FOTO VIDEO Începe mutarea ecluzei habsburgice. Va fi un puzzle uriaş de demontare şi reconstruire a stăvilarului
0Ecluza habsburgică din Timişoara, dezvelită în timpul lucrărilor de pe şantierul de la City Business Centre, va fi strămutată cu 30 de metri, în urma unei lucrări extrem de pretenţioase
Dezvoltatorul proiectului City Business Centre a demarat lucrările de salvare a vestigiilor descoperite cu ocazia săpăturilor la fundaţia celei de-a cincea clădiri de birouri din cadrul complexului din Piaţa 700. Procesul implementat pe baza recomandărilor experţilor de la Ministerul Culturii şi sub supravegherea arheologilor Muzeului Banatul, se va întinde pe mai multe luni.
Va cuprinde operaţiuni ample de salvare a elementelor de patrimoniu descoperite, mai exact al întregului sistem al stăvilarului construit în urmă cu mai bine de 200 de ani, dar care a fost dărâmat la începutul secolului XX, odată cu zidurilor de fortificaţie.
Operaţiunea va avea trei etape principale: demontarea atentă a ecluzei, realizarea lucrărilor de restaurare şi conservare a tuturor elementelor componente, iar la final reconstrucţia ei precum un joc lego, la 30 de metri de locul iniţial. Aici se va face şi un muzeu în care vor fi expuse toate obiectele şi informaţiile valoroase descoperite pe acest şantier arheologic, pe locul fostei suburbii Palanca.
Pe noul ampalsament se va face şi un muzeu în aer liber, unic în zona de vest a ţării.
“În urma săpăturilor efectuate în această vară la fundaţia celei de-a cincea clădiri din cadrul City Business Centre, au fost descoperite o serie de vestigii, printre care un stăvilar construit în secolul XVIII de către administraţia habsburgică, foarte bine conservat, folosit în cadrul sistemului de apărare din jurul bastionului. Stăvilarul, construit din cărămidă, dale de piatră şi pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din şanţurile de apărare a cetăţii”, a declarat Ovidiu Şandor, administratorul CBC.
După decizia Ministerului Culturii cu privire la soluţia de conservare şi punere în valoare a vestigiilor, au început lucrările pregătitoare: scanarea 3D la înaltă rezoluţie a întregului ansamblu compus din aproximativ 150.000 de elemente din cărămidă, 300 de blocuri de piatră şi 600 de piese din lemn. Se vor preleva probe din fiecare tip de material de construcţie, pentru alegerea celei mai bune soluţii de conservare.
“Una din cele mai complexe operaţiuni va fi demontarea şi reconstrucţia propriu-zisă a stăvilarului, compus din peste 150.000 de elemente unice. Este vorba despre un puzzle uriaş ce va fi demontat şi reconstruit, operaţiunea de salvare fiind în egală măsură complexă şi spectaculoasă. Cel târziu, la finalizarea clădirii E, în primăvara anului 2015, stăvilarul va putea fi admirat în toată splendoarea sa, într-un veritabil punct muzeografic în aer liber, îmbogăţit cu documentaţie ştiinţifică realizată de specialişti din cadrul Muzeului Banatului. Vom adăuga pe harta Timişoarei un mic dar interesant punct de atracţie, redând oraşului un fragment din istoria sa care altfel ar fi rămas îngropat şi necunoscut”, a mai precizat Ovidiu Şandor.
Etapele procesului de salvare
Prima etapă va consta în demontarea bucată cu bucată a pieselor din lemn, piatră şi cărămidă, fotografierea acestora, numerotarea, ambalarea atentă, transportul şi depozitarea lor într-un spaţiu pregătit în acest sens. Această operaţiune va fi realizată sub supravegherea arheologilor care vor documenta toate elementele identificate şi vor finalize cercetarea arheologică a sitului.
“Nu aveam altă soluţie de conservare, e o situaţie care trebuie înţeleasă. Conservarea stăvilarului pe locul ei este practic imposibilă. Pânza de apă tot urcă şi coboară, afectează lemnul, care are peste 200 de ani, dar şi pietrele. Deja sunt probleme destul de mari. Acesta va fi strămutat şi ridicat cu aproximativ patru metri. Va fi montat la fel cum era în variantă orifinală, doar că la o distanţă de 30 de metri. Pe vechiul loc, va exista un marcaj pe pavaj, un desen, care ne va arăta ce a fost aici. Complexul muzeal Bastionul Eugeniu de Savoya, va cuprinde tot ce am găsit aici, în fosta suburbie Palanca. Am găsit case, fântâni, anexe gospodăreşti, garduri, peste o sută de vase şi multă informaţie ştiinţifică”, a declarat Alexandru Szentmiklosi, şeful secţiei de Arheologie a Muzeului Banatului.
O altă etapă este restaurarea şi conservarea adecvată a tuturor pieselor ce alcătuiesc stăvilarul. Această etapă va dura undeva la şase luni, pentru că fiecare scândură şi fiecare piatră va trece prin mâinile experţilor. În toamnă va urma operaţiunea de remontare a tuturor elementelor, în noul amplasament.
Toate costurile vor fi suportate de societatea care administrează City Business Centre. Valoarea proiectului se ridică la peste jumătate de milion de euro.
Citeşte şi:
FOTO Proiect spectaculos de salvare a ecluzei habsburgice a bastionului Cetăţii Timişoare
FOTO EXCLUSIV Ecluza bastionului Timişoarei, descoperită la City Business Centre, poate fi salvată
FOTO EXCLUSIV Ecluza bastionului Timişoarei, descoperită la City Business Centre, poate fi salvată
Citeste mai mult: adev.ro/mrilyo
FOTO Nemulţumiri legate de mutarea ecluzei habsburgice: "Suntem în faţa unei catastrofe urbane"
FOTO EXCLUSIV Ecluza bastionului Timişoarei, descoperită la City Business Centre, poate fi salvată
Citeste mai mult: adev.ro/mrilyo