Muncitorii au revenit pe şantierele din centrul Timişoarei: Se reiau lucrările contra cronometru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii de la Muzeul Banatului revin şi ei pe şantierele deschise în centrul Timişoarei. Cel mai spectaculos este, deocamdată, cel din Piaţa Sf.Gheorghe

Lucrările pentru reabilitarea zonei Cetate din Timişoara se reiau după pauza prilejuită de sărbătorile de iarnă. Muncitorii firmei bucureştene Romprest au revenit deja pe şantierele din Piaţa Libertăţii, Piaţa Sf.Gheorghe, cât şi pe strada Mercy.

Alături de ei îşi reiau activitatea şi arheologii de la Muzeul Banatului, aflaţi şi cu şantiere deschise în toate cele trei locaţii. Cel mai spectaculos este deocamdată cel din Piaţa Sf.Gheorghe, unde au de-a face cu zidurile vechii biserici, cât cu un mare cimitir turcesc.  
 

Lucrările din zona centrală a Timişoarei vor costa 70 de milioane de lei, mare parte finanţare de la Uniunea Europeană. În cadrul acestora vor fi lucrări de refacere a alimentării cu apă, a canalizării, a alimentării cu gaz, la pavimente, spaţiu verde şi mobilier urban.
 

Toate străzile ce intră în proiect vor fi pavate cu piatră cubică ce va fi amplasată din clădire în clădire, pentru ca zona să devină pietonală. Mobilierul urban va respecta stilul arhitectural al zonei istorice. 

  

În proiectul de reabilitare vor intra Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sfântul Gheorghe, Piaţa Ţarcului, la care se adaugă şi zece străzi din zonă, precum Alecsandri, Eugeniu de Savoya, Lucian Blaga, Mercy, Ungureanu sau Gheorghe Lazăr.

Piaţa Unirii va păstra actuala conformaţie a zonei verzi, însă piatra cubică va fi înlocuită. Piaţa Libertăţii va avea un pavaj cu aspect circular în jurul monumentului "Ciumei", în timp ce Piaţa Sfântul Gheorghe va arăta cel mai spectaculos. Aici se va săpa practice o “groapă” în care timişorenii vor putea să coboare pe trepte.

Piaţa Ţarcului va fi practic o nouă piaţă pietonală, care se va realiza în zona intrării principale în Tribunal. 

Termenul limită pentru predarea lucrărilor este iunie 2015.

Citiţi şi:


FOTO A fost descoperit un uriaş în cimitirul otoman din Piaţa Sfântul Gheorghe

FOTO Centrul Timişoarei întră în reabilitare. Peste doi ani cartierul Cetate va fi de nerecunoscut
 

FOTO Biserica Sf.Gheorghe din cea mai veche piaţă publică din Timişoara, dispărută în 1914

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite