Cum sunt afectate animalele de companie de petardele şi focurile de artificii de Revelion. „Efectul este groaznic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animalele au nevoie de mai mult sprijin emoţional din partea oamenilor în această perioadă FOTO Origo.hu
Animalele au nevoie de mai mult sprijin emoţional din partea oamenilor în această perioadă FOTO Origo.hu

De sărbători, pocnitorile şi focurile de artificii reprezintă coşmarul multor oameni, dar şi al animalelor de companie. Medicul veterinar îi sfătuieşte pe posesorii acestor animale să le dea calmante în noaptea de Revelion, unele pe bază de plante, care nu provoacă dependenţă.

An de an, în perioada sărbătorilor de iarnă, petardele şi focurile de artificii devin veritabile coşmaruri pentru oameni, dar mai ales pentru animale. Zgomotele puternice şi luminile provoacă un stres teribil pentru acestea, fie că sunt animale de companie - câini sau pisici, păsări, fie sălbatice.
 

“Plecăm de la cei şapte ani de acasă. Nu am învăţat că odată poluăm fonic, dar şi prin acel fum nu tocmai inocent. Apoi, deranjăm atât câinii, animalele în general, cât şi oamenii. Fie că sunt bătrâni, oamenii bolnavi, copiii autişti - sunt mult mai sensibili vizavi de zgomotele acestea. În ce priveşte câinii, pot să vă spun cu siguranţă că au mari probleme”, spune dresorul Sebastian Trenka, specializat în rezolvarea problemelor de comportament ale câinilor.
 

“Pot să vă povestesc cazul unui Doberman, care a avut de suferit după ce i-au aruncat o petardă în curte. A fost tinerel, undeva şase-şapte luni, chiar în perioada de formare şi chiar nu a avut probleme cu zgomotele până atunci. Dar după acest eveniment se speria şi de la balonul de la guma de mestecat. E traumatizant pentru ei”, a mai spus Sebastian Trenka.

E un comportament normal, instinctual, ca animalele să se ascundă, se adăpostesc când sunt furtuni, când simt pericole. Problema intervine în momentul în care nu au unde să se ascundă în urma stresului provocat de petarde şi artificii.

La sfatul medicului veterinar, puteţi să daţi câinelui ceva calmante în noaptea de Revelion. “Dar să nu faceţi asta de capul vostru, ci la îndrumarea unui specialist. Există anumite pastile, chiar pe bază de plante naturale, nu provoacă dependenţă şi ajută”, a adăugat Trenka.

Sunt şi rase de câini care nu au probleme cu zgomotele, însă există şi dresaje speciale pentru ca prietenul omului să nu se mai sperie foarte uşor.

„Este recomandabil să se ţină câinii în casă“

Specialiştii susţin că în această perioadă animalele au nevoie de mai mult sprijin emoţional din partea oamenilor. Astfel, chiar dacă câinii sunt obişnuiţi să stea afară, în curte, nu e deloc greşit ca măcar când sunt artificii să fie lăsaţi în casă, în garaje sau alte spaţii închise. 

“Câinii au un auz foarte fin şi sensibil. Pocnitorile, bubuiturile, împuşcăturile îi pot afecta iremediabil. Ca şi oamenii, ei reacţionează diferit la asemenea zgomote. Unii fug, alţii se ascund, unii pot face chiar infarct... Câinii utilitari şi de vânătoare sunt obişnuiţi de mici cu asemenea zgomote, dresajul făcându-se treptat, cu intesitatea zgomotului în crescendo, astfel ajungându-se la performanţa - în cazul câinilor militari sau de poliţie - ca să se poată trage focuri de armă utilizând câinele ca sprijin. În acest sezon, este recomandabil ca să se ţină câinii în casă, aproape de stăpân când încep bubuiturile «tradiţionale», astfel ca stăpânul să-şi poată linişti câinele şi să-i ofere încredere şi protecţie”, susţine Corneliu Vaida, instructor atestat de dresaj utilitar

Oraşele din Germania interzic pe rând artificiile

Iubitorii de animale au făcut petiţii în mai multe oraşe din România, pentru interzicerea focurilor de artificii în noaptea de Revelion, însă deocamdată nu au avut succes. Există însă exemple de bune practici în vestul Europei. Oraşele din Germania interzic pe rând artificiile.

“Problemele au început încă de la începutul lunii decembrie, deşi ştiu că există lege care interzice vânzarea petardelor până în 30 decembrie. Nu ştiu ce face poliţia?! Nu doar animalele se sperie, ci şi oamenii. În cazul animalelor, puţine sunt care nu se sperie. Majoritatea au probleme mari, pot suferi şocuri care le pot produce chiar moartea. Sunt şi cazuri în care câinii dispar, se ascund, nu mai ascultă, intră în panică. Efectul este groaznic. În acest an, de Revelion sunt în Germania, unde sunt o serie de oraşe care au interzis artificiile. Nu vor mai fi artificii în oraşe precum Regensburg, Munchen, Nurnberg, Ingolstadt sau Frankfurt. Cred că asta ar trebui să se întâmple şi în Timişoara ”, a declarat omul de radio Marius Pentelescu, posesor de mai mulţi câini şi cunoscut activist pentru drepturile animalelor.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite