POLUARE LA LUGOJ Canalizarea oraşului, deversată direct în râul Timiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţia de epurare de la Jabăr nu funcţionează, fiind în renovare de mai bine de doi ani. În aceste condiţii, toată canalizarea Lugojului şi apa de ploaie se scurg direct în râul Timiş. Autorităţile închid ochii.

Cazul de poluare de la Lugoj a fost ţinut „la sertar” de autorităţi, până când s-a descoperit că societatea de apă şi canal din localitate, Meridian 22, a dat în judecată Primăria, cerând plata unor servicii. Cu această ocazie, primarul Francisc Boldea a dezvăluit că nu se impune plata serviciilor, pentru că firma nu a făcut eforturi să gestioneze apa de ploaie şi canalizarea, pentru că staţia de epurare este oprită şi totul se varsă direct în râul Timiş.

De altfel primarul recunoaşte deschis situaţia de la staţia de epurare şi spune că aceasta se va reglementa în aproximativ o lună. Staţia este, însă, în lucru de doi ani de zile. „Am investit cinci milioane de euro în această staţie. E normal că pe perioada asta aşa nu poate să treacă prin staţie. Este o situaţie pe un timp limitat. În luna iulie dăm în folosinţă noua staţie de epurare”, a spus primarul Francisc Boldea.

Situaţie fără precedent

Întrebaţi despre situaţia de la Lugoj, reprezentanţii Gărzii de Mediu Timiş dau din colţ în colţ. Prim-comisarul Gărzii de Mediu Timiş, Marian Eperieş, a fost plecat din localitate şi nu a putut oferi detalii. Marian Eperieş a spus, însă, că nu s-a mai confruntat cu o astfel de situaţie. „Primăria Lugoj trebuie să ceară acceptul de la Apele Române pentru a descărca apele respective. Până luni nu pot să vă spun mai multe. Nu au mai fost speţe de genul acesta. Dacă este doar apă pluvială nu sunt probleme. Dacă e apă menajeră, întradevăr sunt probleme. Nu aveau voie cei de la primărie să facă ceva fără să notifice Apele Române”, a spus Marian Eperieş.

Potrivit acestuia, trebuie să existe o permanentă monitorizare a apei. Nici reprezentanţii Agenţiei de Mediu nu se implică în cazul de la Lugoj, pasând responsabilitatea la Ape. „Ei gestionează tot ceea ce intră şi iese în perimetrul apelor. Prin urmare, ei cred că sunt în măsură să vă dea mai multe amănunte”, a spus şeful Agenţiei Regionale de Mediu Timişoara, Gabriela Lambrino.

Apele au dat OK-ul


La rândul lor, reprezentanţii Apelor Române susţin că nu este niciun fel de problemă şi situaţia, deşi durează de doi ani, este sub control. Directorul tehnic al Direcţiei Apelor Banat, Ionel Vlaicu, susţine că ar fi fost probleme doar dacă s-ar fi deversat în altă parte decât la locul stabilit, Jabăr. „Ei evacuează ca şi până acum în râul Timiş, dar la Jabăr. Staţia este în retehnologizare. Tot ce este canalizat, absolut tot este deversat în Timiş. Nu există niciun pericol de poluare, aşa a funcţionat şi până acum. După ce vor finaliza staţia, calitatea apei va fi îmbunătăţită. Funcţionează conform actului de reglementare emis de noi”, a spus Vlaicu.

Poluare cu petrol acum trei ani

Râul Timiş nu este la primul contact cu poluarea. În anul 2008, comisarii Gărzii de Mediu au constatat că râul Timiş a fost poluat cu hidrocarburi provenite din decantorul depoului CFR, care a fost spălat cu un furtun de mare presiune. Poluarea s-a produs în zona oraşului Caransebeş, iar martorii de la acea vreme au spus că nu a fost primul incident de acest gen. De asemenea, tot în Lugoj, societatea de apă şi canal a atras atenţia asupra faptului că apa provenită de la spălătoriile auto poluează râul Timiş.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite