FOTO Terenul de la intrarea în Timişoara unde IKEA va construi primul magazin din afara Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul magazin IKEA din afara Bucureştiului va fi construit aproape de intrarea în Timişoara, pe un teren situat pe teritoriul administrativ al comunei periurbană Dumbrăviţa.

Suedezii de la IKEA South Europe au anunţat încă de la sfârşitul anului 2016 că intenţionează să deschidă un magazin la Timişoara, oraş aflat în topul comenzilor online.

Cei de la IKEA au prospectat terenuri care îndeplinească parametrii necesari pentru un magazin nou, precum: acces la mijloace de transport în comun şi o bună infrastructură, suprafaţa terenului şi o localizare bună, aproape de oraş. 

Locul găsit pentru primul magazin din afara Bucureştiului se află pe Calea Aradului, în buza „porţii” de intrate în Timişoara, dar pe teritoriul administrativ al comunei Dumbrăviţa. 

Terenul a fost în proprietatea omului de afaceri Ion Ţiriac, iar în urmă cu mai mulţi ani s-a vorbit că în zonă se va deschide un magazin al retailerului belgian Cora. Până la urmă această afacere nu s-a mai realizat, dar întreaga zonă a rămas în folclorul local ca „zona Cora”. Apoi s-a auzit că Ţiriac va face o reprezentanţă de maşini. 

image

„Suntem foarte bucuroşi că ne-au ales pe noi cei de la IKEA. Vă daţi seama ce înseamnă acest lucru pentru Dumbrăviţa. Ei au făcut multe studii, au fost interesaţi de strategia de dezvoltare a comunei, să nu fie poluare, să nu se construiască fabrici care poluează şi altele. S-a muncit foarte mult, s-a făcut mult lobby. S-au purtat negocieri de mult, dar era totul la nivel de confidenţial. Acum se ştie, pentri că este înscris în Cartea Funciară. Anul trecut a fost înscris în Cartea Funciară o promisiune de vânzare, dar acesta este o formulare tip în cazul companiilor mari”, a declarat Luminiţa Muntean, arhitectul şef a Primăriei Dumbrăviţa.

image

Primăria Dumbrăviţa a eliberat recent un certificat de urbanism la cererea celor de la IKEA, pentru realizarea unui sens giratoriu la intersecţia străzii Petre Ţuţea şi D.N. 69 (calea Aradului).

IKEA South Europe a anunţat oficial că până în 2025 doresc să aibă 13 magazine noi în Europa de Sud-Est, din care nouă să fie deschise în România.

Al doilea magazin IKEA din România se va deschide tot în Bucureşti, pe bulevardul Theodor Pallady nr. 57, până la finalul anului 2018.

Următoarele magazine pe care retailerul suedez de mobilă vrea să le deschidă sunt în Timişoara, Braşov şi Cluj, însă acestea nu vor fi inaugurate mai devreme de 2021, susţin reprezentanţii companiei.

image

Foarte aproape de terenul celor de la IKEA, pe partea opusă, dar deja în Timişoara, a fost deschis primul magazin Mömax al retailerul austriac de mobilă XXXLutz, un concurent al celor de la IKEA pe piaţa europeană de mobilă.


Reprezentanţii IKEA ne-au transmis un comunicat, prin Viviana Pavel, Real Estate and Development Manager IKEA South-East Europe.

"Pentru noi este o prioritate să găsim terenurile potrivite în oraşele din România care fac parte din planurile noastre de expansiune. Până atunci, avem un serviciu de comenzi online ce creşte continuu în popularitate, disponibil pentru românii din toată ţara, şi avem planuri de a dezvolta, în plus faţă de magazinele clasice, un mediu multi-channel, cu noi canale de vânzări şi noi formate care să susţină noile comportamente şi tendinţe de consum.

În prezent, lucrăm la găsirea unor terenuri potrivite pentru magazinele IKEA din ţară şi a celor mai relevante soluţii pentru formatele multi-channel. Aşa cum am anunţat deja, următoarele trei oraşe în care vom deschide magazine IKEA în România sunt: Timişoara, Braşov şi Cluj, unde demararea construcţiei depinde de terenurile disponibile, dar şi de susţinerea pe care o vom primi din partea autorităţilor pentru aprobarea planurilor

urbanistice zonale şi obţinerea autorizaţiilor. Atunci când vom avea noi detalii, le vom comunica.

Prioritatea noastră este să aducem gama IKEA mai aprope de cei mai mulţi români şi ne va face plăcere să oferim mai multe informaţii atunci când vom avea noutăţi în legatura cu acest subiect".
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite