Leoaicele din Timișoara au ajuns în rezervația Lionsrock din Africa de Sud GALERIE FOTO
0În prezența oficialilor africani, acestea au luat contactul pentru prima oară cu mediul lor natural. Leoaicele din Timisoara au devenit începând de ieri cele mai noi locatare ale rezervatiei pentru feline mari Lionsrock
Citiți și:
FOTO Regii animalelor au scăpat de umilința de la Timișoara. Leoaicele sunt în drum spre savana din Africa de Sud
Ultima zi după gratii a leoaicelor de la Timişoara. Peste două zile vor fi libere în Africa GALERIE FOTO
După călătoria începută pe 3 iulie, din România, via Zurich, leoaicele au ajuns ieri pe Aeroportul Internațional OR Tambo, din Africa de Sud. După inspecția veterinară a autorităților sud-africane, leoaicele și-au continuat ultima etapă a călătoriei cu camionul, până în rezervație.
Eliberarea lor în țarcurile special amenajate a fost asistată de numeroși demnitari și jurnaliști sud-africani, printre care și ministrul Turismului din provincia sud-africană Free State, cel are a avut onoarea de a deschide prima cusca pentru eliberarea uneia dintre leoaice.
“A fost una dintre cele mai impresionante experiențe. Să simți forta unei asemenea creaturi măiestuoase revenite în mediul ei natural îți inspiră un enorm respect”, a declarat ministrul Mamiki Qabathe.
Leoicele de la grădina zoo din Timișoara pășesc în noul lor habitat de la Lionsrock
Au trăit în condiții mizerabile
Leoaicele – trei de la grădina zoo din Timișoara și una aflată în captivitate privată – au trăit toată viața în condiții improprii. În adapostul vechi și cu pereții scorojiți, cele trei leoaice de la Zoo Timișoara au dus o viață în întuneric, plină de monotonie.
Timp de nouă ani au fost ținute în celulele întunecate și extrem de mici, foarte călduroase vara. Toată viața lor au păsit doar pe ciment, n-au putut merge vreodată pe nisip sau mirosi iarbă, n-au putut alerga niciodata libere în natură. N-au putut să aibă niciodată o viață normală specifică unui leu.
GALERIE FOTO
În lipsa autorizației pentru acest amplasament, administrația grădinii le-a ținut departe de ochii publicului în ultimii ani. Zoo Timișoara a decis să contacteze Vier Pfoten pentru a găsi cea mai bună soluție pentru animale.
„A fost extraordinar pentru mine să observ reacția leoaicelor în momentul în care au ieșit din cuști pe iarbă, pentru prima oara în viața lor. Știu că vor avea o viață minunată la Lionsrock”, a declarat Ioana Dungler, director de proiecte internaționale la Vier Pfoten.
Salvată de un iubitor de animale
Andi, leoaica în vârstă de un an și două luni, fusese cumparată ilegal pentru a deveni mascotă pentru fotografii pe litoral. Ea a fost salvată de un iubitor de animale, care a avut grijă de ea în ultimele opt luni. El a solicitat ajutorul Vier Pfoten, după ce a aflat de rezervația Lionsrock, unde alți 28 de lei din România și-au găsit cămin pentru restul vieții.
Galerie Foto: Transferul leoaicei de la Sânmartinu Sârbesc
Deși acesta era foarte atașat de Andi, bărbatul și-a dat seama că nu-i poate oferi acele lucruri esențiale de care are nevoie un leu: spațiu suficient pentru a se mișca liber și oportunitatea de a cunoaște și alți lei. De-acum înainte, Andi va avea parte de aceste lucruri la Lionsrock.
Leoaicele vor fi monitorizate în perioada care urmează pentru a fi verificat modul în care se adaptează la noul mediu. Starea lor de sănătate va fi minuțios verificată de o echipă de medici Vier Pfoten specializată în tratamentul felinelor mari. Pe viitor, leoaicele vor fi mutate în spații mai largi.