Licee cu frecvență zero la clasele de seral. Prefect: „Ce profesori sunt aceia care continuă să vină liniștiți la serviciu?”

0
Publicat:

Un control efectuat în 18 licee din județul Timiș a scos la iveală o realitate pe care profesorii o cunosc și o acceptă: elevii înscriși la clasele de învățământ seral vin rar la cursuri. Din cele 18 licee, în șase nu s-a găsit niciun elev, arată raportul. Pe lista absenților se regăsesc și 20 de profesori.

Liceul Tehnologic „Cristofor Nako”, printre cele cu rată de 100% absenți FOTO: site liceu
Liceul Tehnologic „Cristofor Nako”, printre cele cu rată de 100% absenți FOTO: site liceu

Controlul a fost efectuat de către inspectorii Inspectoratului Școlar Județean Timiș, la solicitarea prefectului județului, Mihai Ritivoiu. Prefectul este, de altfel, și cel care a făcut public rezultatul, certându-i pe profesori și anunțând că a solicitat controale lunare, iar pentru școlile cu rată de absenți peste 40% va cere să nu se mai aprobe în oferta educațională clase de învățământ seral pentru anii viitori. 

„Ce se întâmplă la învățământul seral depășește cele mai negre așteptări”

„Că România e o țară a formelor fără fond, se știe. Ce am descoperit însă ca urmare a unui control pe care l-am solicitat Inspectoratului Școlar Județean Timiș mă face să mă iau cu mâinile de cap. Așadar: învățământul seral este o soluție pentru o anumită categorie de persoane ce doresc să se specializeze într-un domeniu și nu dispun de timpul necesar, probabil pentru că muncesc la orele la care alții sunt la școală. E lăudabilă dorința lor de perfecționare, cu atât mai mult cu cât România și-a distrus sistemul de școli de meserii după Revoluție și are mare nevoie de forță calificată de muncă. Ce se întâmplă, în schimb, la învățământul seral depășește cele mai negre așteptări”, a scris prefectul, pe Facebook.

Din cei 2.418 elevi înscriși în 91 clase de seral, la 18 licee, peste 2.200 au fost absenți.  

„Adică 92,10%. Ați înțeles bine, 92 (nouăzeci și doi) la sută din elevi nu erau la cursuri. Mai grav este că, din cele 18 licee, la șase dintre ele prezența era 0 (zero!), la alte nouă prezența era sub 10%. Un singur liceu avea o prezență mai acătării (și ea extrem de redusă), de 65%: Liceul Tehnologic “Valeriu Braniște” din Lugoj. În rest, dezastru”, a continuat prefectul.

image

Ritivoiu a anunțat că nu va tolera continuarea acestei practici, cerând controale lunare.

Problema este, de fapt, generalizată, a semnalat politicianul, iar măsurile sunt așteptate de la nivelul Ministerului Educației. 

Pierdem o grămadă de bani cu salariile unor profesori care nu au niciun elev. Mai grav, cum ne putem baza pe meseriașii formați de aceste licee? Ce expertiză profesională au ei? Cum pot ei să își exercite profesia în baza unei diplome pe care o vor obține efectiv pe blat? Ce calitate a serviciilor pot oferi? La ce riscuri ne supunem noi toți dacă ne lucrează așa meseriași? Mă duc și mai departe cu întrebările: ce profesori sunt aceia care, confruntându-se cu o prezență de 0%, continuă să vină liniștiți la serviciu fără să facă nimic? Timpul trece, leafa merge? Ce directori de școală sunt cei care tolerează această rușine a educației naționale? (...) Ne mințim singuri pe bani grei și după aia ne mirăm de ce n-avem noroc în viață!”, a mai scris prefectul.

„Am avut și elevi care au venit la ora 19,00”

Pe lista celor 18 licee controlate sunt șase cu prezență zero: Liceul Tehnologic „Petre Mitroi” Biled, Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand 1” Timișoara, Liceul Tehnologic Jimbolia, Liceul Tehnologic Azur Timișoara, Colegiul Tehnic „Emanoil Ungureanu” Timișoara, Liceul Tehnologic „Cristofor Nako” Sânnicolau Mare. La ultimul dintre cele menționate, pe lista absenților se numără de asemenea și zece profesori, față de câte unul, cel mult doi profesori absenți la alte opt licee. 

Cu reprezentanții Liceului Tehnologic „Cristofor Nako”, prima școală de agricultură din România conform datelor de prezentare care se regăsesc pe site-ul unității de învățământ, am vrut să luăm legătura, însă la numărul de contact menționat de asemenea pe site nu a răspuns nimeni.

Am stat de vorbă în schimb cu directoarea Liceului Tehnologic Azur din Timișoara, Mihaela Marin. La această unitate școlară, conform datelor din raportul IȘJ Timiș, sunt șase clase de seral, cu 180 de elevi. Niciunul nu ar fi fost prezent la ora controlului (controlul a avut loc în 13 martie, în intervalul 17,00 - 18,00), în raport fiind menționat și un profesor absent.

Prof. Mihaela Marin spune însă că în documentul postat de prefectul Mihai Ritivoiu s-au strecurat, cel puțin în privința școlii pe care o conduce, anumite greșeli. Au fost găsiți în fapt patru elevi la școală, o inexactitate fiind și absența profesorului. 

„La noi s-a copiat greșit raportul. Am vorbit cu doamna inspector care a fost la noi în control. Profesorii au fost toți prezenți. (...) Într-adevăr, am avut patru elevi prezenți, de la seral. Unii vin și de dimineață, își dau testele. Au venit și la ora 16,30, își dau testele, au plecat. A fost un moment... Și cu furtuna aceea, care a fost în Giroc și în Timișoara, atunci a fost inspecția în toate liceele, între orele 17,00 - 18,00, când era vântul acela puternic”, a menționat Marin.

Deși prezența nu este una extraordinară, elevii înscriși la seral vin la școală, spune directoarea, dar nu toți reușesc să ajungă încă de la prima oră din program, pentru că cei mai mulți dintre ei lucrează. Sunt și elevi de vârstă mai mică, cei care au terminat școala profesională și, pentru că s-au angajat, nu s-au putut înscrie la cursuri de zi, dar sunt și elevi care au chiar și peste 50 de ani și sunt interesați de diploma care certifică absolvirea liceului. 

Unii lucrează până la ora 17,00, după aceea vin, unii până la 16,00. Am avut și elevi care au venit la ora 19,00 la școală. Nu vin într-un program clar de la 16,00 la 21,00. Avem zile când avem destul de mulți, colegii diriginți îi cheamă, și avem zile când, dacă e vremea mai proastă, vin foarte puțini. Și chiar atunci a fost un astfel de moment. (...) După părerea mea, seralul ar trebui să treacă la fără frecvență, pentru că elevii nu vin zilnic la ore 100%. Nu se poate pune un program cum sunt cei de la liceu-zi. Profesorii sunt, respectă programul, dar elevii nu vin atât de mulți și asta eu cred că se întâmplă în toată țara. Pentru că lucrează, oamenii lucrează și în schimburi. Tot în săptămâna aceea, luni, am avut 25 de elevi”, a declarat directoarea, pentru „Adevărul”. 

Cei mai mulți urmează cursurile pentru că angajatorii le solicită diploma de absolvire. Deși puțini, în fiecare an sunt și elevi care termină liceul la seral și care se înscriu să susțină probele examenului de Bacalaureat și promovează, fie din prima încercare, fie la a doua, a mai precizat Marin. Se întâmplă să și renunțe la cursuri,  dintre elevii înscriși, în special cei care pleacă în străinătate.

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite