László Tőkés, cofondatorul unei asociaţii care apără „demnitatea Revoluţiei din Decembrie '89“ şi „solidaritatea româno-maghiară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
László Tőkés, membru fondator al unei asocieţii al cărei scop
este recunoaşterea zilei de 15 decembrie 1989 ca primă zi a
Revoluţiei Române FOTO Arhivă
László Tőkés, membru fondator al unei asocieţii al cărei scop este recunoaşterea zilei de 15 decembrie 1989 ca primă zi a Revoluţiei Române FOTO Arhivă

„15 decembrie - Ziua Solidarităţii româno-maghiare“. Aşa se numeşte Asociaţia, în curs de înfiinţare, care îi are cofondatori, printre alţii, pe fostul pastor reformat László Tőkés şi pe preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea.

Anunţul înfiinţării Asociaţiei a fost făcut, la Timişoara, chiar de László Tőkés, potrivit căruia Asociaţia „15 decembrie - Ziua Solidarităţii româno-maghiare” este ideea profesorului universitar şi analistului Gabriel Andreescu. Potrivit declaraţiei de principii, Asociaţia îşi propune să militeze pentru „recunoaşterea zilei de 15 decembrie 1989 ca primă zi a Revoluţiei române”.

„Acest fapt istoric subliniază că Revoluţia a început prin solidarizarea unor rokâni şi maghiari în jurul pastorului şi disidentului László Tőkés, în numele aspiraţiei comune pentru libertate. Asociaţia promovează transformarea acestui simbol al solidarizării într-o valoare centrală a memoriei colective şi reper al relaţiilor dintre cele două comunităţi”, se mai arată în declaraţia de principia a Asociaţiei.

Fondatorii Asociaţiei „15 decembrie - Ziua Solidarităţii româno-maghiare” îşi mai propun să afirme „demnitatea Revoluţiei din decembrie 1989”. 

„Ideea că nu eroica ridicare a oamenilor, spontană, a dus la căderea regimului, ci că «ungurii» şi «ruşii» au declanşat protestele pentru a dezmembra România reprezintă o crimă simbolică menită să ascundă responsabilii pentru dezastrul communist şi pentru masacrarea protestatarilor. (…) Vom deconstrui mistificările, vom investiga înscenările şi vom deconspira autorii acestor manipulări care au făcut nespus rău şi continuă să facă rău, întregii societăţi”, mai arată fondatorii Asociaţiei.

„Dacă vă amintiţi de dezbaterile care au avut loc la 30 de ani de la Revoluţie, o parte din revoluţionari, care au certificate foarte importante, ştampilate bine, au început să spună că Revoluţia a început în 20 decembrie pentru că până atunci a fost o revoltă, o simplă răscoală, iar Revoluţia a început odată cu organizarea din balconul Operei. Cred că este evident pentru orice om de bună-credinţă că ceea ce s-a întâmplat în 1989 a început în 15 decembrie”, a declarat preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea.

La rândul său, profesorul Gabriel Andreescu, pe care László Tőkés l-a creditat cu ideea înfiinţării Asociaţiei, a declarat că unul dintre obiectivele Asociaţiei „15 decembrie - Ziua Solidarităţii româno-maghiare” este acela de a se implica în procesul deschis de László Tőkés pentru recuperarea medaliei Ordinului Steaua României, retrasă după ce Tőkés i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

Avocatul lui Laslo Tokes, Előd Kincses, a explicat că asociaţia este în curs de înfiinţare la Judecătoria Oradea, demersul fiind blocat după ce judecătorii au cerut ca Secretariatul General al Guvernului să spună dacă în denumirea asociaţiei poate fi folosit termenul „româno”. Avocatul lui Tokes a declarat că dacă Secretariatul General al Guvernului dă un răspuns negativ, va urma un proces prin care Secretariatul General al Guvernului să fie obligat să permită înfiinţarea asociaţiei.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Ziua în care a început Revoluţia: 15 decembrie 1989

Misterioasa moarte a prietenului lui László Tőkés: „Ori l-au omorât, ori l-au făcut să se sinucidă“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite