Lumina Unirii, spectacolul care recreează istoria Timişoarei, până la momentul unirii cu România Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa Unirii din Timişoara se transformă într-o scenă gigant, pentru trei zile, la evenimentul Lumina Unirii. Peste o sută de artişti recrează istoria oraşului, până la momentul Unirii cu România, din 3 august 1919, într-un spectacol pregătit de Asociaţia Timişoara Capitala Culturală Europeană 2021.

Personajul principal, Timişoara, este personificat de o marionetă uriaşă, care, împreună cu actori, muzicieni, concerte, efecte de sunet şi lumină, va istorisi povestea oraşului în trei acte, câte unul în fiecare seară de spectacol. Astea a fost primul act, dedicat naşterii oraşului. S-a terminat cu momentul ciumei care a răvăşit oraşul. 

Formaţia Baba Zula din Turcia a interpretat scenele din perioada otomană, iar formaţia Arac a interpretat momentele tragice din perioada ciumei. 

În această seară, publicul este invitat la actul secund. Şi anume perioada austro-ungară. Artiştii internaţionali, prezenţi la festivalul Eufonia şi artiştii Operei Naţionale Române din Timişoara vor interpreta muzica din această seară.

Dumincă, ultimul act, este dedicat momentului Unirii Banatului cu România Mare. Muzica va fi asigurată de Tymes Orchestra alături de Lucian Nagy Quartet, sub bagheta dirijorului Radu Zaharia. 

În toate serile, clădirile Piaţa Unirii vor fi inundate de sunet şi lumină. Coordonarea actorilor este făcută de Teatrul Auăleu, iar regia este semnată de Ovidiu Mihăiţă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite