Fiul fostului primar Gheorghe Ciuhandu scapă de o majorare uriaşă a impozitului. Amatorismul Primăriei Timişoara
0Consiliul Local Timişoara l-a obligat pe fiul fostului primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu să achite, pentru apartamentele pe care le deţine în două clădiri istorice, impozite majorate cu 400 la sută pentru că imobilele sunt neîngrijite. Ciuhandu Jr. a contestat în instanţă hotărârile de Consiliu Local şi a câştigat, obţinând anularea deciziilor.
Într-o şedinţă de Consiliu Local din 20 decembrie 2018, Consiliul Local Timişoara a aprobat mai multe hotărâri prin care s-a decis majorarea, în anul 2019, de patru sau cinci ori a impozitului pentru clădiri neîngrijite. Printre clădirile pentru care s-a decis o majorare de 400 la sută a impozitului au fost şi două clădiri de pe strada Plevnei în care fiul şi nora fostului primar Gheorghe Ciuhandu deţin mai multe apartamente.
În urma deciziilor de supraimpozitare, George şi Gianina Ciuhandu au contestat cele două hotărâri de Consiliu Local în instanţă, arătând că au fost supraimpozitaţi ilegal. Mai exact, reclamanţii au arătat că în somaţiile prin care li s-a pus în vedere să repare imobilul pentru a scăpa de supraimpozitare, era prevăzut ca termen limită data de 30 noiembrie 2018, deşi hotărârea prin care s-a stabilit modalitatea de supraimpozitare prevede că termenul ar fi trebuit să fie 31.12.2018. Dacă s-ar fi respectat acest termen, o hotărâre de supraimpozitare ar fi putut fi aprobată doar în 2019, iar supraimpozitarea s-ar fi aplicat abia de anul următor, din 2020.
Demonstrând că dacă s-ar fi respectat procedurile, nu puteau fi supuşi supraimpozitării începând cu anul 2019, George şi Gianina Ciuhandu au obţinut anularea hotărârilor de supraimpozitare care îi vizează. „Tribunalul constată că adoptarea HCL nr. 750/20.12.2018 s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor enunţate în cele de mai sus, fără a li se da reclamanţilor posibilitatea de a efectua lucrările de remediere a deficienţelor imobilului până la sfârşitul anului 2018. Procedând în această manieră nelegală, instituţia pârâtă a cauza reclamanţilor o vătămare, întrucât, dacă s-ar fi respectat prevederile legale incidente în cauză, supraimpozitarea s-ar fi dispus în anul 2019, urmând a se aplica efectiv începând cu anul 2020”, se arată în sentinţa pronunţată într-unul dintre dosare, aceeaşi hotărâre fiind luată şi în cel de-al doilea dosar identic cu acesta.
Amatorismul juriştilor din Primăria Timişoara
Primăria Timişoara a contestat ambele sentinţe pronunţate de Tribunalul Timiş în procesele deschise de familia Ciuhandu. Într-unul dintre dosare recursul a fost respins, dar judecătorii nu şi-au motivat încă decizia. În cel de-al doilea dosar recursul a fost anulat ca nemotivat. Practic, judecătorii au anulat recursul formulat de juriştii Primăriei Timişoara pentru că aceştia nu s-au sinchisit să formuleze motive de recurs, aducând în faţa instanţei aceleaşi argumente ca în procesul pierdut în primă instanţă.
„Curtea constată că pretinsa motivare a căii de atac a recursului de faţă reprezintă o reluare a apărărilor formulate pe cale de întâmpinare în primă instanţă, nefiind critici punctuale şi concrete ale modului în care prima instanţă a interpretat şi aplicat normele legale pe care şi-a întemeiat hotărârea. Astfel, nu s-au formulat critici cu privire la cele reţinute de instanţa de fond referitor la respingerea excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive ai Municipiului Timişoara prin Primar ori relativ la nerespectarea termenelor prevăzute de lege pentru adoptarea actului administrativ de majorare a impozitului pe clădire, iar aceste considerente ale instanţei de fond impuneau formularea unor critici concrete la adresa lor”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara prin care recursul formulat de Primăria Timişoara a fost anulat fără a mai fi judecat cazul pe fondul său.