Medic de Infecțioase, despre noul val Covid-19: „Nu vă aruncați la antibiotice“

0
Publicat:

Numărul cazurilor de coronavirus este în creștere în România. Multe spitale au început să ia măsuri și cer utilizarea măștii de protecție. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara susține că noul val de coronavirus vine anumite mutaţii selective.

Populația s-a obișnuit deja cu coronavirusul FOTO arhivă Adevărul
Populația s-a obișnuit deja cu coronavirusul FOTO arhivă Adevărul

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, vorbește despre un nou val de coronavirus cu trei mutații.

Da, avem, se pare, un nou val de coronavirus cu anumite mutaţii selective, trei la număr şi indiferent cum se numesc, toate aceste mutaţii fac un tablou simptomatic uşor, adică e ca şi cum am avea nişte pneumonii virale foarte uşoare. Ceea ce este foarte important de ţinut minte, dacă avem simptome de <răceală>, de <gripă>, e posibil să fie şi o subvariantă de Omicron, această SARS-CoV-2. De aceea, să nu ne aruncăm prima dată la antibiotice. Este foarte important pentru că vorbim de pneumonii virale şi să încercăm tratamentul simptomatic. Dacă tratamentul simptomatic nu vedem că în mod clinic nu ne simţim bine, abia atunci să apelăm la ajutorul medicului de familie sau la ajutorul specialiştilor”, a declarat Cristian Oancea, luni, 2 octombrie 2023, la Medika TV.

Cristian Oancea FOTO Facebook
Cristian Oancea FOTO Facebook

Cristian Oancea a sfătuit oamenii care au simptome de răceală să poarte mască. O altă problemă e că suntem în plină perioadă a alergiilor, precum și a virusurilor de sezon.

Avem inclusiv persoanele alergice care au pusee alergice, asmatice, alergii sau cei cu rinite alergice, putem să avem simptome de la cele uşoare, banale, cu prurit nazal, adică să ne acordă puţin nasul, să avem nişte strănuturi, până la fenomene cât de cât termice, adică cu temperatură. Dar cert este că până în acest moment şi deja de o lună, o lună jumătate, vorbim de acest pseudoval, nu am avut niciun caz grav care să fie internat pe terapie intensivă, adică locurile păstrate, să spunem, pentru această categorie de pacienţi, nu avem niciun pacient internat, aceea ce ne de speranţă că îl vom depăşi rapid şi cu bine. Plus că mai circulă şi virusuri de sezon la care trebuie să fim atenţi. Deci avem un fel de cocktail cu care ne confruntăm“, a explicat dr. Cristian Oancea.

Medicul recomandă să nu ne grăbim să ieşim în colectivitate, dacă suntem răciţi şi avem simptome de această răceală, viroză, de infecţie respiratorie. „Sau dacă ieşim să purtăm totuşi o mască, sau să-i ferim pe cei dragi nouă. Deci una- două zile de stat într-un mediu mai, să spunem aşa, termic, controlat, ne-ar face şi bine nouă şi ne ajută să nu diseminăm boala mai departe”, a precizat dr. Cristian Oancea.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite