizatorii putând folosi un Yahoo! ID pentru toate serviciile companiei. Tot atunci a apărut şi MNS Messenger. 

În paralel cu Yahoo Messenger a apărut siteul de socializare Hi5, care aducea social networking la un alt nivel. Ambele aveau să fie apoi “omorâte” de marele Facebook!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite