La Spitalul Judeţean, timişorenii nu au fost lăsaţi să intre în unitate până la finalul grevei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii timişoreni în grevă. FOTO: Digi24
Medicii timişoreni în grevă. FOTO: Digi24

Cadrele medicale din Timişoara au început greva, luni dimineaţă, la ora 8.00, când au şi blocat uşile de intrare în Spitalul Judeţean, cel mai mare spital din Timiş, pacienţii fiind ţinuţi la poartă pe toată durata grevei de două ore.

Luni dimineaţă, la ora 8.00, uşile Spitalului Judeţean din Timişoara au fost blocate de personalul medical, iar pacienţii nu au fost lăsaţi să intre în unitatea medicală. Pe una dintre intrări a fost pus un banner pe care scrie cu litere roşii "Grevă". Conform Mediafax, unii dintre pacienţi au înţeles situaţia şi au spus că medicii au dreptate să îşi ceară drepturile, deoarece sunt prost plătiţi, în timp ce alţii au încercat să forţeze uşa de la intrare.

Pe holul Spitalului Judeţean se află aproximativ 15 cadre medicale care poartă pancarde pe care scrie "V-am votat şi ne-aţi furat!!!” sau ”Menţinerea medicilor tineri în sistemul de sănătate românesc”. Liderul Sanitas Timiş, Livius Cârstea, a declarat, luni, că începând cu ora 10.00 activitatea personalului medical va reintra în normal. "În spitalele din judeţul Timiş participă la grevă toate categoriile de personal, mai puţin cele implicate în activitatea secţiilor de urgenţe şi din maternităţi, pentru că nu se pune problema să riscăm viaţa pacienţilor. După doua ore, adică la ora 10.00, activitatea va reintra în normal", a declarat Livius Cârstea, citat de Mediafax.

La Spitalul Judeţean din Timişoara lucrează 2.600 de cadre medicale, dintre care peste o mie sunt membri ai Sanitas. Angajaţii din sistemul sanitar sunt în grevă de avertisment, luni, între orele 8.00 şi 10.00, reprezentanţii Federaţiei Sanitas spunând că în unităţile sanitare este oprită activitatea în cele două ore, fiind asigurate o treime din activitate şi urgenţele. Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat că, deşi nu au organizaţii sindicale reprezentative care să declanşeze greva, zeci de mii de medici au fost de acord cu acestă acţiune.

Liderul sindical a mai amintit că luni după-amiază vor fi reluate negocierile cu Ministerul Sănătăţii, în vederea semnării contractului colectiv de muncă la nivel de sector. Federaţia mai urmăreşte să obţină şi creşterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar şi deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem.

Negocieri vor mai avea loc marţi şi miercuri, iar începând de joi, pe termen nelimitat, este programată greva generală. Angajaţii din sănătate cer minimum 6 la sută din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat în 20 noiembrie, după întâlnirea cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, că greva generală anunţată este ilegală, iar prima măsură ar fi sesizarea instanţei, care să constate acest lucru.

Mai multe asociaţii profesionale ale medicilor şi farmaciştilor au înfiinţat, pe 16 septembrie, la Cluj, în premieră naţională, Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate, cu scopul susţinerii în comun a revendicărilor din sistemul sanitar.

Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate, reunind Federaţia Sanitas, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România (OBBCSSR), printre alţii, a demarat o serie de proteste, începând din 18 septembrie, la Ministerul Sănătăţii.

Protestele au continuat, în paralel cu începerea negocierilor cu ministrul Sănătăţii, peste 4.000 de angajaţi din sistemul sanitar participând pe 2 noiembrie la un marş de protest în Capitală. Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declanşarea grevei de avertisment pentru luni, 25 noiembrie, între orele 8.00 şi 10.00, şi a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.

Citeşte şi:

În Mehedinţi, membrii SANITAS nu au intrat în grevă. Activitatea în spitale se desfăşoară normal

Greva medicilor de luni, anunţată prin afişe puse în spitale

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite