Placă în memoria atentatului care a avut loc Opera din Timișoara în urmă cu 85 de ani VIDEO FOTO

0
Publicat:

Atentatul din 1938 de la Timișoara este o pagină neagră din istoria orașului de pe Bega. S-a scris și s-a vorbit foarte puțin despre cumplitul episod din Sala Teatrului Comunal, când patru persoane au murit și 72 au fost rănite.

Plăcuță în amintirea atentatului din 1938 FOTO Ștefan Both
Plăcuță în amintirea atentatului din 1938 FOTO Ștefan Both

O bombă amplasată în Sala Teatrului Comunal din Timișoara, în timpul unui spectacol susținut de îndrăgita actriță Sidy Thal, a ucis patru persoane și a rănit 72. Atacul a fost pus la cale de membrii organizației Garda de Fier, în 26 noiembrie 1938. La 85 de ani de la acel eveniment, Primăria Timișoara a amplasat o placă comemorativă în patru limbi, în colțul clădirii Operei.

Ideea de a marca acest eveniment a plecat de la jurnalistul și publicistul timișorean William Totok, cel care a avut ocazia să cerceteze în premieră, în 2021, documentele legat de atentat, aflate în arhivele de la CNSAS.

În acest atentat au murit patru oameni. Cu doar trei săptămâni înainte de atentat, în Germania a fost acea <Noapte de cristal>, împotriva magazinelor evreilor, sinagogilor, iar acest virus foarte repede s-a răspândit în toată Europa, s-a dat liber la astfel de atacuri. Un tânăr din Oțelul Roșu, angajat la CFR, a aruncat două grenade de pe balconul Operei. A fost o acțiune planificată și asumată de Garda de Fier care avea o celulă importantă, la Politehnică. William Totok a vizitat Timișoara în urmă cu ceva timp și m-a întrebat de ce nu avem o placă comemorativă. Am preluat această idee și iată că astăzi, 85 de ani mai târziu, suntem aici să dezvelim această placă”, a spus primarul Dominic Fritz.

Plăcuță în amintirea atentatului din 1938 FOTO Ștefan Both
Plăcuță în amintirea atentatului din 1938 FOTO Ștefan Both

Andrei Schwartz, care activează în Congresul Internațional al Evreilor, a spus că antisemitismul este actual și astăzi și că este o problemă a societății.

Din păcate toți evreii sunt experți în antisemitism. Antisemitismul nu e o problemă care se rezumă a fi doar a evreilor. Este problema societății. Este o hârtie de turnesol a sănătății unei societăți. Din păcate antisemitismul există în varii forme. Nu doar în extrema dreaptă, nu doar în extrema stângă, vedem în formele islamului. Sunt persoane care se consider atei care manifestă antisemitism și din păcate vedem acest lucru și acum, în aceste săptămâni, după masivul atac din 7 octombrie din Israel. Da, este o problemă a societății. Felicit primăria Timișoara pentru faptul că inițiativa a venit de la ei, nu de la Comunitatea Evreilor”, a afirmat Andrei Schwartz.

La eveniment au participat și rabinul Tvika Kfir, care a rostit o rugăciune, și președintele Comunității Evreilor din Timișoara, Luciana Friedman.

E un episod mai puțin cunoscut, o întâmplare despre care și eu am auzit de la bunici, în copilărie. Când suntem mici nu dăm mare importanță poveștilor auzite de la bunici. Era perioada dinainte de al Doilea Război Mondial, era perioada Nopții de Cristal, a legislației antisemite, iar apoi au venit lucruri rele peste comunitatea evreilor. Suntem mândri că suntem în Timișoara, unde se poate întâmpla acest eveniment, unde ne simțim mereu acasă. Este important să ținem memoria vie”, a spus Luciana Friedman.

1 jpg

În anul în care Timișoara este Capitală Culturală a Europei, povestea atentatului a fost pusă în scenă într-un spectacol de teatru pregătit de Teatrul German de Stat, după textul tânărului dramaturg Thomas Perle.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite