Dicţionar explicativ pentru numele străzilor din Timişoara: "Trebuie să facem ordine şi în acest domeniu"
0Numele străzilor din Timişoara, unele hilare, altele purtând numele unor personaje de care nu a auzit mai nimeni, a atras atenţia primarului Nicolae Robu
Una din anomaliile Timişoarei, un oraş care se pretinde European şi de cinci stele, este legată de denumirea celor mai numeroase străzi.
Unele poartă numele absolute hilare, precum strada Amiciţiei, Caprei, Contemporanului, Inului, Gorniştilor, Cutezătorilor, Bolţii, Basmului, Clopotului, Ciobanului, altele poartă numeroselor nume din flora şi fauna ţării.
Cele mai enigmatice străzi poartă numele unor generali, colonei, numeroşi protopopi, ori ale persoanelor care au fost împuşcate în timpul Revoluţiei din 1989. Nici măcar cei care locuiesc pe străzile respectifve nu ştiu cine a fost personalitatea de pe adresa lor.
“Trebuie să scoatem un dicţionar explicativ al denumirii străzilor din Timişoara. Trebuie să avem un document care să explice cum s-a ajuns ca strada să aibă acel nume şi cine sunt personalităţile care au dat numele străzilor. Dorim evidenţierea situaţiilor ridicole în ceea ce priveşte denumirea unor străzi.
Datele vor fi puse pe internet, dar vor fi tipărite şi câteva volume. Trebuie să facem puţină ordine şi în acest domeniu pentru că avem denumiri la unele străzi, precum Colonia Radio sau Pătrunjelului. Nu ne propunem să schimbăm denumiri de străzi, dar unele au denumiri hilare. După ce vom avea o radiografie a situaţiei actuale şi o punere în evidenţă şi a unor anomalii. Vom încerca să inlăturăm acele anomalii”, a declarat Nicolae Robu.
Timişoara a avut un trecut zbuciumat când vine vorba de schimbarea numelor de străzi. Ele au fost denumite în funcţie de administraţie (austriacă, maghiară şi română), şi de fiecare dată ţinând cont de interesele ideologice din România (regalitate, sovietizare, comunism, democraţie originală).
Există străzi în oraş care au purtat de-a lungul anilor şi patru-cinci denumiri! În ţările occidentale străzile au aceleaşi denumiri de 300 de ani.
Partea bună este că avem şi străzi care au revenit la denumirile iniţiale, care au existat încă de la realizarea lor. Printre exemple sunt: străzile Florimund Mercy sau Eugeniu de Savoya. Alte străzi poară vechile nume date de adminsitraţia maghiară dinainte de 1919, însă ele au fost traduse în limba română.