Povestea incredibilă a timişoreanului care a ajuns la 29 de ani, deşi medicii spuneau că nu va trăi mai mult de 16

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Maruneac a regăsit bucuria de a trăi după transplantul de rinichi. Foto: Sebastian Tătaru
Marius Maruneac a regăsit bucuria de a trăi după transplantul de rinichi. Foto: Sebastian Tătaru

Deşi medicii i-au spus familiei lui Marius Maruneac, care suferă de insuficienţă renală, că nu va trăi mai mult de 16 ani, tânărul şi-a sărbătorit anul acesta a 29-a aniversare.

În anii ’80, doctorii îi spuneau mamei timişoreanului, pe atunci în vârstă de trei ani, că nu va ajunge să îşi sărbătorească majoratul. În urma investigaţiilor medicale, lui Marius Maruneac i se descoperise o boală gravă, insuficienţa renală acută. Practic, din cauza unei malformaţii congenitale unul dintre rinichi cedase, funcţiile fiindu-i preluate de celălalt.


Transplant salvator


Termenul oferit, ce-i drept într-o perioadă când aparatura medicală din spitalele oraşului de pe Bega nu era nici pe departe la nivelul celei din prezent, a fost depăşit cu preţul multor tratamente, internări şi intervenţii chirurgicale. Timp de 24 de ani după ce a fost diagnosticat cu insuficienţă renală, rinichiul drept a făcut şi treaba celui stâng.
„Am petrecut destul de mult timp prin spitale şi am trecut prin mai multe operaţii. Însă nu am fost un copil nefericit, am mai jucat şi fotbal chiar dacă ar fi trebuit să mă abţin. Aşa, câte un sfert de oră, pentru că mai mult nu puteam, pentru că oboseam rapid”, şi-a amintit Marius Maruneac, acum în vârstă de 29 de ani.


La începutul anului 2008, după ce a terminat Facultatea de Mecanică din Timişoara, rinichiul nu a mai făcut faţă efortului şi a cedat. Tânărul începuse să lucreze, iar sarcina la care şi-a supus organismul slăbit a fost prea mare. A ajuns dependent de dializă, trecând printr-un tratament pe care nu îl doreşte nimănui. „Este un chin, nu pot să-l numesc altfel. Mergeam de trei ori pe săptămână să stau legat de un aparat câte patru, cinci, chiar şase ore. Pe lângă faptul că e dureros, când plecam acasă mergeam pe câte patru cărări. Fiecare se deplasa cum putea, cu maşina personală, cu ambulanţa, după posibilităţi. Trebuie să fii foarte bine pregătit psihic să rezişti la o perioadă lungă cu un asemenea tratament”, a precizat timişoreanul.


Rinichi de la mamă


În data de 22 decembrie a aceluiaşi an, mama sa îi oferea un rinichi. Operaţia de transplant a fost făcută la Cluj-Napoca, pentru că în oraşul de pe Bega intervenţiile de acest tip nu se mai realizau, situaţie care persistă şi în prezent. „Este mult mai bine acum, dializa nu e o soluţie pe termen lung, o spun din experienţă. Trebuie să respect într-adevăr anumite restricţii, ţin regim şi iau câte 17 pastile pe zi, dar nu se compară cu chinul dinainte”, a declarat Marius Maruneac. 
Cea mai mare problemă a tinerilor care trec printr-o asemenea intervenţie este faptul că îşi găsesc cu greu un loc de muncă, deoarece angajatorii nu sunt înţelegători când se pun condiţii precum evitarea efortului fizic, schimbări bruşte de temperatură sau învoiri periodice cu scop medical.

EXCLUSIV Povestea timişoreanului care trăieşte cu rinichi de împrumut

EXCLUSIV O timişoreancă şi-a salvat fiica de la moarte donându-i un rinichi, deşi medicii o convingeau că nu sunt compatibile


EXCLUSIV O tânără din Timişoara suferă de o boală rară şi trăieşte cu o inimă "electrică"

Mergeam de trei ori pe săptămână să stau legat de un aparat câte patru, cinci, chiar şase ore
Marius Maruneac, timişorean

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite