Instalaţia de oxigen a unui TIR de terapie intensivă de la Timişoara a cedat: „A fost o supraaglomerare cu pacienţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt pacienţi cu COVID-19 internaţi în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Municipal Timişoara au fost transferaţi de urgenţă în alte paturi ATI după ce instalaţia de oxigen a TIR-ului de terapie intensivă a cedat.

UPDATE: Conducerea Spitalului Municipal Timişoara a transmis un comunicat de presă în care a explicat incidentul de la unitatea mobilă de terapie intensivă:

În cursul acestei dimineţi, personalul medical care operează unitatea mobilă de terapie intensivă din Timişoara a semnalat echipei tehnice a Spitalului Municipal că din cauza unui consum ridicat, presiunea oxigenului din tir scăzuse, cerând acestora să intervină în a remedia problema şi anume, să crească nivelul presiunii de pe ieşirea din stocatorul de oxigen care alimentează atât unitatea cât şi întregul spital.

Unitatea Mobilă fiind racordată la reţeaua de oxigen din spital, nu s-a putut creşte presiunea, dat fiind faptul că aceasta ar fi însemnat automat, creşterea presiunii oxigenului şi în unitatea spitalicească.

Coordonatorul medical care asigură buna funcţionare a tuturor unităţilor ATI mobile a comunicat departamentului tehnic al spitalului, la momentul instalării unităţii,  că fără o ieşire separată, independentă de cea care alimentează spitalul, şi care să beneficieze de regulator propriu, o astfel de situaţie ca cea apărută noaptea trecută nu ar putea fi soluţionată.

În urma încercărilor de a remedia situaţia, departamentul tehnic a luat hotărârea  de a racorda unitatea mobilă  la o staţie secundară de rezervă, independentă de cea a spitalului, dând o presiune mult prea mare de oxigen, de peste 6 bari, fapt pentru care toate ventilatoarele au afişat alarma de presiune crescută şi au încetat să mai funcţioneze.

Dată fiind această situaţie, personalul medical care activează în cadrul unităţii mobile de terapie intensivă a fost nevoit în a muta, în deplină siguranţă pacienţii, în alte unităţi sanitare, în vederea continuării îngrijirilor medicale care se impun pacienţilor infectaţi cu noul Coronavirus.

Ştirea iniţială:

Potrivit managerului de la Spitalul Municipal Timişoara, Daniel Maliţa, în momentul în care instalaţia de oxigen a cedat, în TIR erau opt pacienţi. „A fost o supraaglomerare cu pacienţi care au avut nevoie de oxigen la presiune maximă. S-ar putea să fi fost şi o mică problemă electrică. Cert este că a fost o supraîncărcare, au apărut fluctuaţii în presiunea oxigenului de pe instalaţie. În momentul în care am decis să trecem pe tuburile de oxigen, probabil că presiunea crescută a dat o eroare în ventilatoare, care s-au blocat. Am activat planul alb. Au venit ambulanţele şi i-am transferat”, a declarat Daniel Maliţa.

Directorul Spitalului Municipal Timişoara a mai declarat că instalaţia exterenă a spitalului poate livra oxigen, dar presiunea ar fi mult mai mare decât cea pe care poate să o suporte TIR-ul. „Diametrul ţevii pe care vine oxigen este mai mare decât ceea ce poate primi TIR-ul şi probabil acolo s-a produs o gâtuire care a dus la blocarea ventilatoarelor”, a mai declarat Daniel Maliţa, potrivit căruia niciunul dintre pacienţi nu a avut de suferit în urma incidentului.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite