Paradoxul pieței imobiliare din Timișoara. Cum se mențin prețurile încă accesibile în capitala Banatului

0
Publicat:

Cea de-a opta ediție a Târgului Imobiliar Timișoara TIT 2024 a adunat în zilele de 16-17 martie 2024 numeroși specialiști și dezvoltatori imobiliari, instituții financiar-bancare, firme de design interior și amenajări interioare.

Târgul Imobiliat de la Timișoara FOTO Ștefan Both
Târgul Imobiliat de la Timișoara FOTO Ștefan Both

Inflația, criza COVID și războiul din Ucraina au dus la costuri mai ridicate în piața construcțiilor, însă Timișoara - unul din cele mai dinamice orașe din punct de vedere economic din România, are prețuri accesibile la apartamente atât la vânzare, cât și la închiriere.

Pe durata anului 2023, am avut majorări ale prețurilor la imobile de 7-8% în Cluj-Napoca, București, Constanța sau Craiova. Timișoara a fost printre orașele unde creșterea a fost mult mai mică, locuințele scumpindu-se cu aproximativ 3%.

Interesul nostru ca administrație este să avem un echilibru în ceea ce privește piața imobiliară. Nu ne propunem să avem o creștere speculativă, Timișoara are un profil atipic, suntem pe primele două locuri la nivelul salarial, după București și Cluj – la o distanță foarte mică, și totuși avem o diferență de aproximativ 40 la sută cost mai mic pe metru pătrat. Asta se traduce într-o calitate a vieții mai ridicată, în costuri de locurile mai accesibile. E unul din multele atuuri pe care orașul le are. Pentru oameni, în momentul în care decid să se mute dintr-un oraș în altul, să-și cumpere un apartament, calitatea vieții devine un element eențial. Nu ne referim doar la salarii, ci și la infrastructură, activități culturale, sportive, mediul academic, locuri de muncă, dar și constul vieții“, a declarat Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.

Conferința de la Târgul Imobiliat de la Timișoara FOTO Ștefan Both
Conferința de la Târgul Imobiliat de la Timișoara FOTO Ștefan Both

Zonele istorice din Timișoara precum Traian sau Iosefin vor deveni atractive pentru cei care vor să-și cumpere locuințe, după ce vor trece prin ample procese de reabilitare.

În deceniul care urmează vom vedea o schimbare a trendului, în sensul în care înainte se cumpăreau locuințe la marginea orașului, în afară, în zone periurbane, tot mai mult apar proiecte care vin și urbanizează zone gri și situri industriale abandonate în oraș. Sunt investitori locali, dar și fonduri de investiții care cumpără astfel de platforme. Dacă e să dau un sfat, eu le spun oamenilor să cumpere în cartiere istorice. Potențialul lor este unul uriaș. Vorbim de un fond locativ de mii de apartamente. Pentru că multe din ele sunt într-o stare degradată, fațada, acoperișul, asta înseamnă și un cost mai accesibil. Dar aceste cartiere își vor schimba fața, pentru că vor intra în procese ample de reabilitare. Până în 2030 va începe un trend prin care tot mai mulți vor înțelege valoarea locuirii în zone istorice”, a mai spus Lațcău.

Târgul Imobiliat de la Timișoara FOTO Ștefan Both
Târgul Imobiliat de la Timișoara FOTO Ștefan Both

E un moment bun pentru achiziții?

Locuințele din Timișoara sunt sub prețurile celor din Constanța, Oradea, Brașov, spun specialiștii.

Ceea ce generează dezbateri pe piața locală este cum de locuințele din Constanța, Oradea, Brașov au ajuns să fie mai scumpe pe metru pătrat decât cele din Timișoara. Avem investiții străine direct atrase, cu un salariu mediu pe cap de locuitor peste media națională și peste media acelor orașe, ceea ce arată că piața imobiliară de aici este una matură, sigură și sustenabilă pe termen lung. Din perspectiva cumpărătorului, ar trebui să nu mai stea pe gânduri dacă este momentul oportun a achiziționa sau nu un imobil, clar este cel mai bun moment, pentru că pe termen lung perspectivele sunt în creștere”, a spus Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

Nimeni nu poate spune însă cât și dacă aceste trend se păstrează. Cert e că e un moment bun pentru a face achiziții.

Cred că timișorenii sunt cei mai privilegiați. Dacă e cel mai bun moment pentru achiziționarea unei locuințe? Depinde. Cred că în viitor lucrurile se vor schimba. Vom urma același trend pe care Clujul a început să îl urmeze. Dacă avem nevoia de locuire și ne permitem, avem vizibilitate asupra evoluției veniturilor familiei noastre, e un moment oportun să achiziționăm”, a spus Daniel Crainic de la Imobiliare.ro.

Târgul Imobiliat de la Timișoara FOTO Ștefan Both
Târgul Imobiliat de la Timișoara FOTO Ștefan Both

„Timișoara e mai permisivă cu sectorul de construcții prin însăși geografia ei"

Sunt mașini care costă sute de mii de euro, iar în Timișoara încă îți poți cumpăra un apartament cu două camere, decent, la 100.000 de euro.

Timișoara e mai permisivă cu sectorul de construcții prin însăși geografia ei. Este câmpie. Orașul se întinde ușor, spre deosebire de Cluj, unde nu ai atâtea terenuri să construiești. Clujul e înaintea altora la preț și din cauza fostului Caritas, când oamenii au început să câștige niște bani, când au crescut prețurile la imobiliare. Clujul este o piață scumpă și pentru că e pol regional important, colectează un Ardeal întreg, peste șase-șapte județe. Timișoara are Caraș-Severin, Hunedoara, chiar și clienți din Gorj și Mehedinți. Aradul începe să crească separat. Poate că și bănățenii sunt mai chibzuiți, mai calculați când cumpără, este mentalitatea zonei. În Timișoara încă sunt prețuri rezonabile”, a spus Toni Ehling, director de vânzări la XCity Towers.

Târgul Imobiliat de la Timișoara FOTO Ștefan Both
Târgul Imobiliat de la Timișoara FOTO Ștefan Both

Bătăi de cap pentru amenajarea locuinței

Conform statisticilor, cei care cumpără o casă nouă mai investesc între 15 și 30% din banii pe locuiță în amenajări. IKEA e de aproape un an la Timișoara și creează lucrurile pe care le doresc oamenii pentru casele și apartamentele lor.

Am observant că foarte mulți oameni își doresc un spațiu aerisit acasă. Sunt două categorii, cei care doresc o liniaritate a obiectelor de mobilier, cu finisajele. Vorbesc aici de cromatică, poate de material din care sunt făcute. Și mai este o categorie de oameni care își dorește accente. Putem vorbi de un tapet pe perete, de o draperie care să creeze accente sau contrast. Preferința pe care am văzut-o la clienții noștri este pentru corpuri de mobilier modulare, care le permite să ocupe orice colțișor și să beneficieze de fiecare metru pătrat din locuință. Obiectele de depozitare, cât mai inteligentă, sunt foarte căutate”, a spus de Tiberiu Atănăsoaie, reprezentant IKEA Timișoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite