O secţie nouă de neurochirurgie pediatrică se va deschide la Timişoara. Află ce caz complicat a dus la această decizie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare unitate sanitară din vestul ţării îşi va adăuga un nou compartiment datorită nevoii de astfel de intervenţii. Numărul secţiilor de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara (SCJUT) va creşte, cel mai probabil înainte de jumătatea acestui an.

Potrivit managerului Gheorghe Nodiţi, compartimentul care urmeză să fie inaugurat după o scurtă perioadă necesară rezolvării treburilor birocratice este cel de neurochirurgie pediatrică. Practic, acesta funcţionează deja, şi nu de puţină vreme, în cadrul secţiei de neurochirurgie.


„Numai anul trecut au fost operaţi 148 de copii cu diferite afecţiuni. Putem spune că secţia noastră de neurochirurgie este dominantă în partea de vest a ţării. Pacienţii vin aici din toate judeţele din jur şi nu numai. De asemenea, am observat că în ultima perioadă numărul cazurilor de malformaţii congenitale a crescut semnificativ”, a precizat dr. Nodiţi. Conform declaraţiilor acestuia, compartimentul de neurochirurgie pediatrică ar putea începe activitatea distinctă de restul secţiei începând din luna aprilie, când vor fi amenajate şi câteva saloane special pentru această destinaţie.


Cazul decisiv


Anunţul amenajării noului compartiment a fost făcut de managerul Judeţeanului după operaţia reuşită pe un copil în vârstă de numai două luni, diagnosticat la naştere cu o malformaţie foarte gravă.


Părinţii micuţului nu sunt timişeni, provenind dintr-un sat din zona de vest a ţării. Aceştia şi-au dat acordul ca fiul lor să fie operat, intervenţia fiind de altfel singura şansă la viaţă. Băiatul s-a născut, practic, cu o parte a cerebelului şi coloanei vertebrale în afara corpului, specialiştii precizând că a fost vorba despre un caz de neînchidere a celor două. Intervenţia a fost realizată de o echipă chirurgicală provenită din secţiile de neurochirurgie, microchirurgie reconstructivă, chirurgie vasculară şi anestezie şi terapie intensivă ale SCJUT.


După cinci ore petrecute în sala de operaţii, medicii au îndepărtat „la milimetru” malformaţia care îl condamna la moarte pe micuţul de numai două luni. Chirurgii au precizat că a fost unul dintre cele mai dificile cazuri pe care le-au întâlnit în carieră.


Motivul a fost faptul că malformaţia trebuia îndepărtată la milimetru, deoarece orice atingere a cerebelului şi a coloanei vertebrale puteau duce la complicaţii deosebit de grave. După operaţie, copilul şi-a revenit, mănâncă şi se mişcă, motive pentru care medicii au încredere că nu vor mai reveni asupra intervenţiei până după maturizarea completă a corpului acestuia.

Compartimentul de neurochirurgie pediatrică ar putea începe activitatea din luna aprilie

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite