EXCLUSIV Culisele celui mai mare dosar al mafiei imobiliare: "creierul" afacerii, "cheia" anchetei și trădarea baștanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prieteni de peste 15 ani, Francisc Kelemen şi baştanul Ionelaş Cârpaci au făcut împreună mai multe afaceri. O mărturie dată însă de Kelemen în dosar l-a „înfundat” pe Ionelaş Cârpaci, care riscă până la 20 de ani de închisoare

Cea mai mare anchetă făcută vreodată împotriva mafiei imobiliare din Banat a fost finalizată recent, iar procurorul de caz, Angelina Tufariu, a trimis în judecată zece persoane, printre care patru funcţionari publici şi un notar. Primul pas concret în anchetă s-a făcut la începutul lunii mai, când Ionelaş Cârpaci a fost arestat. După o lună a fost arestat şi Francisc Kelemen, asociat al baştanului în escrocheriile cu terenuri.

Expertiza şi trădarea

La început, niciunul dintre cei doi nu a vrut să colaboreze cu anchetatorii. Mai mult decât atât, Kelemen făcea pe procurorul de fiecare dată când era dus la audieri. „Cerea dosarul de fiecare dată pentru a-l studia. Având studii juridice, ştia fiecare pas din anchetă”, a mărturisit procurorul.
Cu zece zile înainte de expirarea termenului până la care Ionelaş mai putea fi ţinut în arest fără a fi trimis în judecată, procurorul nu ştia cu exactitate cine este autorul falsurilor şi cum au fost făcute acestea. O expertiză tehnică a stabilit fără dubiu că autorul tuturor falsurilor este Francisc Kelemen.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au mărturisit că astfel s-a stabilit cu exactitate că Francisc Kelemen este „creierul” afacerii şi că împreună cu un maghiar, arestat în Ungaria, el s-a ocupat de găsirea şi aducerea în ţară a lui Barabas Pal şi a „fantomei” Robert Berger, folosiţi ca intermediari.

Mărturia lui Kelemen


„Kelemen a acceptat o înţelegere cu Parchetul, prin care să recunoască faptele de falsificare, dar să susţină că au fost făcute la iniţiativa lui Ionelaş. Astfel s-a probat implicarea lui Ionelaş şi dosarul a fost închis”, a susţinut sursa citată. Aceeaşi sursă a mai spus că Francisc Kelemen a scăpat cu acuzaţii mai uşoare, iar Ionelaş s-a ales cu acuzaţiile grave.



Procurorul Angelina Tufariu susţine că nu a existat nicio înţelegere cu Kelemen. „Nu a existat nicio înțelegere. El a văzut tot timpul ce este în dosar, iar în momentul în care a văzut probele evidente a cedat şi a recunoscut. Nu este adevărat că a scăpat de acuzaţii grave pentru că riscă până la 15 ani de închisoare”, a spus procurorul.

Rămâi pe timisoara.adevarul.ro pentru a vedea care a fost momentul-cheie al anchetei, cine a fost trădătorul, dar şi  alte detalii interesante din anchetă


Mai citeşte:

Mafia imobiliară ţigănească a fost „păcălită" cu 269.000 de euro de Biserica Penticostală

Victimele terorii imobiliare ţigăneşti


Mafia ţigănească a semănat teroare imobiliară ca în Evul Mediu în capitala Banatului


Baştanii milionari care au fugit de arestare au înşelat un pensionar cu 77.000 de euro


SRI a ascultat convorbirile telefonice ale mafiei imobiliare ţigăneşti

Romii cercetaţi pentru pentru zeci de fapte penale în Germania au înmuiat inima unei judecătoare

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite