FOTO Cum a salvat bulibaşa ţiganilor din Lugoj casa primului „Dracula” de la Hollywood

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulibaşa ţiganilor din Lugoj, Ioan Boţ, a cumpărat casa în care a locuit Bela Lugosi, primul actor care a interpretat la Hollywood rolul lui Dracula.

Casa din Lugoj în care s-a născut Bela Lugosi, celebrul actor care a jucat, la Hollywood, primul rol Dracula după povestea clasică despre vampirii lui Brame Stoker, a fost transformată de noul proprietar. 

Atunci când bulibaşa ţiganilor din Lugoj a decis să înceapă reabilitarea clădirii, cei interesaţi de trecutul oraşului şi de actorul care face parte din panteonul cinematografiei mondiale, au intrat în fibrilaţie. Cu toţi se temeau că în locul bătrânei case a lui Lugosi ar putea să răsară un palat kitschos.

Cu numai doi ani înainte, în 2011, s-a reuşit punerea unei plăcuţe comemorative pe casă. A fost singurul lucru care amintea că Bela Lugosi s-a născut în oraşul din judeţul Timiş. Actorul care are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Los Angeles, aidoma timişoreanului Johnny Weissmuller, nu a prezentat prea mult interes pentru autorităţile locale.

Primarul Lugojului nu s-a gândit niciodată ca instituţia pe care o conduce să cumpere casa şi să o transforme într-un muzeu memorial. Actorul nu este printre Cetăţenii de Onoare, nu are nici stradă care să-i poarte numele. Probabil că şi aceasta ar fi avut soarta casei lui „Tarzan” de la Timişoara, care a fost dărâmată fără nicio remuşcare. În cartierul timişorean Fraidorf nici plăcuţa care amintea, de bine de rău, că în zonă s-a născut Johnny Weissmuller, nu mai există.

La Lugoj, avem un caz mai fericit în ceea ce priveşte casa. Bulibaşa ţiganilor a reconstruit-o cu bun gust, iar la final a repus şi plăcuţă comemorativă la vedere. 

“Vă spun că era dezastru cu casa, acoperişul era distrus, zidurile erau căzute. Plus că a fost o mizerie de nedescris. Nu se putea locui în ea. Nu mai vorbesc de închiriere pentru spaţiu comercial. Nu am vrut să schimb nimic. Am promis că voi ţine cont de valoarea istorică şi că o să fac ceva frumos. Iar la final voi pune şi plăcuţa înapoi. Pentru că era într-o stare de nu vă pot descrie a trebuit să dărâm tot şi să reconstruiesc de la zero. La mine au venit apoi oameni să mă felicite că am luat eu casa”, a declarat Ioan Boţ.
 

image

Plăcuţa comemorativă de pe casa din Lugoj

Vechea casă a fost ridicată la nivelul construcţiei aflate în partea stângă. Şi faţada a suferit schimbări, însă respectând arhitectura străzii şi stilului de la începutul secolului XX. Şeful rromilor din Lugoj are în proprietate mai multe clădiri în Lugoj şi niciuna dintre ele nu a fost transformată în palat ţigănesc.  
 

“Unii au crezut că o să fac palat cu turnuleţe. Aşa ceva mie nu îmi place. Ba mai mult dacă vă uitaţi prin oraş nu o să vedeţi turnuleţe la ţigani. Nu le dau eu voie să facă aşa ceva. Nu înţeleg de ce le place la unii să facă turnuleţe. La mine în oraş este ordine. Nu există să facă fiecare ce vrea”, a mai spus Boţ, care este şi şeful Partidului Rromilor filial Lugoj.
 

Plăcuţă comemorativă refguzată de proprietar


Placa de pe casa aflată pe strada Bucegi nr.7 a fost montată de abia în 2011. S-au tot încercat negocieri cu proprietarul, încă din 2006, când s-au comemorat 50 de ani de la moartea lui Lugosi. Din nefericire, plăcuţa nu a putut fi montată pe casă din cauza opoziţiei proprietarului. Astfel că placa a stat aruncată într-o încăpere a Primăriei din Lugoj. Aceasta a fost pusă pe casă de abia după moartea lui Ion Moga. 

image

Aşa a arătat casa înainte de reconstrucţie 
 

“Am întâmpinat probleme mari în a amplasa această placă comemorativă. Proprietarul de atunci nu a vrut să ne permită. Am putut să facem acest lucru după ce domnul Ion Moga a murit. Era o casă veche care dacă era lăsată aşa cum a fost avea toate şansele să se dărâme. Recunosc că am avut dubii când am auzit că ca se va reconstrui acea casă. Dar mă temeam că nu se va pune înapoi nici panoul, însă domnul Boţ s-a ţinut de cuvânt. Nu avem nimic să îi reproşăm”, a declarat Iosif Pozsar, care a fost şi viceprimar şi consilier local al Lugojului, din partea UDMR. Pozsar a fost cu ideea amplasării plăcii comemorative.  

Magazin de suverniruri şi haine pentru copii

În casa în care s-a născut Bela Lugosi funcţionează acum două unităţi comerciale, aflate în chirie la Ioan Boţ. Un magazin vinde haine pentru copii, celălalt obiecte de docoraţiuni şi suveniruri.


“Sunt de două luni în acest spaţiu. Eram în căutare de o locaţie nouă dar nu mi-am imaginat că o să am magazinul în casa în care s-a născut Bela Lugosi. Mi-am dat seama apoi că e un mare avantaj, mai ales că eu vând suveniruri. Aşa se face că am numeroase obiecte legate de Vlad Ţepeş. Deocamdată nu m-am gândit la suveniruri cu Bela Lugosi. Oricum oraşul e mort din punct de vedere turistic, nu prea vin turişti aici”, a spus Cristina Stănăminescu, proprietara magazinului de suveniruri.

image


Magazinul de suveniruri 

Casa de pe strada Bucegi a fost reconstruită după modelul celei din vecinătate. În partea dreaptă a casei lui "Dracula" se află Biserica Romano-Catolică din Lugoj, acolo unde sunt ţinute şi documentele legate de familia lui Bela Lugosi. 
 

“Casa a fost într-o stare destul de avansată de degradare. Acoperişul, zidurile dinspre curtea noastră era degradate. Acolo au locuit Moga Ion şi soţia, Irina. Ei nu sunt urmaşii familiei lui Lugosi. Hlobil Irina a fost moştenitoarea celor care au avut acolo o fabrică de pălări în perioada interbelică. Mai întâi a murit doamna, în 2003, apoi şi domnul Moga în 2010. Actualul proprietar a renovat frumos casa. A ţinut cont să se integreze în arhitectura existentă. Nici nu ar fi putut să facă altfel, pentru că a trebuit să ţină cont de autorizaţii. Pot să spun că nu arată rău”, a spus Mihai Dumitrescu, preotul paroh de la Biserica Romano-Catolică.

image

Casa lui Lugosi lângă biserica catolică
  

“Renovarea casei este un gest civilizat, normal. Nu întotdeauna un proprietar este şi rău intenţionat când vine vorba de o casă de patrimoniu. În România, statul este cel mai indolent şi dezinteresat în aceste cazuri. Asta pentru că nu îi pasă. Au funcţionari care ori sunt foarte dezinteresaţi ori nu au nicio legătură cu tradiţia oraşului”, a declarat regizorul Florin Iepan, care a realizat, în 2007, un film documentar despre viaţa marelui actor, intitulat „Bela Lugosi, the Fallen Vampire”. 

Cinematograful trebuie să poarte numele lui Lugosi

Singurul cinematograf rămas din Lugoj – cinematograful Victoria, aflat în centrul oraşului, se află într-un proces de modernizare. La final va avea două săli moderne. Majoritatea lugojenilor se aşteaptă ca cinematograful să fie denumit după numele unui mare actor de la Hollywood, care s-a născut în oraşul lor. Numai că lucrurile nu pare atât de simple.

image

Florin Iepan a participat şi la dezvelirea plăcii comemorative
   

În primă fază, la insistenţele unor cetăţeni, primarul Francis Boldea era decis ca cinematograful să fie botezat… Dacia! Şi doar una dintre săli să poarte numele Lugosi. Regizorul Florin Iepan încearcă să îl convingă pe Boldea că este pe cale să facă o mare greşeală.

“Sper să îl conving să dea cinematografului numele lui Bela Lugosi. Am avut o discuţie cu el şi m-a asigurat că nu va rămâne la ideea cu Dacia. Spune că a existat doar o propunere. Primarul a primit o serie de scrisori de la câţiva oameni mai naţionalişti şi mai înguşti la minte. Lugosi înseamnă, în primul rând, <lugojean> în limba maghiară. A fost mândru să poarte numele după oraşul în care s-a născut. Patrimoniul local de la Lugoj nu înseamnă numai peroane de origine română. Acolo au fost oameni de toate naţiiile. Eu aş face şi un muzeu care să poarte numele lui Lugosi. Sau măcar o secţie care să prezinte personalitatea lui Lugosi”, a declarat Florin Iepan.

image

Cinematograful care ar putea avea numele lui Bela Lugosi 
 

A început să joace teatru la Timişoara

Bela Lugosi, pe numele real Béla Ferenc Dezső Blaskó, s-a născut în 20 octombrie 1882 la Lugoj, aflat atunci în componenţa Ungariei, şi a murit la 16 august 1956, la Los Angeles.

A interpretat roluri importante din teatrul clasic. Povestea cu Dracula a venit de abia pe finalul carierei. Fiind apropiat al revoluţionarului Bela Kun, de la Budapesta, a fost nevoit să emigreze din Ungaria.

„Nu ştia foarte bine engleza şi avea un accent maghiar foarte pronunţat. Dar tocmai asta a fost şansa lui. A avut o şansă dintr-un milion. El a fost ales să joace rolul lui Dracula tocmai pentru că avea puţine replici”, a mai spus Florin Iepan.
 

Bela Lugosi a renunţat la şcoală şi a plecat de la Lugoj la vârsta de 12 ani. A acceptat diferite munci, la Timişoara, pentru a face bani. A început să joace teatru la Timişoara, iar în anul 1910 a plecat la Teatrul Naţional de la Szeged. În 1912 a fost angajat la Teatrul Naţional din Budapesta, unde l-a interpretat, printre alţii, şi pe Isus, în piesa „Maria Magdalena”. Până în 1917 a jucat în 12 filme realizate în Ungaria.

Rănit în război 

În primul Război Mondial a luptat în armata austro-ungară, fiind rănit pe frontul din Rusia. Datorită afinităţilor politice a trebuit să emigreze, mai întâi la Viena, apoi la Berlin. În 1920 s-a angajat pe un vapor pentru a putea ajunge la New Orleans.

image

Bela Lugosi in filmul "The White Zombie" Foto:wikipedia.org
   

În 1931 a primit cetăţenia Americană. A înfiinţat, la New York, Teatrul Maghiar din America, unde au jucat alături de conaţionali săi care au părăsit Europa.

În 1927 a venit propunerea a juca rolul lui Dracula într-o piesă de teatru de pe Broadway. În urma succesului au urmat peste 500 de reprezentaţii şi un turneu naţional care a durat doi ani.

A jucat doar în filme horror

Ca urmare firească a venit şi oferta celor de la Universal Studio, pentru a interpreta personajul lui Brame Stoker. Acesta i-a adus faima mondială. La Hollywood a avut doar roluri în filme horror. Printre filmele sale se numără „White Zombie” sau „Ghost of Frankenstein”.

"Bud Abbott Lou Costello Meet Frankenstein”, din1948, a fost ultmul rol jucat de Lugosi. În anii 50 a încercat să iasă din lumea filmelor horror, însă nu a mai atins sucessul de altă dată.

image

Béla Ferenc Dezső Blaskó alias Bela Lugosi Foto: wikipedia.org
   

Bela Lugosi a devenit dependent de morfină în urma agravării rănilor suferite în timpul războiului. A murit în 1956 în urma unui infarct.

Ca un lucru interesant, în fosta casă a lui Bela Lugosi de la Los Angeles, astăzi locuieşte Johny Deep. Încă trăieşte, în America, fiul marelui actor, Bela Lugosi Junior, care nu a fost niciodată în România.

Într-un sondaj efectuat printre criticii şi istoricii de film americani, personajul Dracula interpretat de Lugosi este al doilea ca popularitate din toate timpurile, după Superman-ul lui Cristopher Reeve.

Citiţi şi:

EXCLUSIV Cum a fost păcălit fiul lui „Tarzan“ la Timişoara. A rămas doar un zid din adevărata casă a familiei lui Johnny Weissmüller

Olimpică la 11 ani. Beatrice Huştiu, cea mai tănără patinatoare din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă

Agentul SAS care face instrucţie cu IT-şti: „În '87 am venit la Timişoara să văd dacă se poate declanşa o revoluţie”

FOTO Povestea unei evadări din România comunistă. Opt zile târâş, foame şi sete la graniţa cu Iugoslavia

FOTO Aventurier în Indonezia: Românul care experimentează traiul aproape primitiv al papuaşilor


Fabuloasa poveste a regelui bănăţean din Insula Timor

FOTO Bioenergeticianul român care-i tratează pe călugării budişti din Thailanda

Copiii care cântă muzica Timişoarei de altădată. Cine sunt puştanii-minune din trupa Peregrinii


 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite