Favorit pentru un nou mandat, primarul Timişoarei pică testul de integritate al PNL din cauza „ţiganilor”
0Partidul Naţional Liberal (PNL) a întocmit o listă cu 10 criterii de integritate pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor candidat din partea liberalilor la alegerile de anul viitor. Favorit pentru un nou mandat şi fără a fi implicat în vreun dosar de corupţie, primarul Timişoarei Nicolae Robu nu corespunde criteriilor de integritate ale PNL din cauza punctului 7 din decalog.
PNL a stabilit un set de criterii stricte pe care trebuie să le îndeplinească viitorii candidaţi ai partidului. Astfel, cei care vor să candideze sub semnul săgeţii, trebuie să treacă un test al integrităţii care cuprinde 10 puncte referitoare la: lustraţie, traseism, nepotism, corupţie, contracte cu statul, plagiat, datorii la buget, fals în declaraţii, incompatibilitate şi conflict de interese sau probleme penale de orice fel.
Porunca a 7-a din Decalogul liberalilor se referă la „Atitudini discriminatorii”. Astfel, cel care va candida sub sigla PNL trebuie „să nu fi avut declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărâri definitive”. Iar dacă actualul primar al Timişoarei, favorit clar pentru un nou mandat, îndeplineşte până acum toate celelalte criterii, Nicolae Robu pică testul de integritate al PNL din cauza punctului 7, edilul fiind amendat de Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării pentru o postare despre „modernizarea ţiganilor”, pe Facebook.
Sancţiunea a fost menţinută de o sentinţă a Curţii de Apel Timişoara, rămasă definitivă după ce Robu a renunţat să mai continue procesul într-o fază superioară. În ciuda sentinţei definitive, Nicolae Robu consideră că punctul 7 al listei cu criterii de integritate nu i se aplică pentru că „altul este spiritul, fiind vorba de procese pe această temă deschise în urma unor plângeri penale”. Preşedinte al PNL Timiş şi vicepreşedinte la nivel naţional, Nicolae Robu a spus că punctul 7 va fi reformulat. „Textul în ansamblu va fi reformulat pentru a nu rămâne loc de controverse pe interpretări. Nimeni nu a avut în vedere afirmaţii ironice, în mod clar nefăcute la adresa unei categorii etnice, ci la adresa unor indivizi, pentru năravurile lor, nu pentru etnie”, a precizat Robu pentru „Adevărul”. „Ar fi culmea culmilor ca eu să nu fiu agreat ca şi candidat al PNL pe motiv că m-am luat de câţiva ţigani, şi nu etnie, în ansamblul lor şi i-am ironizat în privinţa contribuţiilor lor la bugetul de stat care sunt mult mai mici decât averile pe care le au. Dacă o astfel de atitudine sarcastică câtorva indivizi, nu a etniei în ansamblul ei, ce să mai discutăm. Nu am nicio nelinişte”, a spus Robu.
Textul pentru care primarul Timişoarei a fost sancţionat cu amendă pentru discriminare
FOTO timisoaraexpress.ro
Sentinţa care stabileşte că Robu a avut o atitudine discriminatorie
„Intenţia reală a reclamantului nu a fost aceea de a lansa o dezbatere publică reală şi efectivă ce ar fi de natură să atragă venituri la bugetul local din partea populaţiei rome bogate, aşa cum susţine reclamantul că ar fi urmărit, întrucât nu aceasta era modalitatea concretă în care se putea realiza un asemenea obiectiv. Astfel, se constată că reclamantul în calitate de edil al oraşului prin prisma funcţiei deţinute putea lansa efectiv o asemenea dezbatere nu pe contul de socializare ci într-un cadru instituţional, iar o asemenea dezbatere nu putea în nici un caz să-i vizeze doar pe etnicii romi înstăriţi, ci ar fi trebuit să-i vizeze pe toţi restanţierii sau pe cei ce nu-şi plătesc taxele şi impozitele locale, indiferent de etnia acestora şi, ca atare, nu se poate reţine scopul declarat de reclamant privind necesitatea unei dezbateri publice asupra unui subiect de interes local”, se arată în sentinţa prin care Robu a pierdut procesul cu CNCD.
Curtea de Apel şi-a mai motivat decizia de respingere a cererii lui Robu arătând că atâta timp cât a făcut referire doar la romii înstăriţi, primarul Timişoarei nu a urmărit o dezbatere reală privind taxele şi impozitele. „Aceste aspecte sunt de natură a forma convingerea instanţei că în realitate reclamantul a urmărit să lanseze o propunere zeflemistă ce consta în a proba „modernizarea” acestei etnii prin mărirea chitanţelor de plată a unor taxe şi impozite proporţional cu valoarea acestora, iar această propunere ironică şi batjocoritoare la adresa etnicilor romi, a fost de natură să creeze o atmosferă de ostilitate, degradare şi ofensare la adresa acestora, întrucât conduce inevitabil la crearea unui profil negativ al contribuabilului de etnie romă ce se caracterizează în mod esenţial printr-o atitudine de neplată a taxelor şi impozitelor locale, făcând din aceasta o caracteristică specifică acestei etnii”, se mai arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara.Judecătorii au arătat că Robu nu a fost sancţionat pentru folosirea în sine a termenului de „ţigan”, ci „pentru faptul că a înţeles să ironizeze membrii unei anumite etnii prin lansarea unei propuneri ce era de natură a crea o atmosferă de ofensă, ostilă sau degradantă la adresa acestora”.