FOTO Femeia care pilotează singurul balon cu aer cald din sud-vestul României: “Zburăm unde ne duce vântul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Kremm se pregăteşte să devină prima româncă pilot de balon
Andreea Kremm se pregăteşte să devină prima româncă pilot de balon

Balloony, unul din rarele baloane cu aer cald din România, se bucură că poate survola Timişoara cât timp Aeroportul “Traian Vuia” este închis pentru reparaţii

Timişoara se poate mândri că are unul din puţinele baloane cu aer cald din România. Dar şi singurul din toată zona de Vest. Acest lucru se datorează Andreei Kremm, o tânără pasionată de zboruri, care a decis, în urmă cu patru ani, să cumpere un balon.

A văzut un anunţ pe eBay şi nu a stat pe gânduri. A achiziţionat un balon englezesc marca Cameroon, din 1980, la preţul unei maşini noi de clasă medie. Este prima femeie propriatar de balon şi totodată viitor pilot, pentru că aşteaptă să dea examenul. 

“Nici nu e greu să fiu prima femeie de vreme ce în România sunt foarte puţine baloane cu aer cald. Şi foarte puţini piloţi cu permis pentru balon. Balonul meu a fost al 14-lea balon înmatriculat vreodată în România, dar asta nu înseamnă că mai sunt atâtea. Există şapte la Bucureşti, dar nu ştiu câte sunt înmatriculate, pentru că unele sunt înălţate doar câţiva metri în scop publicitar. Mai este unul la Iaşi, unul la Oradea, care este doar pentru concursuri, cu un loc, şi cel de la Timişoara”, a declarat Andreea Kremm, care deţine însă licenţă de pilot de avion!


Având în vedere că de patru ani are balonul, a avut timp să înveţe, alături de piloţii ei, tainele acestui mijloc de transport spectaculos. Este pregătită să îşi ia permisul de pilot, însă în România lucrurile se mişcă încet în acest domeniu.


“Sunt doar doi instructori în toată ţara. Ei sunt în Bucureşti. Trebuie să zbori cu unul din instructor 16 ore, iar cu celălalt trebuie să dai examen. Nu sunt nici ei diponibili oricând, fiecare are altă meserie. Pentru că sunt mică de statură, eu am nevoie de un podum în nacelă să pot ajunge la arzător. O tipă din Ungaria, la fel de mică, m-a învăţat câteva secrete aşa că am rezolvat problema”, a mai declarat Kremm.


Survolează din nou Timişoara

Balloony s-a ridicat prima dată în România, în septembrie 2009. De atunci este singurul balon cu aer cald din această parte de ţară care face şi zboruri comerciale. De câţiva ani, zborul deasupra Timişoarei a fost restricţionat pentru baloanele cu aer cald. A mai existat o derogare în 2010, când la Timişoara s-a organizat o etapă din campionatul naţional al Ungariei. 

Balloony zboară deasupra Timişoarei Foto


Ballonny a profitat de închiderea Aeroportului “Traian Vuia” pentru reparaţii la pistă, şi a primit din nou dreptul de a survola oraşul. 


“E o şansă foarte mare să putem zbura din nou de asupra Timişoarei. Sper să fim acceptaţi de cei de la aeroport şi cu alte ocazii, când ei au zboruri mai puţine. De exemplu în zilele de duminică. E loc pentru toată lumea pe cer, iar noi am dovedit că suntem civilizaţi şi respectăm regulile”, a afirmat Andreea Kremm.


De menţionat că balonul cald nu poate fi ridicat de o singură persoană, astfel că Andreea Kremm face parte din echipaj.


“Balonul este un sport de echipă. Ai tot timpul nevoie de cel puţin patru oameni să-l ridici în aer. Zborul depinde foarte mult de vreme. Nu ai voie să ai vânt prea tare, ploaie, viscol, zăpadă. Nu are voie să fie nici prea cald, pentru că nu mai putem ridica prea mulţi oameni în balon. Balonul este necontrolabil şi are prioritate absolută în traficul aerian, pentru că nu poate să ocolească nimic. De aceea trebuie cinci mile separare faţă de orice alt aparat de zbor. Balonul poate fi controlat doar în sus şi jos cu ajutorul flăcării. În rest zboară unde îl duce vântul”, a afirmat timişoreanca.


Comparaţie nefericită: Ungaria are peste 300 de baloane şi două fabrici 


Balonul trebuie să treacă în fiecare an prin verificare tehnică. În România nu se poate face acest lucru astfel că cea mai apropiată destinaţie este în Ungaria, la una din cele două fabrici de baloane cu aer cald care există în ţara vecină, la Budapesta şi la Debrecen. Deşi comparaţiile nu îşi au locul, în Ungaria sunt peste 300 de baloane înmatriculate!

Balloony zboară deasupra Timişoarei Foto


“Verificarea este obligatorie în fiecare an. Se verifică dacă scapă aerul, cablurile, corzile, dacă e ceva ros sau rupt, nacela, buteliile, iar apoi fac un zbor de test”, a explicat Kremm.


Noutatea este că în foarte scurt timp Timişoara va avea un al doilea balon cu aer cald. Andreea Kremm a comandat încă balon, tot marca Cameroon, dar fabricat în 1995. 


“Un balon nou costă mult, între 40.000-50.000 de euro. Dar cele second-hand sunt mai accesibile. Le poţi lua cu 10.000-12.000 de euro. Pot să spun că sâmbătă ne soseşte al doilea balon. Este identic cu cel pe care îl avem, dar mai nou şi are culorile albastru şi verde”, a dezvăluit Andreea Kremm.



Imagini inedite de la Mondialul care s-a desfăşurat în 2013, în Franţa

Citeşte şi:

FOTO Închiderea aeroportului “Traian Vuia” readuce în Timişoara balonul cu aer cald

„Vitezomanii“ văzduhului: pasiunea pentru zbor îi face pe unii să renunţe la „joburile pământeşti”


FOTO Zbor peste Banat ca în romanele lui Jules Verne

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite