Filiala Gazprom din România a pierdut în primă instanţă dreptul de a săpa după zăcăminte petrolifere pe terenul unuia din cei mai mari agricultori din Timiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Sânnicolau Mare a emis o primă sentinţă în războiul agricultori versus petrolişti. Magistraţii de la Sânnicolau Mare au respins o cerere prin care Nis Petrol, filiala din România a Gazprom, a cerut accesul pe terenul uneia din cele mai mari firme agricole din România pentru a realiza prospecţiuni. Sentinţa nu este definitivă.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Sânnicolau Mare, Nis Petrol a cerut obligarea companiei agricole Emiliana West Rom, care deţine peste 13.000 de hectare de teren în zona comunei timişene Dudeştii Vechi, să permită accesul pe terenurile agricole ale Emiliana în vederea efectuării unor operaţiuni petroliere de prospecţiune seismică.  

Judecătorii au respins cererea companiei petroliere, iar Sebastiano Stoppa, directorul administrativ al firmei agricole susţine că procesul câştigat de compania sa este şi în beneficiul localnicilor care nu au avut nici forţa şi nici curajul să lupte cu petroliştii.

„Frica noastră a fost că dacă se începe cu căutarea de zăcăminte acolo în viitor nu o să mai fie loc de agricultură. O să fie loc numai pentru gaz sau petrol. Eu nu spun gaze de şist pentru  că nu am nicio dovadă, dar unde sunt sonde nu se face agricultură, asta e clar. Sunt zone din România unde au fost montate sonde şi acum nu se mai poate face agricultură performantă pentru că nu se mai pot monta sisteme de irigaţii şi nu se mai poate trece cu utilaje de mari dimensiuni pentru agricultură performantă”, a declarat directorul administrativ al Emiliana West Rom, Sebastiano Stoppa.

Reprezentantul firmei de agricultură a mai spus că sentinţa obţinută de compania care deţine 13.000 de hectare în Timiş vine şi în sprijinul micilor agricultori din zonă, care nu au avut nici forţa nici curajul să se lupte cu gigantul petrolier. „Este un semnal important pentru comunitate. Foarte multă lume a fost speriată că dacă nu le permite celor de la Nis Petrol să intre pe terenul lor o să plătească peste 1.000 de lei pe oră despăgubiei. O femeie care are un hectar de pământ nici nu avea bani să îşi angajeze avocat. De unde să plătească astfel de despăgubiri”, a mai declarat Stoppa.

Sentinţa emisă de Judecătoria Sânnicolau Mare în procesul Nis Petrol vs Emiliana West nu este definitivă, decizia putând fi atacată cu apel, care se va judeca la Tribunalul Timiş. De altfel, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii Nis Petrol au anunţat că după redactarea sentinţei, care nu a fost încă motivată, compania va ataca sentinţa cu apel. 

„Obiectul acestui dosar vizează dreptul de acces pe terenurile aflate în proprietatea Emiliana West Rom, în vederea efectuării operaţiunilor petroliere de prospecţiune seismică.

Cererea de chemare în judecată nu are ca obiect formulat obligarea Emiliana West Rom de a permite amplasarea niciunei sonde de explorare petrolieră pe terenurile aflate în proprietatea acesteia.

Până în prezent, motivarea instanţei pentru respingerea cererii nu a fost comunicată, urmând ca după îndeplinirea acestei proceduri legale, compania NIS Petrol să formuleze calea de atac în vederea soluţionării definitive a litigiului.

Compania NIS Petrol respectă decizia luată de judecătoria Sânnicolau Mare. Demersul formulării apelului este însă încurajat de faptul că pe rolul instanţelor de judecată există cereri similare admise, atât în favoarea NIS Petrol, cât şi a altor companii petroliere, iar în ultimii ani, practica juridică în astfel de speţe începe să devină unitară.

NIS Petrol realizează lucrări de explorare prin metode tradiţionale, iar tehnicile utilizate sunt în concordanţă cu legislaţia în vigoare şi cele mai înalte standarde de mediu naţionale şi internaţionale. Protecţia mediului înconjurător este o prioritate majoră şi face parte integrantă din strategia de eficientizare a operaţiunilor companiei”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanţii Nis Petrol.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite