Gingko biloba, monumentalul arbore al Timișoarei. A fost plantat acum 120 de ani și era punct de reper pentru oraș

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Timișoara sunt încă mulți arbori bătrâni, care ar avea loc pe o listă de monumente istorice. Printre ele se află și un monumental Gingko biloba, plantat în urmă cu aproximativ 120 de ani.

Ginkgo Biloba din Timișoara FOTO Ștefan Both
Ginkgo Biloba din Timișoara FOTO Ștefan Both

În Timişoara nu doar clădirile şi monumentele vorbesc despre trecut, ci şi copacii. Despre cei doi stejari din faţa Garnizoanei din Piaţa Libertăţii, plantați în 1923, în amintirea Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, s-a scris mult. La fel și despre platanul de pe strada Pomiculturii, plantat pe vremea când oraşul era paşalâc turcesc.

În Timișoara sunt însă mulți arbori vechi, care ar avea loc pe o listă de monumente istorice. Povestea lor e cunoscută însă doar de o mână de oameni, printre ei fiind și cei de la filial locală a Asociațiației Peisagiștilor din România (AsoP), care se ocupă și de recensământul copacilor. 

Plantat de familia vestitului grădinar al Timișoarei

Este și cazul unui frumos exemplar de Ginkgo biloba din Parcul Copiilor. Este foarte vechi și extrem de frumos, dar are și o poveste cu totul aparte. Arborele pagodelor a fost plantat în urmă cu aproximativ 120 de ani de fiul cel mic al renumitului florar Wilhelm Mühle.

Wilhelm Mühle jr. este mai puțin cunoscut, cel care a dus mai departe dinastia grădinarilor şi a început să fie cunoscut şi pe plan internaţional datorită soiurilor de trandafiri pe care le-a creat la Timişoara fiind Árpád Mühle. 

Arborele a fost adus de Mühle Jr. din Japonia, în 1901, unde a fost pentru o specializare în cultivarea crizantemelor, împreună cu fratele său.

Fiul lui Wilhelm Mühle vine din Japonia în 1901. Am făcut o estimare a vârstei și se pare că este plantat în respectiva perioadă. Am găsit într-un roman scris în limba maghiară, care conține scrisorile de dragoste dintre doi iubiți din Timișoara, dinainte de al Doilea Război Mondial, iar acest Gingko biloba era un reper în oraș“, relatează Raluca Rusu de la Asociației Peisagiștilor din România. 

Peisagiștii au demarat un proces de clasare de urgență ca monument de patrimoniu pentru acel arbore.

„Trebuie să aduc dovedezi pe criterii de clasare a unui monument istoric, să prezint istoria arborelui. Sunt două criterii de clasare: monument al naturii sau de patrimoniu. Acest Gingko biloba are valoare memorială și culturală, astfel că preferăm să-l clasăm ca monument de patrimoniu de pe lista Ministerului Culturii. E un arbore simbolic pentru Timișoara”, arată Raluca Rusu.

Ginkgo Biloba din Timișoara
Ginkgo Biloba din Timișoara

Mühle Jr. s-a născut în 1872 și a murit în 1901, la puțin timp după ce a revenit din călătoria din Japonia.

„Bătrânul Mühle avea doi băieți, pe care îi școlește prin toată lumea. Îi trimite să învețe în Europa, dar și în țări îndepărtate precum Filipine sau Japonia. Fiul cel mic moare la scurt timp după revenirea din Japonia. Parcul Franz Iosef, actualul Parc al Copiilor, exista, a fost amenajat pentru Expoziția mondială. Este posibil ca plantarea acestui Gingko biloba să fi fost făcută în amintirea fiului decedat. Am făcut determinarea și cam 120 de ani are copacul”, a mai spus Ralucu Rusu

Árpád Mühle a patentat, pe plan internațional, 13 soiuri noi de trandafiri, care sunt consemnate și azi în marile rozarii ale lumii. El era și principalul furnizor de flori al caselor regale din România, Serbia si Bulgaria. În serele sale creșteau plante exotice și arbuști rari. A contribuit la amenajarea Parcului Cismigiu din București, a Parcului Public din Sofia și la realizarea Parcului Rozelor din Timișoara, prezentat în 13 mai 1929.

Árpád Mühle Mühle a murit în vara anului 1930, în Munții Bucegi, în excursia făcută pentru descoperirea unei rare specii de plante. Din păcate, odată cu el, istoria familiei sale de grădinari de renume a ajuns la final. Niciunul dintre urmași nu a îmbrățișat pasiunea pentru flori.

Astăzi, în Germania, mai trăieşte o descendentă a familiei Mühle, Clara Basica. Străbunicul ei a fost Wilhelm Mühle (1844 -1908), bunicul era Árpád Mühle (1870–1930), iar tatăl ei a fost Ernest Mühle (1905-1975). Cu toţii sunt înmormântaţi în cimitirul din cartierul Elisabetin din Timișoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite