EXCLUSIV-FOTO Pelicanul a ajuns pe uscat: vaporul va fi reparat la UMT şi repus pe Bega, de Ziua Marinei
0
Vaporul Pelican a fost cumpărat la preţ de fier vechi de patronii clubului D’Arc, din Timişoara, care l-au şi dus la reparat.
Transportul vasului Pelican, care are peste 50 de tone, nu a fost deloc o operaţiune simplă. A fost nevoie de mai multe utilaje de mare tonaj să scoată vaporul din Bega, iar apoi să îl transporte cu un trailer la fabrica UMT.
Ineditul transport a fost programat pe week-end, ţinând cont că circulaţia maşinilor în oraş este mai redusă. Camioanele cu gabarit depăşit au fos însoţite şi dirijate de maşini cu girofa până la poarta fabricii din apropierea Pădurii Verzi.
Vaporul a fost dus în curtea uzinei, unde va fi supusă unei operaţiuni de “sablare”.
“Vaporul fi curăţat cu ajutorul unei substanţe speciale. Se numeşte sablare. Practic va rămâne doar tabla goală. Apoi se va putea vedea unde este nevoie de sudură şi de alte reparaţii. A fost un transport dificil, dar suntem obişnuiţi. Am dus şi lucruri mai grele”, ne-a declarat unul dintre specialiştii care au însoţit transportul.
Reparaţie la UMT
Vaporul Pelican a fost cumpărat de patronii clubului D’Arc, din Timişoara, care au pus ochii pe el de mai mult timp, însă preţul cerut de proprietarul italian i-a făcut să aducă de pe Dunăre o barjă, pe care au transformat-o în terasă pe Bega.
UMT nu se ocupă în mod normal de repararea vapoarelor, dar având în vedere că uzina dispune de utilaje pentru contrucţia de maşini grele şi macarale, s-a acceptat această lucrare. Tot aici s-a restaurat şi barja celor de la D'Arc.
“Când am adus barja, tot aici la UMT am restaurat-o şi am fost mulţumit de cum au lucrat. Acela nu avea motor. Noi am vrut să cumpărăm Pelicanul de mai mulţi ani, dar preţul cerut era peste 100.000 de euro. Apoi a tot scăzut. Înainte de incendiu proprietarul cerea 35.000 de euro. Noi acum l-am luat la preţ de fier vechi. Sub 10.000 de euro”, a declarat Caius Mersa, patronul clubului D’Arc.
Pe Bega de Ziua Marinei
Intenţia noilor proprietari este ca până în 15 august, de Ziua Marinei, vaporul să fie din nou Bega.
“Trebuie să îi schimbăm şi motorul. Are un motor de tanc din 1950, care nici nu cred că mai merge. Ultima dată când l-au pornit a făcut un fum de nu vedeai celălalt mal. Am văzut ceva oferte din Polonia. Trebuie să dotăm apoi vaporul cu toate opţiunile pentru confort, cu mobilier, aer condiţionat, climă, lumini, instalaţie de sunet. Dar nu ştiu încă cât avem de băgat. Probabil între 50.000 şi 100.000 de euro”, a spus Mersa.
“Puteam să cumpărăm un vapor nou, dar acesta este un simbol pentru Timişoara. E totuşi Pelicanul. Mereu am visat la el. Îl vom readuce ca navă de pasageri pe Bega. Eu aştept să se refacă ecluza de la Sânmihai şi să putem naviga până în Serbia. Se spune că acest lucru se va întâmpla în 2014. Vreau să obţin şi eu permisul de navigator. Visez să mă duc cu Pelicanul să mămânc o pleşkavica, la Belgrad”, a mai declarat Caius Mersa.
Gloria şi decăderea Pelicanului
Pelicanul a fost construit în anul 1968 la Şantierul Naval Giurgiu. A ajuns pe Canalul Bega după ce, în anuii 1960 şi 1970 făcea plimbări în Delta Dunării. Pe parcursul anilor ‘80, Pelicanul a făcut curse Timişoara, Diniaş şi Sânmihaiul Român.
În ultimii ani, vasul Pelican a înţepenit la gura Podului Tinereţii. În 13 noiembrie anul trecut, Pelicanul a fost distrus aproape în întregime după ce un incendiu puternic cuprins epava.
























