Luptă împotriva traficului de mărfuri. În România contrabanda înregistrează valori duble faţă de media europeană, iar Timişul este în topul naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traficanţi de ţigări arestaţi FOTO arhivă Adevărul
Traficanţi de ţigări arestaţi FOTO arhivă Adevărul

Reprezentanţii partidelor politice parlamentare din Timiş au semnat joi, 16 noiembrie, „Pactul local pentru combaterea traficului ilicit”, propus de către Asociaţia pentru Combaterea Traficului Ilicit Activ.

Semnarea documentului a avut loc în cadrul dezbaterii cu tema “Activ în lupta împotriva contrabandei“ organizată la Palatul Administrativ din Timişoara. 

Pentru a lupta eficient împotriva acestui fenomen este nevoie de o Strategie Naţională de Combatere a Traficului Ilicit, susţin reprezentanţii Activ, iar ţinta campaniei vizează trei judeţe de graniţă, Timiş, Satu Mare şi Botoşani.

„După succesul pe care l-am avut la evenimentul de lansare de la Bucureşti, am încercat să reproducem acelaş format în teritoriu. Am ales ca ţintă trei judeţe de graniţă, Timiş Satu Mare şi Botoşani, judeţe în care traficul ilicit este mult peste media ţării. În România, atât traficul ilicit, cât şi contrabanda înregistrează valori duble faţă de media europeană”, a declarat Daniel Mărăcineanu, director General al Asociaţiei Activ.

Cei de la Activ doresc să afle problemele cu care se confruntă comunităţile, să discute cu autorităţile şi cu toţi cei afectaţi de traficul ilicit de mărfuri, să vadă ce măsuri se pot lua şi la sfârşitul anului să prezente în Parlamentul României principiile directoare ale unei Strategii Naţionale de luptă împotriva contrabande.

„Ne bucurăm că am reuşit să convingem toţi factorii responsabili, atât la nivelul administraţiei publice locale, cât şi parlamentari de la toate partidele politice să-şi asume semnarea unui set de principii pe care noi l-am înglobat într-un document numit <Pact pentru combaterea traficului ilicit local>. Încercăm să obţinem acea masă critică de aleşi locali şi parlamentari care să poată lua măsuri concrete la propunerea organelor de aplicare a legii”, a mai spus Daniel Mărăcineanu.

Ţigările sunt pe primul loc la contrabandă

Contrabanda este un fenomen extrem de răspândit în societatea românească, românii având acces facil la bunuri pentru care statul nu încasează nicio taxă. Conform unui studiu IRES, ţigările sunt considerate principalul produs de contrabandă din România, pe locul doi sunt bunurile contrafăcute - îmbrăcăminte, cosmetice, electronice, electrocasnice, urmate de droguri, alcool şi medicamente.

Studiul mai relevă faptul că 90% dintre români au o părere proastă despre contrabandă, dar că aproape 20% dintre români ar cumpăra un produs de contrabandă datorită preţului mai mic.

Referitor la accesul publicului larg la produsele de contrabandă, podiumul e ocupat de aceleaşi trei categorii de produse: 67% dintre respondenţi confirmă că s-au întâlnit cu bunuri contrafăcute, 63% spun că au avut acces la ţigări de contrabandă, 33% dintre intervievaţi declară că au întâlnit alcool de contrabandă, iar 19% că au avut contact cu medicamente de contrabandă.

În proporţie covârşitoare, cei intervievaţi consideră că traficul ilicit este favorizat de: nivelul scăzut de trai – 94%, dezinteresul politicienilor – 89%, corupţia – 86% şi diferenţele de preţ faţă de alte ţări – 85%.

Asociaţia pentru Combaterea Traficului Ilicit Activ este o organizaţie care îşi propune să faciliteze o discuţie între instituţiile statului responsabile de combaterea traficului ilicit şi industriile afectate, prin colaborări punctuale, schimburi de informaţii şi parteneriate. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite