Lorin Fortuna a fost condus de camarazii săi pe ultimul drum: „Cozile de topor ale Securităţii au câştigat din nou“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lorin Fortuna, una din figurile emblematice ale revoluţiei din 1989, a fost condus pe ultimul drum de apropiaţi şi camarazii săi.

De astăzi, numele lui Lorin Fortuna a devenit istorie. Cel care a condus prima organizaţie de opoziţie la regimul comunist, Frontul Democrat Român, formată în balconul Operei din Timişoara, în 20 decembrie 1989, a fost înmormântat în Cimitirul Eroilor. Apropiaţii şi camarazii săi l-au condus pe ultimul drum. 

Iniţial, înmormântarea lui Lorin Fortuna ar fi trebuit să se desfăşoare după un alt scenariu, însă, preşedintele Asociaţiei “Frăţia”, Tudorin Burlacu, susţine că "cozile de topor ale securităţii" au învins din nou.

“Asociaţia Victoria, care şi-a pierdut, iată, preşedintele, a făcut un plan. Sicriul trebuia despus la Consiliul Judeţean, s-a făcut o cerere, iar preşedintele Sorin Grindeanu au aprobat ca acest priveghi să aibă loc acolo. Fortuna a fost primul preşedinte al Consiliului Judeţean după Revoluţie. Tot Ascoaţia Victoria a avut iniţiativa să aibă loc înmormântare cu onoruri militare. Cei de la Garnizoană au aprobat acest eveniment, am avut sprijinul din partea lor. Dar după ce toate au fost rezolvat. Din păcate, cineva l-a speriat pe fratele lui Lorin Fortuna că trebuie să plătească pentru tot, astfel că acesta şi-a retras cererea. Nu din cauza oficialităţilor a avut parte de o înmormântare banală. Vă spun şi numele celui care a intervenit, este Oprea Ion Beni. Cel care l-a săpat pe Fortuna şia  devenit preşeditele asociaţiei. Fortuna l-a dat apoi afară. Acest Oprea a fost omul lui Radu Tinu, infiltrat printre noi”, a spus Burlacu.

image

Preşedintele Asociaţiei 16 decembrie 1989, Liviu Băcană, îl consideră pe Lorin Fortuna ca fiind liderul revoluţionarilor din Timişoara.

„Vorbim de un luptător pentru democraţie şi libertăţile fundamentale, nimeni nu îi poate contesta această calitate. A fost liderul mutual, acceptat de noi toţi în decembrie 1989. Este şi va rămâne şi după moarte liderul revoluţiei din România. Una din dezamăgirile lui Fortuna a fost preluarea puterii de către cei de la Bucureşti, după 22 decembrie, dar în special după 25 decembrie, după condamnarea lui Ceuşescu. A fost luptă între anumite grupări, dar într-adevăr, puterea a fost preluată de oameni din interiorul puterii comuniste, care au ştiut cu ce se <mănâncă> această putere la momentul respectiv. Noi nu ştiam. Revoluţia de la Timişoara a fost una autentică, pură şi curată, a cetăţenilor, nu poate fi contestată nici de securişti, nici de structurile fostului regim. Această revoluţie a avut un lider, pe care îl îngropăm azi”, a declarat Liviu Băcană. 

image

Revoluţionaii cred că de acum Lorin Fortuna trebuie să intre în cărţile de istorie. 

„E un moment trist pentru Timişoara. Lorin Fortuna a fost primul lider al revoluţionarilor. În 20 decembrie, când el a îmbrăcat cămaşa morţii, când şi-a asumat conducerea revoluţionarilor care au ocupat Opera. Bucureştiul a venit mai târziu, după noi. Ceauşescu era bine-mersi la putere. Cei care au fost atunci în Operă şi-au riscat viaţa în fiecare minut. Erau oameni cu degetul pe trăgaci şi aşteptau doar un ordin să-i lichideze pe cei din Operă. Lorin Fortuna a avut detractori, dar ce a făcut în 1989 nu poate fi şters. El rămâne în istorie. Şi ar trebui ca în cărţile de istorie să fie menţionat numele său. Gestul lui a fost unul unic, de asumare. Nu mulţi au avut acest curaj”, a declarat revoluţionarul Corneliu Vaida.

image

Lorin Fortuna a încercat după Revoluţie să intre în politică, a format Partidul Republican, şi a ajuns consilier judeţean, dar apoi a intrat în anonimat, povesteşte cercetătorul şi publicistul Marius Mioc.

“Lorin Fortuna este unul dintre eroii Timişoarei din decembrie 1989. A format Frontul Democrat Român, a încerct să organizeze mulţimea şi până la urmă a reuşit scopul propus, răsturnarea regimului Ceauşescu. Ulterior a acceptat subordonarea Frontului Democratic la Frontul Salvării Naţionale, lucru pentru care a fost criticat. Pe 12 ianuarie 1990 a fost o manifestaţie împotriva lui, atunci şi-a dat demisia din funcţia de la Consiliul Judeţean, unde a ajuns să-l înlocuiască pe fostul prim-secretar, Radu Bălan. Practic nu s-a crampont de putere. Ulterior a încercat să intre în politică, şi-a făcut propriul partid, Partidul Republican, şi a ajuns consilier judeţean. A strâns 3,5 la sută din voturi. Apoi a intrat în anonimat din punct de vedere politic. Rămâna un simbol pentru Timişoara”, a spus  Marius Mioc. 

image

Revoluţionarul Lorin Fortuna a murit vineri, la Spitalul Judeţean din Timişoara, după ce a intrat în comă, în urma operaţiei de ulcer perforat.


Citiţi şi:

Moartea unui revoluţionar: faţa nevăzută a lui Lorin Fortuna, inventatorul robotul care dădea ora exactă în România

A murit Lorin Fortuna, una dintre figurile emblematice ale Revoluţiei din 1989. A fost cel care a declarat Timişoara primul oraş liber de comunism

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite