Omul care poate determina cu exactitate arborele genealogic al vechilor locuitori din Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintr-o inedită pasiune pentru descoperirea filiaţiilor familiilor, în special cea a şvabilor, dar nu numai, s-a născut o asociaţie care oferă date cu totul aparte.

Iosef Michels, originar din comuna Ghizela, de lângă Lugoj, este autorul unui proiect unic pentru Banat, prin care poate determina cu exactitate arborele genealogic al catolicilor din Banat. Iosef Michels foloseşte vechile arhive ale bisericilor cât şi datele de la Arhivele Naţionale. Informaţiile strânse sunt introduse într-un soft.

„Noi lucrăm numai cu cărţile de botez, de căsătorii şi decese, care se află în arhivele bisericii catolice. De acolo scoatem datele, le aranjăm, lucrarea merge printr-un program care face legăturile numerice între familii. Datele, începând de la prima colonizare din fiecare localitate, din secolul al XVIII-lea, până în 1895 se află în Arhivele de Stat”, a declarat Iosef Michels, care a înfiinţat în Germania asociaţia "Verein".

Pe baza informaţiilor din arhive, Iosef Michles poate spune de unde provin strămoşii şvabilor. Aceştia au început să colonizeze Banatul acum 300 de ani, venind din diferite regiuni germane, de pe malul stâng al Rinului, Alsacia, Lorena, Palatinat, Hessa, Bavaria, Suebia, Luxemburg, Boemia sau din Austria, în special din regiunea Stiria.

„Depinde mult de preotul care a lucrat la acele materiale. Unii au scris doar că vin din imperiu. Acolo nu se poate afla nimic. Alţii scriu localitatea de unde vin. Mulţi colonişti au făcut şi tranzitul, au venit, au stat câţiva ani într-un loc, iar apoi s-au mutat în altă localitate. Dacă noi facem localitatea Şag, dar de acolo unul din familie s-a dus la Bărăteaz, trebuie să consultăm datele de acolo. E destul de greu, nu poţi să cauţi o persoană în tot registrul”, a explicat Michels. 

Imagine indisponibilă

"E ca un virus"

Munca depusă de Michels şi colegii săi din asociaţiei este una foarte migăloasă. Asociaţia "Verain" editează cărţi cu numele tuturor locuitorilor, din sate, comune şi oraşe bănăţene, despre care se ştie că au fost întemeiate de coloniştii şvabi. 

„Eu fac asta de aproape 20 de ani. Fiecare a început cu familia lui, aşa observă ramificaţiile în alte localităţi. Asta e o boală ce nu se poate vindeca. E ca un virus. Trebuie să ai un fir pentru istorie, pentru Banat şi această zonă. Mi-au cerut ajutorul mulţi. Scoatem aceste cărţi cu numele locuitorilor. Să vă dau un exemplu, pentru comuna Gottlob avem trei volume. Avem lista cu toţi localnicii de unde au provenit... La Jimbolia avem şase volume groase, numai până în 1920. Uitaţi, concret, îl avem pe Altman Gheorgh, din Wiedenthal sau Brebu Nou, născut în 1750, în Boemia. A murit în 1833”, mai explicat Michels.

Iosef Michels a cartografiat tot Banatul, mai puţin oraşul Timişoara, care e însă în lucru. Deocamdată s-a realizat doar cartierul Freidorf-despre care se ştie că a fost un sat. 

„La Timişoara depinde de cartier, Iosefin, Elisabetin, Fabric. Freidorf e făcut pentru că era sat. Efectiv suntem cam opt persoane care lucrăm aşa că merge greu. Acum lucrăm la Sânmihaiul German”, a mai spus Michels. 

Imagine indisponibilă



Descendenţii săi provin din Luxemburg

În ce priveşte familia sa, Iosef Michels a descoperit lucruri interesante. Mai exact, a găsit în arhive chiar paşaportul descendenţilor săi care provin din Luxemburg şi au venit la Săcălaz, în 1763. 

„Am găsit data naşterii şi numele părinţilor celui care avea să plece la Săcălaz, în 1763. Deacesta eu am o copie de la paşaportul lui, unde scrie că el şi soţia sunt sănătoşi şi nu au datorii, astfel că au voie să plece. Cine caută găseşte asemenea lucruri. Unul din a cincea generaţie s-au mutat la Ghizela, locul unde m-am născut şi eu”, a povestit şvabul.

Iosef Michels a emigrat în Germania de abia după Revoluţie, în anul 1990, pentru că majoritatea rudelor şi prietenilor erau deja plecaţi. 

Citiţi şi:

FOTO Bănăţenii de altădată şi patria lor din suflet. Marea întâlnire a şvabilor de la Ulm a adunat peste 4.000 de persoane

FOTO Fabuloasa poveste a şvabilor: „Primului îi era hărăzită moartea, celui de-al doilea munca, celui de-al treilea pâinea”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite