Morţii de Crăciun, de la Timişoara: Gloanţe rătăcite sau bine ţintite, victime ale neatenţiei şi prostiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii păzesc staţia PECO, de unde s-a tras spre geamul unei locuinţe din apropiere. A rezultat moartea unui tânăr şi rănirea părintelui său. FOTO FORTEPAN/Urban Tama
Militarii păzesc staţia PECO, de unde s-a tras spre geamul unei locuinţe din apropiere. A rezultat moartea unui tânăr şi rănirea părintelui său. FOTO FORTEPAN/Urban Tama

În Ajunul Crăciunului din 1989, la Timişoara au murit zece persoane. În prima zi de Crăciun, au mai murit cinci oameni, iar în 26 decembrie s-a înregistrat un mort.

După 20 decembrie, după ce Timişoara se declara oraş liber de comunism, au urmat câteva zile în care nu au mai fost morţi în oraş. Haosul a pus stpânire însă în scurt timp. Pentru mulţi istorici, Revoluţia din 1989 a fost până pe 20 decembrie 1989. Alţii spun că Revoluţia a fost până la fuga lui Nicolae şi Elena Ceasuşescu de la Comitetul Central şi confruntările din Piaţa Universităţii din Bucureşti.

Restul este trecut la capitolul “lovitură de stat”. Nici Timişoara nu a fost ocolită de aşa zişii “terorişti”, care au apărut într-o perioadă în care armata, miliţia şi securiştii au pactizat, oficial, cu poporul. 

În 24 decembrie, la Timişoara au murit zece persoane. Dacă până atunci victimele erau civilii, după fuga lui Ceauşescu au apărut răniţii şi morţii din rândul Armatei. Interesant este că majoritatea celor decedaţi în perioada 23-25 decembrie 1989 nu au participat la nicio luptă. Au fost persoane ucise în case de gloanţe rătăcite sau bine ţintite, au fost victime ale neatenţiei şi prostiei, însă au fost şi cazuri de sinucideri.

Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas

Soldaţii în termen păzeau obiectivele importante din oraş 

L-au împuşcat pentru că li s-a părut suspect

Dan Jublea (21 de ani) a fost ucis pe 24 decembrie 1989 de un glonte tras de un lunetist, în timp ce se afla în bucătărie. Glonţul a ricoşat din umărul tatălui său care a ieşit la geam. Acesta li s-a părut suspect militarilor care păzeau staţia PECO din Calea Aradului.  Laura Negruţiu, elevă în vârstă de 9 ani, a fost împuşcat în locuinţă, de un glonţ care a intrat prin perete, tot în locuinţă a murit şi Virgil Nemoianu.

Militarii în termen au fost luaţi la ţintă

Teodor Buzea, militar în termen la UM01125 a fost împuşcat în timp ce păzea Uzina de Apă, Octavian Lile, militar la UM 01726 a fost împuşcat la Spitalul de Copii, Gigi Mihai, militar la UM 01039 a fost împuşcat la poşta din Calea Girocului, Andrei Puczi, militar la UM01926 a fost împuşcat în Calea Lipovei, Constantin Vâlceanu, maistru militar la UM01864 a fost împuşcat în maşina pe care o conducea, după ce a refuzat să oprească la un punct de control de lângă unitatea militară din Calea Lipovei. 

Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas

Un punct de control al maşinilor 

Şi-a împuşcat colegul de armă

Valentin Roman, militar în termen la UM01807 a fost împuşcat din neatenţie de către un alt militar. În 26 decembrie 1989, Ioan Moldovan (20 de ani), militar în termen la UM 01926, s-a împuşcat din greşeală în incinta unităţii din Calea Lipovei. În 30 decembrie, ultima victimă din 1998, a fost Ioachim Coca, muncitor civil la UM01824, care a decis să încheie socoteala cu viaţa şi şi-a tras un glont în cap.

Ucis pe 25 decembrie de un lunetist

Un alt timişorean mort după 22 decembrie a fost Gheorghe Kelemen. Acesta a fost împuşcat pe data de 25 decembrie, la sediul Direcţie de Radiotelecomunicaţii, unde lucra ca electromecanic. Când a intrat în camera de la etajul unu, unde era şi biroul lui, a fost împuşcat în cap, prin geam. Se pare că s-a tras cu o puşcă cu lunetă, de pe clădirea Poligrafiei, aflată vizavi. 

Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas

Militarii care păzeau Poligrafia. De acolo s-a tras asupra lui Kelemen. FOTO Urban Tamas
 

„Teroristul” de la Azur

Un caz interesant a fost cel al inginerului Dominic Paraschiv (44 de ani), şef al formaţiunii de gărzi patriotice de la Întreprinderea Azur. Acesta păzea fabrica de „terorişti”. Acesta a ameninţat cu arma câţiva muncitori din fabrică, motiv pentru care a fost împuşcat. Dominic Paraschiv a fost prezentat iniţial ca terorist. 

Cum să mori la locul de muncă

Matei Petru Ebner (53 de ani), muncitor la Întreprinderea de Construcţii, Reparaţii şi Administrare Locativă (ICRAL), a murit în 25 decembrie. Acesta lucra la sediul ICRAL de pe strada Oituz. În prima zi de Crăciun, dimineaţa, omul s-a dus la muncă. Pentru că a găsit secţia închisă a încercat să forţeze intrarea. Militarii de la cazarma Oituz, de vizavi, s-au gândit că Ebner este un terorist periculos care 

încearcă să se ascundă, aşa că l-au împuşcat. 

Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas

Armata era pe străzile Timişoarei cu tot arsenalul de război 

"Teroristul" timişorean, împuşcat la Bucureşti

Pe lista Eroilor martir, care are monument funerar în Cimitirul Eroilor din Timişoara, este şi Adalbert Bozsoky. Acesta a murit în 26 decembrie 1989, la Bucureşti. Timişoreanul se afla în capitală cu munca, însă a fost interceptat de „revoluţionari”, etichetat „terorist” şi „împuşcat ca un câine”, aşa cum spune soţia acestuia, Ilona Krestyan. Adalbert Bozsoky avea 60 de ani şi a fost înmormântat la Bucureşti.

După 22 decembrie: 20 de morţi şi peste 100 de răniţi
 

În perioada 17-22 decembrie 1989, până la căderea lui Ceauşescu, în Timişoara au murit 72 de persoane (71 împuşcate şi una călcată de un TAB) şi au fost rănite 297 de oameni (253 împuşcate şi 44 cu alte leziuni violente). Cele mai multe victime s-au înregistrat în 17 decembrie, 65 de morţi, iar următoarea zi au mai fost doar cinci victime. După 22 decembrie s-au înregiustrat însă încă 20 de morţi şi peste 100 de răniţi.

Citeşte şi:

22 decembrie 1989. Primarul comunist al Timişoarei i-a acuzat pe revoluţionari de tulburarea liniştii şi a vrut să le ia boxele

21 decembrie 1989. Planul „Tunetul şi Fulgerul”. 50 de tancuri, TAB-uri, elicoptere şi 22.000 de olteni se prăgăteau de măcel în Timişoara

20 decembrie 1989.  Ziua în care Timişoara a rămas ruptă de România. Oraşul se declară liber de comunism

19 decembrie 1989. Muncitorii au refuzat să înceapă lucrul. Prim-secretarul Radu Bălan a fost sechestrat la ELBA. L-au eliberat după sosirea generalului Guşă

18 decembrie 1989. Elena Ceauşescu ordonă: „Trageţi cu tunul în Catedrală, să terminaţi odată cu ea!”

17 decembrie 1989. „Într-o oră să fie restabilită complet liniştea în Timişoara“. „A început să se tragă deja. Coman vă raportează...“

16 decembrie 1989. Timişoara a început lupta de una singură: “Se acţionează cu două plutoane de securitate şi 100 miliţieni care fac ordine”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite