FOTO Timişoara, de la „Mica Vienă” la „Marele Şantier”. O bună parte din zona Cetate este acum în reabilitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Unirii s-a „micşorat” pentru pietoni. FOTO: Vali Silaghi
Piaţa Unirii s-a „micşorat” pentru pietoni. FOTO: Vali Silaghi

O bună parte din zona care a dat oraşului renumele de Mica Vienă este acum de nevizitat. În afară de Piaţa Operei, momentan „neatinsă”, multe dintre celelalte zone de promenadă din Cetate sunt total sau parţial închise, din cauza lucrărilor de reabilitare.

În Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sf. Gheorghe şi pe multe străzi adiacente se desfăşoară deja lucrări, autorităţile preferând să înceapă mai devreme unele etape ale şantierului, pentru a profita de vremea bună de până acum. Unul dintre simbolurile Timişoarei, Piaţa Unirii, va fi în curând aproape în totalitate inaccesibilă pietonilor: o parte este deschisă maşinilor (inclusiv o zonă de parcare), iar în cealaltă jumătate a început scoaterea pietrei cubice, momentan în zona din faţa Domului Catolic. Piatra va fi inventariată şi păstrată pe şantier pentru a fi refolosită la finalul lucrării.

„În perioada următoare se deschid şantiere de cercetare arheologică în Piaţa Unirii şi vor începe lucrări de reabilitări în regim de supraveghere arheologică pe străzile: Eugeniu de Savoya, Griselini, Traian Doda, Radu Negru. Aceste străzi vor fi închise circulaţiei rutiere. Pe strada Vasile Alecsandri se va permite circulaţia rutieră pe tronsonul Mărăşti-Gheorghe Lazăr, pe ambele sensuri pentru toate vehiculele, dar pe tronsonul dintre Gheorghe Lazăr - Piaţa Libertăţii vor circula doar vehiculele aparţinând riveranilor şi cele ce deservesc zona de lucrări. Pe tot traseul străzii V. Alecsandri va fi interzisă oprirea, întrucât accesul vehiculelor care transportă materiale de construcţie se face pe această stradă”, spune comunicatul autorităţilor, referitor la perioada imediat următoare. 

Proiectul pentru reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric al oraşului are o valoare totală de peste 65 de milioane de lei, 42 de milioane provenind din fonduri europene. Proiectul ar trebui finalizat în vara lui 2015, însă data ar putea suferi modificări din cauza descărcărilor arheologice, aflate acum în desfăşurare atât în Piaţa Libertăţi, cât şi în Piaţa Sf. Gheorghe. Au fost descoperite , până acum, nenumărate vestigii din perioada otomană, începând de la un sistem de canalizare, băi turceşti, un cimitir otoman, o biserică, o moschee, case de lemn şi multe artifacte. 

Pe lângă şantierul din Cetate, în Timişoara mai sunt în desfăşurare două proiecte de mare amploare. Pasajul rutier Michelangelo ar trebui să fie finalizat şi dat în folosinţă în vara acestui an, în timp ce proiectul de reabilitate a malurilor canalului Bega ar trebui să fie gata odată cu zona Cetate, la sfârşitul lunii iulie 2015.

Citeşte şi:

FOTO Centrul Timişoarei întră în reabilitare. Peste doi ani cartierul Cetate va fi de nerecunoscut

FOTO S-a dat drumul la circulaţie în intersecţia Michelangelo: maşinile pot trece peste subpasajul aflat în construcţie

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite