Autoritatea de competiţie din Polonia a respins acordarea avizelor pentru gazoductul Nord Stream 2 din cauza monopolului Gazprom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazoductul Nord Stream a fost inaugurat de oficiali ruşi şi germani în anul 2011. Acum vor să-i dubleze capacitatea şi să oprească total tranzitul prin Ucraina
Gazoductul Nord Stream a fost inaugurat de oficiali ruşi şi germani în anul 2011. Acum vor să-i dubleze capacitatea şi să oprească total tranzitul prin Ucraina

Oficiliul pentru Concurenţă şi Protecţia Consumatorilor din Polonia (UOKiK) nu a acordat avizele necesare pentru construcţia gazoductului Nord Stream 2, proiect implementat de către Gazprom alături de o serie de grupuri energetice europene, motivând că acesta va creşte dominaţia grupului rus pe piaţa gazelor, scrie Itar-Tass.

Companiile vor să dubleze capacitatea Nord Stream, adăugând încă 55 de miliarde de metri cubi. Gazele ar urma să fie transportate din Rusia până în Germania, pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina.

Cei şase acţionari ai proiectului sunt Gazprom (Rusia), Shell (Olanda), OMV (Austria), Wintershall (Germania), Engie (Franţa) şi Uniper (Germania).

Uniper este o companie separată din grupul german E.ON, care deţine termocentralele şi contractele de gaze ale conglomeratului german. Engie este fostul GdF SUEZ, compania schimbându-şi numele anul trecut. Wintershall este divizia de gaze a colosului german BASF, cea mai mare companie din industria chimică din lume.

OMV este prezentă în România, controlând 51% din Petrom.

Participanţii au 14 zile pentru a face apel la decizia autorităţii de reglementare. UOKiK ceruse companiilor de gaze din Polonia să evalueze impactului companiei mixte (care trebuie să realizeze gazoductul) prin prisma efectelor pe care le-ar avea asupra pieţei locale.

În final, autoritatea a ajuns la concluzia că aceasta ar duce la restricţionarea competiţiei. „În acest moment, Gazprom ocupă o poziţie dominantă pe piaţa poloneză în privinţa livrărilor de gaze naturale, iar afacerea ar creşte supremaţia companiei în ceea ce priveşte clienţii noştri din ţară“, a arătat autoritatea poloneză într-un comunicat.

Tot Estul Europei se opune după păţaniile Ucrainei

Pe lângă Polonia, alte nouă state din Europa Centrală şi de Est se opun proiectului Nord Stream 2 deoarece acesta va ocoli Ucraina, Rusia ameninţând de mai multe ori că va opri tranzitul de gaze prin Ucraina din anul 2019. Mai departe, acest lucru va destabiliza ţara vecină. O scrisoare în acest sens a fost trimisă în noiembrie 2015 Comisiei Europene de către liderii din  Bulgaria, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia.

Anexarea Crimeei şi războiul din Donbass

Reamintim, Rusia a anexat Crimeea în anul 2014 şi sprijină, inclusiv cu arme, rebelii din estul Ucrainei. De asemenea, Gazprom a mai tăiat livrările de gaze prin Ucraina de mai multe ori, în 2006, 2009 şi 2014, principalele state afectate fiind chiar cele din Estul Europei. Aceste „războaie ale gazelor“ au lăsat milioane de oameni în frig. La ultimul conflict de acest gen, din 2014, Gazprom a tăiat total livrările către Ucraina şi le-au redus şi pe cele către România, Polonia, Ungaria sau Bulgaria.

Lobby pro-Rusia de la OMV

În luna aprilie a acestui an, Rainer Seele – noul şef al OMV – anunţa într-o conferinţă la Bucureşti că OMV vrea să vândă în Germania şi în Estul Europei gazele naturale importate din Rusia prin intermediul gazoductului Nord Stream 2 şi că Gazprom este „partener de încredere“, care nu a întrerupt niciodată alimentarea în cei 48 de ani de când există contracte directe între cele două părţi.

OMV a semnat la începutul lunii aprilie un acord cu Gazprom privind un schimb de active. Grupul austriac va ceda o serie de zăcăminte din Marea Nordului (Norvegia) în schimbul unor participaţii la o serie de zăcăminte din Siberia. 

Totuşi, o sursă citată de Reuters spunea însă că Rusia vrea să folosească puterea de influenţă a OMV pentru a obţine aprobarea gazoductului Nord Stream 2.

Anterior, OMV era un suporter înfocat al realizării gazoductului South Stream, care trebuia să subtraverseze Marea Neagră şi spoi să treacă prin Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Austria. Acesta a căzut, însă, deoarece nu respecta legislaţia Uniunii Europene, iar Rusia a renunţat la el. Ulterior a lansat în discuţie gazoductul Turkish Stream, realizat de Gazprom şi grupul turc BOTAŞ. Însă şi acest proiect a căzut după ce armata turcă a doborât un avion rusesc care intrase în spaţiul aerian al Turciei dinspre Siria, Moscova impunând ulterior sancţiuni economice Ankarei.

Astfel, Gazprom a ajuns să caute o a treia rută, iar aceasta este Nord Stream 2.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite