Document de arhivă. Cum era combătută risipa banului BNR în anii '40: „Folosiţi mijloace de transport mai ieftine!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un doecument din arhiva BNR scoate la iveală modul în care se prevenea risipa în urmă cu 80 de ani
Un doecument din arhiva BNR scoate la iveală modul în care se prevenea risipa în urmă cu 80 de ani

Un document din arhiva Băncii Naţionale a României (BNR) scoate la iveală cum sunt atenţionaţi funcţionarii din teritoriu cu privire la creşterea cheltuielilor de transport în judeţ, în interes de serviciu.

O dispoziţie din aprilie 1939 arată că directorului şi funcţionarilor de la BNR Lugoj le era permisă deplasarea în judeţ „pentru a inspecta unităţiile cooperative şi debitorii, dacă au folosit creditele obţinute de le BNR în scopurile menţionate în cererile de împrumut”. Aceste deplasări în judeţ se puteau face de către director, contabil sau controlorii de cooperaţie numai „în măsura în care nu se aduce un prejudiciu bunului mers al serviciului”.

După emiterea circularei care permitea deplasarea funcţionarilor din teritoriu în judeţ, conducerea centrală a BNR a sesizat că „cea mai mare parte din cheltuielile efectuate cu acest prilej sunt disproporţionate faţă de preţurile obicinuite în localităţile respective”. Prin urmare, funcţionarilor li se recomanda să fie atenţi la cheltuielile cu transportul.

„Vă atragem atenţiunea - fără a pune la îndoială buna credinţă - să depuneţi mai multă atenţiune la calcularea itinerariului propus, folosindu-vă de mijloace de transport mai eftine (cu trenul şi autobuzele în loc de automobile) pentru a nu da impresia că nu aveţi grijă de o bună administrare a banului BNR”, se arată în documentul de arhivă al Băncii Naţionale a României.

Imagine indisponibilă
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite