Mănăstirile din judeţul Timiş îşi aşteaptă credincioşii în noaptea Învierii Domnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroşi credincioşi ortodocşi vor petrecere noaptea de Înviere la una din mănăstirile din judeţul Timiş. Vă vom prezenta cele mai importante mănăstiri din jurul Timişoarei.

Pentru unii a devenit deja un lucru obişnuit, alţii încă nu au descoprit frumuseţea Paştelui în “grădinile” Domnului.

Pentru aceştia din urmă vom prezenta mănăstirile ortodoxe din jurul Timişoarei, care îşi vor deschid porţile pentru a celebra Înviere Domnului.
 

Mănăstirea Partoş reprezintă o veche vatră monahală, a cărei existenţă este atestată documentar în 1571. Mănăstirea Partoş a fost desfiinţată în 1778.

În 2008 s-a hotărât reinfiinţarea ei ca mănăstire de călugări. La Mănăstirea Partoş a trecut la cele veşnice Mitropolitul losif al Timişoarei, ale cărui sfinte moaşte se găsesc în prezent la Catedrala din Timişoara.

Hramul mănăstiri este Sfantul losif cei Nou de la Partoş. Se află în comuna Banloc, la 53 de kilometri de Timişoara.


Mănăstirea Cebza se află la 32 de kilometri de Timişoara, în direcţia Jebel, via Ciacova. Este un aşezământ monahal din secolul al XVIII-lea, reactivat la iniţiativa mitropolitului Nicolae Corneanu, în anul 1996. Hramul mănăstirii este Înălţarea Sintei Cruci.
 

Mănăstirea Săraca a fost pentru prima prima atestată documentar în anul 1270.  Mănăstirea a servit drept biserică parohiala în Şemlacu Mic între anii 1948-1987. În 1988 a redevenit mănăstire, ulterior construindu-se biserica nouă şi corpul de chilii. Se află în comuna Gătaia, la 56 kilometri de Timişoara.

Mănăstirea Timişeni de la Şag a fost ctitorită în 1944. Este cea mai apropiată mănăstire de Timişoara, distanţa fiind de 12 kilometri. Mănăstirea Timişeni cuprinde două biserici. Ce veche a fost ridicată între 1968 şi 1972. Construcţia celei de a doua biserici a început în 2002.

Aşezamantul monahal mai cuprinde: un corp de chilii, un arhondaric precum şi un nou corp administrativ.


Mănăstirea Morisena din Cenad a fost înfiinţată în anul 2003. Aşezământul monahal cuprinde biserica, un corp de chilii şi paraclisul de vară. Se află la 73 de kilometri de Timişoara.


Mănăstirea Pietroasa Mare a fost ctitorită de monahia Mihaela şi nepotul acesteia, Constantin Drădean, care au cumpărat un teren proprietate personală la marginea satului. În anul 1995 Consiliul Eparhial aprobă înfiinţarea mănastirii Pietroasa Mare cu destinaţie pentru călugari.

În 1996 au început lucrările de construcţie, iar sfinţirea noului aşezamânt monahal s-a făcut de către Episcop-vicar Paisie Lugojanu la 26 august 2001, când erau deja finalizate parţial biserica şi corpul de chilii. Se află la 64 de kilometri de Timişoara, în comuna Victor Vlad Delamarina.

Mănăstirea Dobreşti este ctitorită Preafericitul Daniel. Sfinţirea locului mănastiri s-a făcut în anul 2005. Se află la aproximativ 80 de kilometri de Timişoara, după Lugoj, în zona satelor Cladova şi Ohaba Lungă. Hramul mănăstirii este Sfânta Cuvincioasă Paraschieva.

Mănatirea Fârdea a fost înfiinţată în anul 2001, cu binecuvantarea mitropolitului Nicolae. Chiliile mănăstirii adăpstesc şapte călugări. Mănăstirea se află tot în apropierea lacului Surduc.

Mănăstirea Izvorul Miron a fost înfiinţată în anul 1912 la initiativa lui Miron Cristea. Mănastirea a fost sfinţită în anul 1931. A fost restaurată în 1980, iar în anul 1995 a fost ridicat Paraclisul cu hramul Izvorul Tămăduirii. Aparţine de satul Româneşti, comuna Tomeşti.

Mănăstirea Luncanii de Sus a fost înfiinţată în anul 2001, cu binecuvantarea lui Nicolae al Banatului. În cadrul mănăstirii Luncanii de Sus există o biserică de lemn şi două corpuri de clădiri. Se află în Satul Luncanii de Sus, din comuna Tomeşti.


Citiţi şi:
 

FOTO Bisericile de lemn din Ţara Făgetului, ţinute departe de ochii turiştilor. Misterele micilor lăcaşe de cult din Banatul mioritic

  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite